Rețeta de faguri este printre cele preferate în copilărie, pentru că aceştia sunt moi și pufoși, iar crema de cacao desăvârșește gustul lor bun. Înainte de orice component avem nevoie de o formă specială de fagure, precum cele din timpul copilăriei.
Ingrediente: ouă, zahăr, lapte, făină, cacao, nucă, unt. Pentru aluat: 6 ouă, 12 linguri zahăr, 12 linguri ulei, 12 linguri lapte, 24 linguri făină, un strop de sare, 1 plic praf de copt, vanilie. Pentru cremă: 1 litru lapte rece, 100 g nuci măcinate, 8 linguri de zahăr, 8 linguri de făină, 4 linguri de cacao, 1 pachet de unt sau margarină, esență de rom după gust.
Preparare: Aluat: Se amesteca ouăle cu un praf de sare și toată cantitatea de zahăr. Se pun laptele, făina, uleiul puțin câte puțin și la sfârșit se adaugă praful de copt și vanilia. Rezultă o compoziție cremoasă. Încingem forma pe ochiul de aragaz și turnăm grămăjoare cu ajutorul unei linguri. Coacem câte un minut pe ambele părți. Crema: Se amestecă bine făina cu zahărul și cacao, cu un tel, apoi se pune laptele puțin câte puțin, să nu se facă cocoloașe. Se pune vasul pe foc mic și când se face ca o ciulama se dă deoparte și se adaugă un pachet de unt. Se amestecă puțin și se pune din nou pe foc, amestecând tot timpul, până se topește tot untul. Dăm deoparte și lăsăm să se răcească puțin. Acum punem esența de rom și nuca. Mixăm bine. Umplem cojile de faguri cu câte o linguriță de cremă rece și lipim cu altă coaja. Sunt foarte pufoși și aromați! Se păstrează foarte bine în cutie de plastic închisă ermetic. Păstrați astfel vor fi moi chiar și după o săptămână.