Cât de mare va fi bugetul Galaţiului pe 2014

Cât de mare va fi bugetul Galaţiului pe 2014
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Modernizarea Orăşelului Copiilor, două campusuri de locuinţe sociale, noul sediu al Primăriei, modernizarea străzii Mihai Bravu, dar şi finalizarea străzilor din Valea Oraşului, plus studiul de fezabilitate pentru subtraversarea Dunării sunt printre cele mai importante obiective de investiţii finanţate în proiectul de buget al Galaţiului pentru anul 2014


Nu mai puţin 604.458.000 de lei, adică peste 134 milioane de euro reprezintă bugetul consolidat estimat cu care Galaţiul ar putea porni la drum în 2014. Suma ar putea părea, la prima vedere, mai mică decât cea din 2013, când autorităţile locale se lăudau că au în vistierie peste 800 milioane de lei. Numai că, în aceşti bani, incluseseră şi creditul în valoare de peste 200 de milioane de lei pe care Primăria avea în plan să-l contracteze pentru realizarea unor obiective de investiţii, dar n-a mai făcut-o. În plus, mulţi dintre banii alocaţi generos în 2013 pentru dezvoltare s-au transferat, în cursul anului, la funcţionare. Aşa că, în ceea ce priveşte valorile, bugetul anului 2014 este similar celui din 2013, după cum ne-a explicat city-managerul Galaţiului, Aurel Vlaicu.

Funcţionare şi investiţii

Potrivit datelor afişate pe site-ul Primăriei, din bugetul consolidat al oraşului, 483 milioane sunt alocate pentru funcţionare, iar 120 milioane pentru dezvoltare. Bugetul local de venituri şi cheltuieli pe 2014 este de 445 milioane de lei - în condiţiile în care anul trecut era de 483 milioane de lei. Bugetul instituţiilor publice finanţate din surse proprii şi subvenţie este de 139 milioane de lei, ceva mai mare decât anul trecut, când număra 132 milioane de lei. Bugetul creditelor interne este de 20 milioane de lei, bani contractaţi pentru reparaţia străzilor la BRD.
Iată şi cele mai importante alocări bugetare. În bugetul local de venituri şi cheltuieli, pentru funcţionarea unităţilor şcolare şi salariile profesorilor au fost alocate 139 milioane de lei, în condiţiile în care anul trecut erau programate doar 126. În bugetul de subvenţii, pentru Sănătatea noastră şi spitalele aflate în grija Primăriei sunt rezervate 55,9 milioane de lei, mai mult decât în 2013, iar pentru Ordine publică, 12,4 milioane de lei. Pentru Cultură, distracţie şi religie sunt prinse în bugetul local 29,5 milioane de lei.

Ce construim   

„Printre cele mai importante obiective de investiţii cuprinse în proiectul de buget sunt: studiul de fezabilitate pentru tunelul pe sub Dunăre, sediul Primăriei, străzile din Valea Oraşului, un studiu de trafic, modernizarea Parcului Orăşelul Copiilor - pe care sperăm să-l şi finalizăm anul acesta, modernizarea străzii Mihai Bravu, construirea a două cartiere de locuinţe sociale. Pentru noi este important să terminăm strada Ana Ipătescu, să demarăm lucrări de apă şi canalizare pe strada Traian, dar şi să achiziţionăm un sistem de ticketing care să ne spună clar câte persoane folosesc transportul în comun şi ce rute sunt mai circulate”, ne-a declarat city-managerul Aurel Vlaicu.                                                                                                  „Noi am gândit bugetul, anul acesta, în două etape. Pentru primul semestru ne-am concentrat să asigurăm partea de cheltuieli pentru capitolele importante cum ar fi sănătatea, educaţia, iar în ceea ce priveşte obiectivele noi şi investiţii, în prima jumătate a anului vrem să facem studiile, proiectele şi apoi, după rectificarea din vară, vom stabili finanţările prioritare pentru finalizarea proiectelor”, ne-a explicat city-managerul Aurel Vlaicu.
Rămâne de văzut ce schimbări ar putea suferi bugetul pe 2014 în Comisiile Consiliului Local şi cum va arăta după ce va fi aprobat în şedinţa viitoare a Legislativului.

Citit 2882 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Ianuarie 2014 19:20

4 comentarii

 • postat de titi piti reghe meme
  Joi, 23 Ianuarie 2014 20:49
  79.116.100.***
  Eu, Marius Stan, nu promit mai mult decât ştiu că pot face!

  Sunt un om al dialogului şi vă invit să veniţi să-mi spuneţi, ca şi până acum, problemele voastre şi împreună vom găsi soluţiile optime.

