EXCLUSIV VL/ Corespondenţă de la Bruxelles: BANI europeni pentru Portul Galaţi şi modernizarea navigaţiei pe Dunăre
Foto: Foto ”Viața liberă”, Ovidiu Amălinei

EXCLUSIV VL/ Corespondenţă de la Bruxelles: BANI europeni pentru Portul Galaţi şi modernizarea navigaţiei pe Dunăre
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

Proiectul Terminalului Multimodal, gestionat de APDM Galaţi, a trecut de evaluările Comisiei Europene şi va primi o finanţare de 21,77 milioane de euro * La rândul său, AFDJ Galaţi va primi 10,38 milioane de euro, pentru achiziţia unui complex de dragaj şi executarea unor proiecte-pilot de reabilitare a şenalului navigabil * Banii vor fi alocaţi în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei


Comisia Europeană a făcut cunoscute rezultatele evaluărilor în cadrul celui de-al doilea apel de proiecte pentru a primi finanţare în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei (CEF). După cum au precizat comisarul UE pentru Transport, Violeta Bulc, şi vicepreşedintele responsabil pentru locuri de muncă, creştere, investiţii şi competitivitate, Jyrki Katainen, este vorba de proiecte în valoare de 6,7 miliarde de euro, pentru finanţarea la nivelul statelor membre a 195 de proiecte în domeniul transporturilor, în special al celor care au drept scop dezvoltarea reţelei TEN-T. Se preconizează că aceste investiţii vor debloca cofinanţări suplimentare publice şi private în valoare totală de 9,6 miliarde de euro

La acest apel de proiecte, România s-a prezentat cu 17 proiecte eligibile, în valoare totală de 640,5 milioane de euro. Comisia Europeană a aprobat 11 proiecte, în valoare totală de 519,3 milioane de euro, fiind acoperită, practic, întreaga alocaţie financiară a României în cadrul CEF, fapt considerat un succes pentru ţara noastră.

Cea mai mare alocaţie financiară a revenit reabilitării segmentului de cale ferată Sighişoara - Braşov (440 milioane de euro), însă demn se remarcat este că pe „podiumul” proiectelor care vor primi finanţare se află şi două proiecte care privesc în mod direct dezvoltarea economică a Galaţiului.

Primul dintre ele este proiectul Terminalului Multimodal din Portul Galaţi, pentru care Comisia Europeană a aprobat alocarea a 21,77 milioane de lei. Proiectul este unul important pentru viitorul Galaţiului, pentru că are drept obiectiv modernizarea infrastructurii şi relansarea activităţii portuare gălăţene. Proiectul este unul etapizat şi vizează transformarea portului Galaţi într-o platformă logistică în care să fie îmbinate facilităţile fluvio-maritime cu cele feroviare şi rutiere. Proiectul, gestionat de Administraţia Portuară a Dunării Maritime (APDM) Galaţi, ar urma să fie realizat în perioada 2016-2020, pe lângă fondurile europene urmând să fie folosite fonduri de la bugetul de stat şi fonduri ale investitorilor privaţi. După cum ne-au precizat surse din cadrul Comisiei Europene, alocaţia financiară pentru Terminalul Multimodal se referă la acele componente ale proiectului care sunt eligibile, în sensul că respectă normele în ceea ce priveşte păstrarea unui mediu concurenţial corect în agenţii economici.

Un al doilea proiect important pentru Galaţi este proiectul SWIM - SMART Waterway Integrated Management, în valoare de 10,38 milioane de euro. Proiectul este gestionat de Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi şi are ca obiective principale pregătirea documentelor tehnice şi financiare pentru achiziţia de nave tehnice, respectiv un complex de dragaj, precum şi pregătirea, execuţia şi evaluarea unor proiecte pilot în vederea reabilitării parametrilor şenalului navigabil al Dunării. Realizarea acestui proiect, programată tot în perioada 2016-2020, ar însemna condiţii mai bune de navigaţie şi eliminarea unor praguri critice care apar în special când apele scad, în perioadele secetoase din timpul verii.

