Astronomii americani au confirmat: Cometa ISON "a murit"

Astronomii americani au confirmat: Cometa ISON "a murit"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Astronomii americani, după o serie de observaţii anterioare care au trezit speranţele că ISON, supranumită "cometa secolului", ar fi supravieţuit trecerii sale pe lângă Soare, au de acum certitudinea că acest vizitator celest, ce a trezit interesul comunităţii ştiinţifice, "a murit", informează AFP.

ISON era un bloc uriaş de gheaţă şi roci, care a trecut pe lângă Soare la distanţa de 1,17 milioane de kilometri, joi, în jurul orei 18.30 GMT, suportând temperaturi de 2.700 grade Celsius şi pierzând 3 milioane de tone din greutatea sa în fiecare secundă.

"Deşi momentul exact al dispariţiei cometei ISON rămâne incert, se pare că ea nu mai există", a anunţat, marţi, Alex Young, director adjunct pentru ştiinţă la divizia de heliofizică din Centrul Goddard al NASA.

Dacă ISON ar fi supravieţuit, ar fi putut fi observată cu ochiul liber, de Crăciun, atunci când ar fi trecut destul de aproape de planeta noastră.

"Tot ce a rămas din cometă este un nor de deşeuri, fără nucleu", a precizat Alex Young, precizând că există "dezacorduri în privinţa cronologiei exacte" în ceea ce priveşte ultimele clipe de viaţă ale cometei. Majoritatea astronomilor au prezis că ISON nu va supravieţui apropierii sale de Soare.

Citit 1544 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Decembrie 2013 14:24

4 comentarii

 • postat de gheorghe
  Vineri, 06 Decembrie 2013 19:52
  174.6.111.***
  Nu mai este chiar cometa ci o "adunatura" de corpuri cu dimensiuni kilometrice, care isi urmeaza impreuna cursul si intersecteaza traiectoria Pamantului inainte de a ajunge planeta in zona.
  Ce va /vom gasi in norul de praf, pietre si .... blocuri kilometrice (6 detectate)....
  Interpretarile pseudo-spiritual de tip New Age starnesc rasul chiar daca au oaresce logica.
  Nu mai arata a cometa fiindca indepartandu-se de Soare, dupa fragmentare si uscare bineinteles ca nu mai are cum sa "lumineze" ca inainte de ocolorea stelei.
  Asta nu inseamna ca s-a evaporate complet ori ca a "cazut" in Soare.
  NASA a blocat/inchis transmisia cateva ore dupa ce hahaiau indivizii afiemand ca "ISON a murit".
  Dupa cateva ore, cand imaginile de la ESA (agentia spatiala europeana) au arata ca ISON "misca" desi transformata... le-a mai pierit cheful de ras.
  Acum, o "dau la intors" ca sa linisteasca oamenii... asta este politica si manipulkare, nicidecum stiinta.
  Sfarsitul lunii Decembrie va incepe sa dovedeasca ceea ce nu e prea placut si nici crezut de cei mai multi dintre oameni.
  0
  2
  Raportează
 • postat de crystal
  Joi, 05 Decembrie 2013 06:28
  89.137.136.***
  aparusera tot felul de teorii care mai de care, unele chiar conpirationiste cum ca ar fi sfarsitul lumii in decembrie si ca Ison e semnul prevestitor, similar cu "steaua" de pe cer cand s-a nascut Iisus,Oricum pacat ca s-a dus un spectacol fanstastic, ocazia de a vedea o cometa stralucitoare sau cel putin coada ei de sarbatori, si cerul sa lumineze noaptea destul de bine.
  0
  3
  Raportează
 • postat de mama omida
  Miercuri, 04 Decembrie 2013 22:11
  5.13.204.***
  R.I.P ISON. cite griji mi-am facut pentru tine. asta e.
  0
  3
  Raportează
 • postat de hincu, cutremurolog de serviciu
  Miercuri, 04 Decembrie 2013 21:44
  5.13.220.***
  sincere condoleante familiei indurerate
  1
  6
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.