Alina Tecuţă Gherasim, în maratonul căsniciei

Alina Tecuţă Gherasim, în maratonul căsniciei
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Mai întâi au fugit unul după altul, cu rândul. El a luat primul startul. În 15 ani, ştafeta s-a transformat într-un maraton al căsniciei, doar că lucrurile s-au mai schimbat: când Alina fuge, Dragoş Gherasim se mai poate ţine după ea doar cu maşina.

Când îl vede, are fluturi în stomac şi simte că i se taie genunchii de drag ce-i este. Şi nu sunt nişte picioare oarecare, ci unele care i-au adus României faimă internaţională: picioarele atletei Alina Tecuţă Gherasim. Pentru unii, căsnicia o fi o cursă cu obstacole, dar pentru familia de campioni Gherasim e un angajament pe viaţă.

Dragoste la prima vedere

Din prima zi de facultate, când l-a văzut, Alina a ştiut că Dragoş va fi tatăl copiilor ei. Un cuplu oficial au devenit în anul IV, pe 20 august 1994. Şi de atunci nu s-au mai despărţit!

Soţul i-a devenit antrenor, iar împreună au constituit o echipă de învingători. Antrenată de Dragoş, Alina a obţinut cele mai bune performanţe sportive după naşterea lui Dragoş junior. Maratonul îngrijirii primului copil a făcut să i se pară floare la ureche orice cursă competiţională.

Deja antrenată cu Dragoş cel mic, mămica Alina se descurcă de minune cu Daria-Irina, bebeluşa care le-a întregit familia acum două luni. Fiind în concediu de maternitate, Alina nu mai are două antrenamente pe zi. Nu s-a retras însă din activitatea competiţională şi abia aşteaptă să se întoarcă toţi, pe stadion.

Mingea cu şi fără mânere

Dragoş Gherasim are trei licenţe: fotbal, baschet şi atletism şi zeci de performanţe. A început baschetul la Târgovişte, a fost campion naţional la baschet cu echipa la juniori III, juniori II, apoi, la Steaua Bucureşti, a devenit campion naţional la juniori I şi a câştigat Cupa României la baschet. A jucat şi la CSU Galaţi.

Ca antrenor de baschet la Liceul Sportiv, cea mai notabilă performanţă e titlul de campion naţional în 2001, la Târgu Mureş, fapt care i-a permis echipei lui să reprezinte România la Campionatul Mondial al liceelor din Turcia. Din panoplie nu-i lipsesc medaliile de bronz, titlurile de vicecampion şi copii selecţionaţi în lotul naţional. Iată, acum, la CSU Galaţi joacă şase elevi de-ai lui.

Alina e pericol public la baschet: „În facultate, nu punea mâna pe minge, dar îi trăgea pe ceilalţi de tricou şi era scoasă, invariabil, în primele zece minute, cu cinci faulturi. Foarte bună apărătoare, agresivă, tenace. Nu se întâlnea cu mingea, că se juca pe sus, dar ai nevoie în echipă şi de unul mic şi rău care să ajute. Cu toată că eu am doi metri şi ea 1,66, era agasantă”, mărturiseşte baschetbalistul.

„Eu aşa am fost creată, anti-minge. Am încercat din răsputeri, dar mingii i-ar trebui nişte mânere ca să o pot folosi şi eu”, râde Alina Tecuţă Gherasim.

Câte ture de Ecuator a făcut Alina?

Dragoş nu se poate ţine după Alina decât cu maşina. „Eu de multe ori îi spun să alerge mai încet sau mai puţin pentru că, perfecţionistă fiind, vrea să fie foarte antrenată şi bine pregătită şi de multe ori trece peste nişte limite şi intră în oboseală”, spune antrenorul.

Am fost curioşi cam câte ture de Ecuator ar fi putut da Alina, dacă ar pune cap la cap kilometrii alergaţi: „Are o medie de 6.000 de kilometri pe an competiţional. Adunaţi ar fi 70-80.000 de kilometri, aşa, la prima vedre. În anii cu mondiale, europene, olimpiadă au fost 6.000-6.500 de km calculaţi numai la antrenamente!”, spune Dragoş.

