Turiştii ocupă doar un sfert din locurile de cazare

Turiştii ocupă doar un sfert din locurile de cazare
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Aproximativ 9.400 de turişti români şi străini s-au cazat în hotelurile, pensiunile şi vilele din judeţul Galaţi, în luna septembrie a acestui an. Numărul lor înseamnă o creştere cu 16,3 la sută faţă luna septembrie a anului precedent. În ciuda acestei creşteri, mare parte a camerelor din structurile de cazare de pe teritoriul judeţului rămân neocupate.

Trei din patru turişti ajunşi la Galaţi aleg confortul oferit de hotelurile sau pensiunile de trei stele. Doar unul din zece merge la două stele, în timp ce opt la sută sunt dispuşi să plătească tarife de patru stele, potrivit unui raport al Direcţiei Judeţene de Statistică Galaţi. Totodată, şapte din zece turişti preferă să se cazeze la hotel, în detrimentul pensiunilor sau al vilelor.

Din documentul amintit reiese şi faptul că, în luna septembrie a acestui an, indicele de utilizare a capacităţii de cazare turistică a fost de 27,3 la sută. Acelaşi indice a fost de doar 24,8 la sută, în august şi de 23,9 la sută, în iulie. În medie, un turist ajuns pe meleaguri gălăţene petrece aici doar 1,7 zile, ceea ce denotă, mai degrabă, că majoritatea vizitatorilor sosiţi la Galaţi vin mai mult în scop de afaceri sau pentru a participa la competiţii sportive ori artistice, decât în scop propriu-zis turistic.

Din totalul turiştilor veniţi la Galaţi în septembrie, 1.429 sunt cetăţeni străini: 89,3 la sută sunt din Europa, 5,2 la sută sunt din Asia, 4,5 la sută sunt din America de Nord şi unu la sută din alte ţări. Spre deosebire de turiştii români, care petrec la Galaţi doar 1,5 zile, în medie, străinii veniţi aici rămân, în medie, 2,6 zile.

Ce merită să vizitezi în Galaţi

În ciuda faptului că Galaţiul pare a fi mai curând un loc de tranzit pentru cei ajunşi aici, zona are un important potenţial turistic, nevalorificat însă mai deloc. Niciunul dintre primarii perindaţi în ultimii 27 de ani nu a avut viziunea de a veni cu o strategie de dezvoltare turistică a Dunării la Galaţi. Nu vorbim nici măcar de cine ştie ce investiţii importante, ci pur şi simplu de o strategie care să determine companiile care fac croaziere pe Dunăre (zeci de mii de turişti iau parte la aceste curse, în fiecare an) să facă o escală de o zi sau măcar de câteva ore la Galaţi.

Citit 4577 ori Ultima modificare Joi, 08 Iunie 2023 23:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.