Biblioteca ”V.A. Urechia” va fi restaurată cu fonduri europene. Finanţare de două milioane de euro
Foto: Ioana Scholler

Biblioteca ”V.A. Urechia” va fi restaurată cu fonduri europene. Finanţare de două milioane de euro
Clădirea de patrimoniu în care se află Biblioteca Judeţeană V.A.Urechia
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Consiliul Judeţean (CJ) Galaţi şi-a propus să identifice potenţiale surse de finanţare europeană pentru reabilitarea bibliotecii "V. A. Urechia". S-a trecut repede de la idee la fapte, aşa că, la sfârşitul lunii iulie, s-a făcut primul pas spre accesarea fondurilor europene, finanţarea, de origine norvegiană, fiind de aproximativ două milioane de euro. Cu aceşti bani, biblioteca poate beneficia de reabilitarea şi consolidarea completă a sediului central, de pe strada Mihai Bravu.

Ultima renovare a clădirii, care se află în patrimoniul naţional, a avut loc în perioada anilor 2004-2006. De atunci, adică în 12 ani, au mai fost făcute doar câteva mici reparaţii.

Acum, Consiliul Judeţean Galaţi a emis deja o hotărâre privind reabilitarea Bibliotecii Judeţene "V.A. Urechia". Preşedintele CJ, Costel Fotea, recunoaşte importanţa unei astfel de acţiuni, mai ales că biblioteca reprezintă "un edificiu important pentru cultura oraşului Galaţi".

Ideea îi încântă şi pe reprezentanţii bibliotecii, care susţin că aşteptau un astfel de proiect de foarte mult timp. "Cum să nu fim bucuroşi? Dumneavoastră nu aţi fi dacă vi s-ar renova apartamentul?", ne-a mărturisit, plină de încântare, Geta Eftimie, directorul adjunct al bibliotecii.

Conform sursei citate, clădirea în care mii de gălăţeni ajung pentru a se documenta sau pentru a împrumuta cărţi, necesită cheltuieli foarte mari de întreţinere. În aceste condiţii, proiectul de reabilitare este o mană cerească pentru edificiul cultural gălăţean.

Înfiinţată în anul 1889, Biblioteca Judeţeană "V. A.Urechia" a fost prima bibliotecă publică din istoria României care a pătruns în circuitul informaţional naţional şi internaţional prin publicaţii proprii. Biblioteca poartă numele fondatorului său, V. A. Urechia. Scriitor, om politic şi membru al Academiei Române, Urechia a fost primul român nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace, în 1901.

Biblioteca "V.A. Urechia", al cărei motto este "informaţia există pentru a putea fi folosită", încurajează valorile culturale locale şi este organizator a nenumărate evenimente, printre care şi Festivalul Internaţional al Cărţii "Axis Libri".

Citit 3603 ori Ultima modificare Miercuri, 15 August 2018 00:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.