Cea mai preţioasă victorie a Alinei este maratonul de la Paris şi intrarea în lotul olimpic al României. În 1996 a câştigat maratonul Parisului, iar în 2000 la aceeaşi competiţie, a obţinut baremul pentru calificarea la Olimpiada de la Sydney. La Paris, a stabilit şi cea mai bună performanţă din carieră 2h28:17. Recordul naţional la 10.000 de metri tineret, stabilit în 1993 este încă al ei - 32:50! Şi să vedeţi ce mai urmează!

Juniorii Gherasim

Din burtica mamei, Irina s-a dovedit o viitoare canotoare, cu forţă în braţe şi picioare. Pe Dragoş Gherasim îl cunoaşteţi deja, este micul Picasso care a câştigat locul I al concursului „De 1 Iunie - Desenezi şi câştigi” organizat de „Viaţa liberă”, ROLDA, Cuky’s şi Arcelor Mittal.

Pe lângă un talent extraordinar la desen, juniorul de cinci ani o moşteneşte pe mama, aleargă uşor şi cu plăcere. Tatăl-antrenor: „Dragoş are acelaşi zâmbet al bucuriei de a alerga, la fel ca Alina. Să alergi şi să surâzi în acelaşi timp este colosal! Dacă va avea şcoala alergării, orice sport îi va fi uşor. Chiar şi la baschet, el va fi tot timpul primul la minge. În prima fază a spus că vrea să fie maratonist, văzând panoplia de cupe şi medalii ale Alinei, dar e greu, nu poţi să faci maratonul la vârste fragede”.

„Dragoş de-abia aşteaptă grupa de iniţiere în baschet cu copii născuţi în 2002-2003 pe care o voi forma. Când Alina va începe antrenamentele, vom fi cu toţii pe stadion. Copiii noştri vor decide ce sport vor urma, noi nu dorim decât să fie sănătoşi şi norocoşi”. Dumnezeu să fie pe gândul lor!

Toţi pentru unul, unul pentru toţi!

Viaţa de familie a soţilor Alina şi Dragoş Gherasim este una trepidantă. Care e secretul căsniciei lor? “Dragostea”, răspunde Alina. “Încrederea!”, spune Dragoş.

Dar cel mai mult, în cantonamente şi competiţii, a contat atmosfera în familie. Toţi erau o echipă ca Alina să fie în vârf. Soţul devenea antrenorul preocupat să o ţină cât mai departe de mărunţişuri care ar fi putut-o deranja. Şi să ştiţi că Alina se consumă tare pentru orice nimic.

Bucătarul echipei e mama-soacră, maestra unui excelent serviciu de catering. Recunoaşteţi şi dumneavoastră că după 30 de km de alergare la un antrenament era inuman să te apuci să faci mâncare.

Selecţie naturală

E mai uşor să spui în ce ţară n-a ajuns încă Alina decât să enumeri statele pe unde a alergat. A fost în Brazilia, Mexic, SUA în lung şi în lat, China, Tunisia, Maroc. În Japonia au mers de câte două-trei ori pe an, chiar şi cu Dragoş junior.  Nu au fost tentaţi să rămână în străinătate.

Cât despre suvenirurile aduse din ţări străine, noroc de Dragoş cel mic că le mai răreşte. Pe cale naturală, desigur. Oricum trebuie să facă loc pentru desenele lui şi pentru viitoarele lui trofee sportive.

Comentarii foto:

1 şi 2 - Ce se naşte din campioni… ajunge primul chiar şi la vârsta fragedă de 3 ani. Alina Tecuţă Gherasim are deja un urmaş iute de picior, pe Dragoş.

3 - La fel de îndrăgostiţi ca în prima zi, soţii Gherasim şi cel mai tânăr vlăstar al familiei, Irina.

4 - O mireasă în minijup. Are ce arăta, ar spune domnii!

5 - Alina Tecuţă Gherasim, pe prima pagină a ziarelor din Atlanta, alături de colega ei, Constantina Diţă Tomescu.

Citit 3096 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.