Progres minim la centura ocolitoare a Tecuciului. Investiţie europeană începută acum nouă ani (FOTO)
Foto: Anca Melinte

Progres minim la centura ocolitoare a Tecuciului. Investiţie europeană începută acum nouă ani (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Doar 2,6 la sută reprezintă progresul fizic al lucrărilor la varianta de ocolire a Tecuciului, raportat de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), în cadrul noului contract cu cel de-al treilea constructor. Este vorba despre asocierea SC Mavgo Holding SRL - SC Antrepriza de Construcții Drumuri şi Autostrăzi SRL (fosta SC Aqua Parc SRL) - SC BDU Maxi Construct SRL - Hydrostroy AD. Vineri, 3 septembrie 2021, trei utilaje puteau fi văzute pe şantier, în zona viitoarei intersecţii cu DN 25, de la intrarea în Tecuci dinspre Galaţi.

Începută în iunie 2012, când s-a dat primul ordin de începere a lucrărilor, varianta de ocolire a Tecuciului, în lungime de nici şapte kilometri, are deja un istoric păgubos: un contract de finanţare europeană şi două contracte de execuţie reziliate de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Primul constructor, compania portugheză Sociedade De Construcoes Soares, care subcontractase lucrările firmei gălăţene Atlas SA, a reuşit să realizeze 14,77 la sută din proiect, înainte de retragerea utilajelor de pe şantier. Cel de-al doilea executant, asocierea SC Eurocogen Filiala Aninoasa SRL - Aleandri SPA - Pasquale ALO’ SRL, a dus investiţia la 58 la sută, progres fizic înregistrat la data rezilierii contractului de lucrări.

Pe 16 aprilie 2021, CNAIR a semnat contractul în valoare de 41.735.534,38 de lei fără TVA cu cel de-al treilea constructor, asocierea Mavgo Holding SRL (lider) - SC Antrepriza de Construcții Drumuri şi Autostrăzi SRL - SC BDU Maxi Construct - Hydostroy AD. Conform datelor oficiale, pe 20 mai 2021 a fost emis ordinul de începere a lucrărilor, iar pe 21 mai 2021 a fost predat amplasamentul.

Noi am fost curioşi să vedem cum lucrează noul constructor.

Între "*ue" şi panouri fără termen

Acelaşi panou ferfeniţit de ploi şi de vânturi, pe care datele de începere şi de finalizare ale proiectului european "Construcţia variantei de Ocolire Tecuci" s-au şters, străjuieşte, la ieşirea din Tecuci către Cosmeşti, pasajul peste calea ferată şi peste şosea. Pasajul a rămas tot în aer. Nu a apărut niciun pilon nou, faţă de cei lăsaţi de ultimul constructor. În schimb, au apărut inscripţii noi. În afară de "Basarabia e România", am descoperit, pe unul dintre piloni, îndemnul "Priveşte cerul" şi o inimioară, iar mai sus niscaiva mesaje de ocară la adresa PNL şi PSR(?!). Mesaje care se regăsesc şi pe alţi piloni. Numai că ortografia n-a fost deloc punctul forte al celui care le-a scris. Altfel nu se explică de ce la toate înjurăturile cu trimitere europeană a mâncat litera "i".

Panouri nou-nouţe am găsit, de o parte şi de alta a drumului aflat în construcţie, la intrarea în Tecuci dinspre Galaţi. Numai că pe acestea nu apar nici numele noului constructor, nici termenul de finalizare, ci doar descrierea investiţiei: "Construcţia variantei de ocolire Tecuci. Obiectiv: construcţia a 6,945 km, construirea a zece podețe, două pasaje peste calea ferată și trei intersecții la nivel, două de tip giratoriu și una <în cruce>. Proiect cofinanţat de Uniunea Europeană din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020. Beneficiar: Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA. Valoarea totală a proiectului: 85.213,044,42 lei. Valoarea cofinanţării UE: 58.642.287,90 lei".

Vineri dimineaţă, 3 septembrie 2021, trei utilaje puteau fi văzute la lucru în această zonă, unde noua centură ar trebui să se intersecteze cu DN 25. Cam anemic, s-ar putea spune, dar poate că restul echipelor şi utilajelor erau desfăşurate în alte puncte ale şantierului.

Optimismul autorităţilor

Din perspectiva autorităţilor, situaţia este optimistă. Pe 28 iulie 2021, primarul municipiului Tecuci, liberalul Lucian Costin, a postat pe pagina sa publică de Facebook un filmuleţ realizat cu drona anunţând cu entuziasm: "Lucrări la centura ocolitoare Tecuci. Se toarnă asfalt pe Șoseaua de Centură! Împreună cu responsabilii din Compania Națională de Autostrăzi și Infrastructură Rutieră (CNAIR) și din Ministerul Transporturilor și Infrastructurii România, m-am aflat pe Șoseaua de Centură a Tecuciului. Se lucrează, da, se lucrează! De două zile se toarnă asfalt și, concomitent, se pregătește infrastructura pentru lucrările viitoare. Mă bucur să văd că merge treaba pe acest șantier, Centura Ocolitoare fiind un obiectiv așteptat de ani de zile de toți tecucenii. Încă o dată, mi-am oferit întregul sprijin constructorului și l-am asigurat de întreaga noastră disponibilitate pentru a rezolva orice fel de probleme ar apărea. Doar să finalizăm Centura cât mai repede. #SePoate", a scris primarul.

Revenind la datele oficiale, perioada contractuală de execuţie a lucrărilor este de 12 luni, iar perioada de garanţie este de 60 de luni. Rămâne de văzut dacă vor fi chiar 12 luni. Nu de alta, dar termenul-limită al actualei finanţări europene este 31 decembrie 2022!

                     Acest articol a fost publicat pe

PressHub.ro și Viața Liberă în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania: Closer to citizens”,

un proiect Freedom House Romania, cofinanțat de Comisia Europeană/ DG Regio.

Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii

și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

Foto: Anca Melinte

Citit 7326 ori Ultima modificare Sâmbătă, 02 Octombrie 2021 00:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.