Goana după ajutoare de căldură Primăria - acuzată de exces de zel
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Goana după ajutoare de căldură Primăria - acuzată de exces de zel
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Potrivit Ministerului Muncii, dosarul pentru ajutoare de căldură nu trebuie să cuprindă şi acte doveditoare, ci doar cererea şi o declaraţie pe propria răspundere a solicitantului * Preşedintele Grupului de Integrare al Asociaţiilor de Proprietari Galaţi susţine acelaşi lucru şi acuză Primăria că a solicitat o căruţă de documente inutile la dosar *

După ce, timp de o săptămână, cozile imense formate de solicitanţii ajutoarelor de căldură la uşile instituţiilor care eliberează acte doveditoare ale proprietăţilor şi veniturilor au ţinut prima pagină a ziarului „Viaţa liberă”, şi au fost mediatizate şi pe canalele tv, Ministerul Muncii a reacţionat. Printr-un comunicat de presă, Ministerul a precizat negru pe alb că, potrivit OUG nr.70/2011, „ajutorul pentru încălzirea locuinţei se acordă pe bază de cerere şi declaraţie pe propria răspundere privind componenţa familiei şi veniturile acesteia”. Acelaşi lucru este susţinut ferm şi de preşedintele Grupului de Integrare al Asociaţiilor de Proprietari Galaţi, Roman Pricop, care acuză Primăria Galaţi că a făcut exces de zel şi a pretins în mod abuziv o serie întreagă de documente doveditoare la dosarul pentru ajutoare de căldură, punând astfel gălăţenii pe drumuri contra cronometru. Acum câţiva ani, Roman Pricop a condus Serviciul de Asociaţii Proprietari din cadrul Primăriei. Potrivit acestuia, Grupul de Integrare al Asociaţiilor de Proprietari Galaţi, în care sunt înscrise 130 de asociaţii de proprietari din Galaţi, este un ONG înfiinţat acum zece ani, afiliat la Liga Naţională a Asociaţiilor de Proprietari – Habitat Bucureşti.

Precizări de la Ministerul Muncii

„În acest sezon rece nu se solicită acte doveditoare. Acestea vor fi solicitate la efectuarea anchetei sociale, moment la care vor fi prezentate de beneficiar toate documentele necesare care constituie baza aprobării dreptului şi menţinerii acestuia. Înţelegem îngrijorarea manifestată de autorităţile administraţiei publice locale şi apreciem că acestea ar putea solicita acte pentru lămurirea unor aspecte, dar neprezentarea acestor documente nu poate conduce, sub nicio formă, la neacordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei.  În ceea ce priveşte alte documente doveditoare acestea vor fi solicitate NUMAI LA EFECTUAREA ANCHETELOR SOCIALE”, se arată în comunicatul remis de Ministerul Muncii. Cu documentul în mână, Roman Pricop a acuzat ieri Primăria Galaţi că a pus gălăţenii pe drumuri şi că a solicitat mai multe acte decât erau necesare la dosar.

Din păcate, nu am reuşit să obţinem un punct de vedere al Primăriei legat de documentele doveditoare cerute la dosarul de ajutoare de căldură. Cert este însă că Primăria este obligată prin lege să verifice prin anchetă socială nu mai puţin de 60 la sută din beneficiarii de ajutoare de căldură. Aceşti 60 la sută vor trebui să prezinte actele doveditoare ale veniturilor şi bunurilor deţinute, deci până la urmă documentele sunt necesare.

Citit 2264 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Octombrie 2011 19:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.