Oameni de seamă. Charles Perrault, părintele basmelor

Oameni de seamă. Charles Perrault, părintele basmelor
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Scriitorul francez Charles Perrault s-a născut pe 12 ianuarie 1628, la Paris, într-o familie burgheză, tatăl său fiind avocat în Parlament, ceea ce îi permitea să se bucure de o viață privilegiată.

A fost avocat de meserie. Și-a câștigat reputația literară prin 1660, cu versuri ușoare și poezii de dragoste, și și-a petrecut restul vieții promovând studierea literaturii și artei.

Charles Perrault a devenit celebru prin poveștile lui pentru copii: ”Cenușăreasa”, „Scufița Roșie”, ”Motanul încălțat”, „Barbă albastră”, ”Tom Degețel”, ”Frumoasa din pădurea adormită” ş.a.

A urmat școli foarte bune și a studiat dreptul înainte de a alege o carieră în serviciul guvernamental, iar când s-a înființat Mica Academie, în 1663, a fost numit secretar al instituției și a lucrat pentru Jean Baptiste Colbert, ministru de Finanțe al regelui Ludovic al XIV-lea.

În 1695, la vârsta de 67 de ani, Perrault și-a pierdut funcția de secretar al Academiei și a decis să se dedice copiilor. A fost perioada sa cea mai prolifică, în care a scris basmele atât de îndrăgite de copii.

Perrault nu a inventat poveștile, ci le-a cules din popor și le-a prelucrat, astfel încât ele să fie atractive publicului larg. Stilul său a ajuns definitoriu. El este unul din primii autori ai stilului modern de basm. Până la el, basmele se transmiteau pe cale orală de la o generație la alta, iar cărțile erau o raritate. Preocuparea lui Perrault era un concept atât de nou încât volumul său de basme a fost publicat cu un secol înainte ca studiul folclorului să devină domeniu de cercetare.

Perrault a scris poveștile mai mult ca să-şi desfete propriii copiii, necrezându-le demne de reputaţia unui academician cum era el, de aceea le-a publicat întâi sub pseudonimul Peraul d’Armancour, nebănuind că tocmai această operă o să-i supravieţuiască, când toate celelalte vor fi uitate demult.

Datorită poveştilor minunate pe care le-a scris, francezii, spre bucuria copiilor, i-au ridicat un bust în Grădinile Tuileries.

Charles Perrault a avut un rol de seamă în disputa literară denumită "Cearta dintre antici și moderni", fiind un susținător fervent al modernismului în sprijinul progresului civilizației.

A încetat din viață pe 16 mai 1703, la Paris, la vârsta de 75 de ani.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 458 ori Ultima modificare Joi, 11 Ianuarie 2024 12:27

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.