Interviu cu senatorul PSD Gheorghe Saghian: „Agricultura trebuie să devină o prioritate pentru România”

Interviu cu senatorul PSD Gheorghe Saghian: „Agricultura trebuie să devină o prioritate pentru România”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

"Fără o lege care să crediteze agricultura în mod real, fără creditare, nu se pot realiza investiţii în agricultură, ori fermierii au nevoie de tractoare şi utilaje agricole, de spaţii de depozitare şi producţie, de instalaţii şi echipamente de irigat" * "Mă voi bate pentru realizarea gratuită a cadastrului pentru toate terenurile agricole, în vederea dezvoltării exploataţiilor agricole", afirmă senatorul Saghian


Cu siguranţă, nu există agricultor în judeţ care să nu fi auzit de inginerul agronom Gheorghe Saghian, senator PSD. Politicianul candidează pentru un al doilea mandat parlamentar, tot în Colegiul nr. 2 din judeţul Galaţi, unde, în urmă cu patru ani, şi-a zdrobit adversarii cu un scor de 62 la sută din numărul voturilor valabil exprimate.

- Domnule senator, care este cea mai importantă realizare pentru Galaţi a mandatului dumneavoastră?

- Am avut mai multe realizări în primul meu mandat de senator, dar cele mai importante sunt legate de viaţa comunităţilor rurale, pentru că în colegiul meu se regăsesc nu mai puţin de 34 de comune, la care se adaugă oraşele Târgu-Bujor şi Bereşti, a căror dezvoltare este legată tot de agricultură. Sunt mulţumit că, şi prin susţinerea mea, pensionarii agricultori beneficiază la această oră de pensia socială minimă garantată de 350 lei, care le asigură un venit stabil de care aveau mare nevoie. Apoi, m-am implicat în proiectele de dezvoltare rurală din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală „Renovarea şi dezvoltarea satelor”. De aceste proiecte privind îmbunătăţirea alimentărilor cu apă, sistemelor de canalizare şi drumurilor au beneficiat comunităţile din Fârţăneşti, Măstăcani, Băleni, Bereşti-Meria, Umbrăreşti, Frumuşiţa. La Smârdan, spre exemplu, au fost făcute investiţii de 1,2 milioane lei pe măsura 322 şi un milion de euro în reţeaua de apă potabilă. La toate acestea am avut şi eu o contribuţie importantă, recunoscută de administraţiile locale, dar mai ales de săteni.

- Care este cel mai important proiect/obiectiv pe care doriţi să-l realizaţi pentru Galaţi dacă veţi câştiga un nou mandat?

- Cel mai important obiectiv pe care mi l-am propus în noul mandat este susţinerea creditării agriculturii prin implementarea programului „Start în agricultură”. De fapt, vorbim despre introducerea unor linii de credit speciale pentru investiţii realizate de fermieri. Fără creditare nu se pot realiza investiţii în agricultură, ori fermierii au nevoie de tractoare şi utilaje agricole, de spaţii de depozitare şi producţie, de instalaţii şi echipamente de irigat. Agricultura trebuie să devină o prioritate pentru România. Fără o lege care să crediteze agricultura în mod real, nu ne putem aştepta ca economia să înregistreze progresul aşteptat. O altă iniţiativă pentru care am să mă bat este realizarea gratuită a cadastrului pentru toate terenurile agricole în vederea comasării acestora şi dezvoltării exploataţiilor agricole. În prezent, terenul arabil este fărâmiţat în parcele mici şi exploatat necorespunzător.

- Cum veţi dezvolta comunicarea cu gălăţenii şi în ce mod vă pot transmite cetăţenii propunerile, ideile, sugestiile lor?

- Încă din 2009 am deschis cabinete parlamentare în localităţile Schela, Tudor Vladimirescu, Valea Mărului, Târgu Bujor, Vânători, Tuluceşti, unde colectez propunerile, sugestiile şi necazurile agricultorilor din colegiul meu. Însă, nu mă rezum doar la acestea. Eu sunt un om legat pe viaţă de pământ, de agricultori, de săteni, pentru că provin din rândul lor şi numai în mijlocul lor mă simt cel mai bine. Toată lumea ştie că marea majoritate a timpului mi-o petrec în mijlocul ţăranilor, care mă simt de-al lor şi-şi deschid sufletul, îmi spun păsurile. Sunt bune şi cabinetele parlamentare, pentru că acolo există cineva care poate să stea de vorbă cu ei, dar pentru mine mai important este să mă întâlnesc personal cu ei, să îi ascult, să îi înţeleg şi, de ce nu, să îi îmbărbătez atunci când sunt la necaz. Mi-am propus să-i susţin mai mult în Parlament, în noul mandat, pentru că problemele ţăranilor sunt multe şi trebuie rezolvate. Mă voi bate pentru ei, pentru ca agricultura să devină piatra de temelie a economiei româneşti.

- Ce aveţi în plus faţă de contracandidaţii dumneavoastră?

- Sigur, îmi respect contracandidaţii, dar trebuie să ştie că, spre deosebire de ei, vin în faţa alegătorilor cu fapte, nu cu vorbe, fapte care se regăsesc în dezvoltarea durabilă a localităţilor rurale. În plus, pregătirea profesională îmi conferă siguranţa promovării acelor proiecte care la modul pragmatic pot ajuta comunităţile din mediul rural. Fără falsă modestie, voi câştiga detaşat acest colegiu şi-mi voi reînnoi mandatul de senator, tocmai pentru că sătenii au încredere în mine, în seriozitatea mea, şi-şi pot lăsa destinul pe mâna unui om care nu i-a dezamăgit nici în primul mandat de parlamentar.

Citit 3222 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Decembrie 2012 23:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.