În ceea ce priveşte punerea în practică a proiectelor amintite, ca etape următoare, deciziile de finanţare vor fi aprobate în mod oficial de către Comitetul de coordonare al Mecanismului pentru interconectarea Europei, care se va întruni la data de 8 iulie 2016. Adoptarea deciziei de către Comisie este preconizată pentru sfârşitul lunii iulie 2016. Ulterior, Agenţia Executivă  pentru Inovare şi Reţele (INEA) va elabora acordurile de grant individuale, care vor fi semnate cu beneficiarii proiectelor în a doua jumătate a anului 2016.

Declarații

Jyrki Katainen, vicepreşedintele responsabil pentru locuri de muncă, creştere, investiţii şi competitivitate:Sunt mulţumit să văd încă o contribuţie majoră la investiţii din partea Comisiei în sectorul transporturilor care va duce la crearea mai multor locuri de muncă şi la generarea de creştere economică în Europa. Aş dori, de asemenea, să profit de această ocazie pentru a-i încuraja pe toţi potenţialii promotori de proiecte să exploreze posibilităţi de investiţii în contextul Planului de investiţii pentru Europa, în special recent lansatul Portal european pentru proiecte de investiţii (PEPI), care oferă vizibilitate proiectelor de transport din întreaga lume.”

Comisarul UE pentru transport Violeta Bulc:Investiţiile totale în valoare de 9,6 miliarde euro ar putea crea până la 100 000 de locuri de muncă în economia europeană până în 2030. Proiectele vor face ca infrastructura europeană să fie mai sigură, mai durabilă şi mai eficientă pentru pasageri şi întreprinderi deopotrivă.”


EXCLUSIV VL/ VIN BANI europeni pentru TERMINALUL MULTIMODAL din PORTUL Galați! AFLĂ ce sumă a alocat Comisia Europeană

Comisia Europeană a aprobat astăzi, 17 iunie, alocarea a 21,77 milioane de euro pentru demararea proiectului Terminalului Multimodal din Portul Galaţi, fondurile urmând a fi alocate în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei (CEF).

Banii au fost alocaţi în cadrul celui de-al doilea apel de proiecte CEF, apel la care România a prezentat 17 proiecte, în valoare totală de 640,5 milioane de euro. Comisia Europeană a aprobat 11 proiecte, în valoare totală de 519,3 milioane de euro.

Vom reveni cu amănunte.

Citit 8970 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 06:41

6 comentarii

  • postat de unu
    Luni, 20 Iunie 2016 19:57
    83.70.227.***
    @Ov.
    Articolul spune ca s-a alocat 21mil Lei, deci nici 5mil Eur, si se poate sa nu fie vorba de acelasi proiect, fiindca celalalt a fost tras pe linie moarta de anul trecut..nu fara ajutorul politrucilor de pe Dunare si Dambovita! Acum, dupa logica lui Merkin, intrebarea este, si ce cota de refugiati se aloca romanilor de catre EC daca s-au aprobat proiectele astea?
    0
    0
    Raportează
  • postat de Serbu
    Sâmbătă, 18 Iunie 2016 20:47
    93.115.95.***
    Numai Terminalul Multimodal in sine este un proiect ce va crea locuri de munca, ca sa nu mai spun de celelalte lucruri conexe pe langa acest proiect. Bun asa... Hai cu proiectele, hai cu modernizarea orasului, hai cu locurile de munca...
    0
    0
    Raportează
  • postat de Ov.
    Sâmbătă, 18 Iunie 2016 11:50
    176.10.104.***
    www.viata-libera.ro/economie/63273-port-galati-investitie-130-milioane-euro

    Aici scrie ca Terminalul Intermodal de transport marfuri are mai multe COMPONENTE (triaj cale ferata Bazinul Nou, realizare racord rutier de acces in terminal, zona de acces in terminal, constructii pentru Politie de Frontiera, Vama, zona de parcare pentru TIR-uri, portile pentru scanarea si verificarea marfii, dupa care se intra efectiv in terminal care va insemna o constructie hidrotehnica, un cheu vertical de acostare a navelor, o platforma pe care vor fi amplasate doua macarale de operare, zona de depozitate, inca 2 macarale, etc., etc., etc.) si este in valoare de 130 milioane de EURO. Iar UE a alocat/aprobat doar 21,77 milioane de EUR.