  Sunt omul care vă ascultă şi vă înţelege! La mai toate întâlnirile pe care le-am avut în această perioadă, problemele ridicate sunt cam aceleaşi, în toate cartierele: lipsa locurilor de muncă, curăţenia oraşului, spaţiile de joacă pentru copii, mai multă siguranţă pe străzi, stadion modern, pod peste Dunăre, reabilitarea instalaţiilor termice, iluminat public, să se închidă şi să se interzică magazinele de vise (etnobotanicele) şi foarte important: Primarul să-şi menţină promisiunile după ce este "pus" în funcţie.

  Aşa cum vă spuneam: nu promit mai mult decât ştiu că pot face!

  Eu cunosc bine această realitate. Eu ştiu că dumneavoastră aţi devenit nişte judecători severi ai celor care ne prezentăm, din 4 în 4 ani, pentru a fi învestiţi cu încrederea de a vă reprezenta interesele comunităţii şi nu vă cer să fiţi indulgenţi.

  Vă rog doar să gândiţi şi să analizaţi cu mintea! Nu vă lăsaţi păcăliţi de vorbe îmbrăcate în straie de catifea, priviţi cu atenţie în jur şi alegeţi realizările, investiţiile, alegeţi pentru viitorul copiilor, pentru prezentul tinerilor absolvenţi care vor să-şi construiască un viitor aici, la Galaţi, dar nu-şi găsesc un loc de muncă, nu îşi pot lua o locuinţă.

  Eu nu vă promit iluzii, vă ofer şansa să veniţi alături de mine, să construim împreună oraşul pe care îl meritaţi, să punem în practică proiecte viabile, cum ar fi, de exemplu, locuinţe pentru tineri "modelul Mazăre". Sunt sigur că-l putem "importa" şi la Galaţi, cu acelaşi succes. Şi poate ne inspirăm şi din alte zone, nu e cazul să inventăm noi apa caldă.

  În programul meu, cetăţeanul şi interesele lui sunt pe primul plan! În primul rând avem nevoie de o dezvoltare economică, altfel dezvoltarea urbanistică rămâne o simplă iluzie. Avem nevoie de un plan realist, coerent și conceput pe termen lung.

  Cetăţeanul ne cere să ne facem datoria faţă de El, dincolo de spectacolul politic plin de orgolii, de lupte pentru putere şi bani, de interese de grup, de şmecherii politicianiste.

  Cetăţeanul vrea Implicare, Seriozitate, Consecvenţă şi Respect!

  Daţi-mi 10 minute din timpul dumneavoastră, pe 10 iunie, şi vă dau 4 ani din viaţa mea!

  Cu sinceritate şi respect,
  Cetăţeanul Marius Stan
  0
  1
  Raportează
 • postat de Goghi Ion
  Joi, 23 Ianuarie 2014 19:32
  92.80.169.***
  Postat de GOGHI
  Nu conteaza cat de mare este bugetul CL si cum a fost planificata executia acestuia pentru anul 2014, ci conteaza cum va fi cheltuit in realitate, motiv pentru care propun excelentei sale domnului Primar urmatoarele :
  - organizarea a cit mai multe Gale de box in municipiul Galati
  - extinderea "Festivalului scrumbiei " si pe malul tulcean al Dunarii
  - organizarea "Zilelor Galatiului" la cote cit mai luminoase pe toate arterele de circulatie din municipiu , eventual si pe aleile dintre blocuri
  - extinderea organizarii "Pomana porcului" in fiecare luna si in cat mai multe locatii din municipiul
  Daca mai ramin fonduri si pentru restul proiectelor ... este OK , daca nu largiti baza de impozitare si pe corurile bisericesti si pe ciripitul pasaricilor
  1
  3
  Raportează
 • postat de dan
  Joi, 23 Ianuarie 2014 10:00
  5.13.208.***
  sa mai facem vreo 2 gale de box ,3 de k1,6 concerte cu formatii "zombi"de care tanarul de25 -30 de ani nici nu a auzit,,mai sapam cateva strazi si le reasfaltam,mai schimbam bordurile pe Brailei ca de doi ani se tot spune ca sunt mostenire de la vechea administratie ,mai aducem cateva autobuze s h supraevaluate si sa cheltuit bugetul apoi asteptam alegerile locale sa ne laudam cu ce au facut altii
  5
  4
  Raportează
 • postat de Favoritii
  Joi, 23 Ianuarie 2014 07:25
  5.13.214.***
  EU zic ca Marius Stan sa imparta banii la trei : Tancrad,ERG Termrom si Primo.
  1
  6
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.