Galați, primul oraș din țară cu centrul istoric reconstruit virtual (VIDEO)

Galați, primul oraș din țară cu centrul istoric reconstruit virtual (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Ieri, la Facultatea de Inginerie, a avut loc, în sala D12, prezentarea filmului "Reconstruirea virtuală 3D a centrului istoric al orașului Galaţi”, realizat de un grup de studenţi şi cercetători din cadrul Facultăţii de Inginerie din Galaţi, la propunerea Asociaţiei “Galaţi, oraşul meu”.

Filmul durează 18 de minute şi prezintă strada Domnească, în variantă restaurată, pe segmentul Parcul Eminescu-Strada Gării, cu toate clădirile istorice care au fost reconstruite în variantă 3D cu ajutorul ilustratelor vechi, a fotografiilor şi a programului pe calculator. “Aţi văzut aici toate clădirile importante ale centrului vechi, ambasadele, imobilele istorice, dar aţi văzut şi propunerea noastră de reabilitare a câtorva parcuri sau spaţii mai largi, care ar putea fi folosite drept zone de organizare a unor evenimente culturale: este vorba de spaţiul de lângă Viaţa liberă, pe care noi îl dorim amenajat cum se cuvine, spaţiul de lângă Biserica Greacă şi Parcul Eminescu, pe care noi l-am reconstruit după ilustrate vechi, aşa cum era la inaugurare, cu Foișorul în el. Milităm ca, măcar o dată pe săptămână, Centrul să fie transformat în zonă pietonală. Sperăm ca pe viitor, autorităţile locale să gândească o soluţie de reabilitare a clădirilor din centrul istoric, astfel încât zona să se dezvolte şi să înflorească, așa cum se întâmplă în marile orașe europene”, a declarat Bogdan Radu Brînzan, membru al Asociației “Galați, orașul meu”, inițiatorul acestui proiect. De menționat că, deși au primit invitații, nicio autoritate locală (primar, președinte al CJ sau Prefect, arhitect șef și city manager) nu a fost prezentă la dezbaterea generată de filmul realizat de o echipă de cinci studenți. La fel de adevărat este că, în același timp, aveau loc atât ședința de Consiliu local, cât și cea de Consiliu al județului. Întâlnirea de ieri a reunit câțiva profesori, o parte din membrii Asociaţiei “Galaţi, oraşul meu” şi cetăţeni interesaţi de proiect. Iar cei care au vizionat filmul s-au declarat încântaţi de potenţialul său. “E minunat, nu ştim pe ce butoane trebuie să apăsăm ca să vedem aşa ceva în realitate”, a declarat o persoană din sală.

“A fost o cantitate enormă de informaţii, 60 de clădiri, 240 de mii de suprafeţe, numai randarea filmului a durat peste 20 de ore. Dar ne mândrim cu faptul că suntem singurul oraş din România cu centrul istoric reconstruit virtual. Aşa ceva mai au Londra şi Parisul sau mai găsim în zonele istorice din Grecia şi Italia”, a declarat Florin Marin, şef de lucrări la Facultatea de Inginerie, cel care a coordonat echipa de studenţi. Organizatorii au promis că vor trimite filmul autorităţilor şi vor încerca să mai facă o dezbatere pe temă, pentru a grăbi pietonalizarea centrului vechi. Filmul s-a realizat sub egida unui proiect ştiinţific, în parteneriat cu Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi.

Citit 12450 ori Ultima modificare Joi, 21 Decembrie 2017 14:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.