    Deci o suma necesara cu mult mai mare decat cea alocata/aprobata de UE de 21,77 milioane de EUR. Pana la 130 milioane de EURO cine naiba mai pune acei bani? Operatorii din Portul Galati? Au ei, operatorii portuari galateni, capacitatea financiara cu care sa finanteze restul pana la 130 milioane de EUR? De unde sa mai puna operatorii galateni inca 108,23 milioane de EUR? Sau poate ma insel eu si au aceasta capacitate financiara.
    0
    5
    Raportează
  • postat de EURO sau Lei?
    Sâmbătă, 18 Iunie 2016 11:01
    79.134.234.***
    Terminalul multimodal de la Galati se refera la acel terminal de gestionare a containerelor de marfuri, cu acele macarale de incarcare/descarcare a marfurilor de pe vasele ce vor acosta in Portul Galati? La el se face referire?

    Si cred ca ati facut o greseala ati scris in articol ca pentru proiectul Terminalului Multimodal cei de la Comisia Europeana au aprobat alocarea a 21,77 milioane de lei (probabil ati vrut sa spuneti de EURO), iar pentru al doilea proiect important pentru Galati ca SWIM - SMART Waterway Integrated Management este in valoare de 10,38 milioane de EURO.

    Pai cum Terminalul Multimodal sa coste doar 21,77 milioane de "LEI" (poate ati vrut sa spuneti de EURO), iar proiectul SWIM - SMART Waterway Management sa coste 10,38 milioane de EURO????? Parca mi se pare prea putin sa fie de "LEI", adica 21,77 milioane de LEI asa cum ati scris voi, comparat cu cele 10,38 milioane de EURO pentru al doilea proiect.

    Pai cele 21,77 milioane de LEI nu inseamna decat vreo 5 milioane de EURO. Cred ca ati vrut sa scrieti ca pentru Terminalul Multimodal s-au alocat, s-au aprobat 21,77 milioane de EURO si nu de LEI cum ati scris voi. Ganditi-va doar ce contine un Terminal Multimodal si spuneti-mi mie ca poate consta doar 21,77 milioane de LEI (convertit, insemnand doar 5 milioane de EURO ca valoare).

    Terminal Multimodal de transport marfuri inseamna, presupune o gramada de conexiuni si etape ce cred ca necesita mult mai mult decat 21,77 milioane de LEI investiti...Poate ati vrut sa scrieti ca s-au alocat, aprobat 21,77 milioane de "EURO", nu de lei.

    Va rog remediati daca este intradevar o eroare. SI NU TREBUIE NEAPARAT SA-MI POSTATI COMENTARIU CI DOAR AM VRUT SA VA ATRAG ATENTIA CA S-AR PUTEA SA FIE O EROARE IN TEXT, SAU NICI VOI NU STITI CAT S-A ALOCAT SI ATI SCRIS PENTRU UN PROIECT LEI, IAR PENTRU CELALALT EURO IAR CEL CE CITESTE SA CREADA CE O VREA EL, SAU CUM II CONVINE CITITORULUI.
    0
    5
    Raportează
  • postat de Depinde de competenta
    Sâmbătă, 18 Iunie 2016 08:37
    188.25.248.***
    In apdm ar trebui sa fie angajati specialisti straini care sa se ocupe si de proiecte cu adevarat, nu aceleasi personaje care au mai ciupit pe ici-colo cite putin din fondurile alocate. Daca analizati site-ul apdm, care ar trebui sa reprezinte oglinda acestei companii, veti vedea ca nici macar webmasterul nu e vreun specialist, oricum site-ul vechi era mai bine structurat, ce sa mai vorbim de proiectul terminalului multimodal in portul Gl.
    1
    7
    Raportează
  • postat de Iulian
    Sâmbătă, 18 Iunie 2016 07:51
    5.13.205.***
    Ar fi interesant sa va axati pe stiri economice si evenimente culturale ce privesc Galatiul. Sunt zile in care acest site arata ca dracu, adica nimic interesant. Daca ati vorbit aici de acest proiect care are cel putin un an vechime si in sfarsit vin banii, ar trebui sa urmariti desfasurarea lui cel putin o data pe luna. E vorba de licitatie, desemnarea constructorului, finantarea ulterioara si altele.
    2
    8
    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.