Oameni de seamă. Steven Spielberg, cel mai influent regizor din lume

Oameni de seamă. Steven Spielberg, cel mai influent regizor din lume
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Cineastul american Steven Spielberg s-a născut pe 18 decembrie 1946, la Cincinnati, Ohio. Regizor, producător și scenarist, Spielberg este considerat una dintre cele mai influente figuri din istoria cinematografiei.

A fost fascinat de filme de mic și petrecea adesea ore întregi la teatrul local. A realizat primul film, "The Last Gun", un western de 8 minute, la doar 12 ani. La 14 ani, a urmat un film de război de 40 de minute, "Escape to Nowhere", iar la 16 ani, "Firelight", o epopee SF despre invazia extratereștrilor.

În 1953, familia Spielberg s-a mutat în New Jersey, unde Steven a urmat Școala "Dwight-Englewood". Nu a fost un elev deosebit de bun, dar a excelat la orele de artă și fotografie. A continuat să facă scurtmetraje, pe care obișnuia să le arate colegilor de clasă.

În 1960, familia s-a mutat la Scottsdale, Arizona, unde Steven a urmat liceul. Nu era interesat de școală și de multe ori lipsea de la cursuri, pentru a merge la film. După ce a absolvit liceul, în 1964, Spielberg s-a înscris la Universitatea "Long Beach" din California, pe care însă a abandonat-o după un semestru. A urmat o perioadă de stagiatură la studiourile "Universal" de la Hollywood, în departamentul de editare. A fost rampa sa de lansare și platforma care i-a oferit cunoștințele necesare pentru a face filme.

În 1969, a regizat primul său lungmetraj, "Duel", care a fost difuzat la televiziune. În ciuda bugetului mic, filmul a fost bine primit și a contribuit la stabilirea lui Spielberg ca un talent în creștere în industria filmului. Într-o carieră de peste 50 de ani, Spielberg a regizat și a produs peste 150 de filme, multe dintre acestea premiate cu Oscar, producții reprezentative și emblematice ale cinematografiei universale.

Filmele sale au avut încasări de peste 8 miliarde de dolari la nivel mondial, iar averea lui Spielberg este estimată la aproximativ 4 miliarde de dolari. Este considerat unul dintre cei mai de succes regizori din istoria cinematografiei, de-a lungul carierei fiind nominalizat la 316 premii, dintre care a câștigat 155 (printre care 3 Oscaruri, 2 British Academy Film Awards, 12 premii Emmy și 9 Golden Globes Awards).

"Lista lui Schindler" (1993) a fost un succes de casă și a câștigat șapte Premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film și cel mai bun regizor. Alte filme regizate de Spielberg recompensate cu marele trofeu sunt: "Saving Private Ryan", câștigător a cinci premii Oscar, "The Color Purple", cu 11 nominalizări la Oscar, "Jaws", câștigător a trei premii Oscar, "Jurassic Park", câștigător a trei premii Oscar, "Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark", câștigător a patru premii Oscar ș.a.

S-a implicat în diferite acțiuni filantropice și umanitare de-a lungul vieții, sprijinind inclusiv activități ale organizațiilor pentru pace.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 637 ori Ultima modificare Luni, 18 Decembrie 2023 10:48

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.