Încălcarea căror restricții ne poate aduce sancțiuni

Încălcarea căror restricții ne poate aduce sancțiuni
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Circulația pe timp de noapte și accesul în spațiile publice închise sunt principalele aspecte de care trebuie să țină cont îndeosebi persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală. Poliția face mii de verificări, mai cu seamă în zilele de weekend, amenzile aplicate celor prinși fără mască sau circulând fără documente justificative fiind dublate de sfaturi, recomandări și avertismente. 


Înăsprirea interdicțiilor impuse în scopul limitării efectelor pandemiei de COVID-19 i-a determinat pe mulți dintre cei care până zilele trecute se declarau antivacciniști convinși să își schimbe opțiunile și să formeze cozi imense la centrele de imunizare pentru a dobândi acces la certificatele verzi, ”pașapoarte” pentru libera circulație și permis de intrare în magazine, instituții sau restaurante. Cum însă certificatele verzi nu sunt valabile decât cu schema completă de vaccinare, chiar și cei care și-au făcut prima doză, ori nu s-au vaccinat deloc trebuie să știe că riscă amenzi dacă nu respectă restricțiile pe timp de noapte și pe cele privind accesul în spații publice închise. Astfel, ca să poată circula în intervalul orar 22,00 - 5,00, în orice zi a săptămânii, fiecare persoană trebuie fie să dețină un certificat verde, fie o declarație pe proprie răspundere care să justifice urgența, ori adeverință de la angajator sau legitimație de serviciu. Sancțiuni riscă și agenții economici care încalcă intervalul orar stabilit pentru funcționare, între 5,00 și 21,00, precum și cei care nu poartă mască de protecție, indiferent dacă sunt vaccinați sau nu, în toate spațiile publice închise sau deschise. Nu în ultimul rând, trebuie să se știe că accesul în parcurile și centrele comerciale nu le este permis decât persoanelor vaccinate, care trebuie să aibă asupra lor certificatul verde, fie în format electronic, pe telefon, fie printat pe hârtie. Dacă pentru nerespectarea acestei ultime reguli singura ”sancțiune” este interzicerea accesului, pentru încălcarea celorlalte, amenzile sunt clare și mari. Polițiștii și jandarmii sunt prezenți în număr mare în zonele intens frecventate și unde riscul de comitere a abaterilor este mare și nu în puține cazuri constată că regulile nu sunt respectate. Numai weekendul trecut, au fost verificate peste 3.200 de locații, dintre care peste 300 au fost baruri, restaurante sau terase și peste 400 de societăți comerciale. Peste 5.500 de persoane au fost legitimate și controlate la certificat, verificările echipelor de control soldându-se cu aplicarea a 107 amenzi în valoare totală de 5.600 de lei. Odată cu intrarea în vigoare  a noilor restricții de luni, 25 octombrie, patrulele își vor intensifica acțiunile atât noaptea cât și ziua, în timpul săptămânii și în weekend. Citit 3925 ori Ultima modificare Vineri, 29 Octombrie 2021 00:57

4 comentarii

 • postat de Pentru DAS
  Joi, 28 Octombrie 2021 15:22
  5.13.147.***
  Ce spuneți este doar parțial adevărat. Certificatul se poate descărca imediat după vaccinare dar devine valid abia la 10 zile după finalizarea schemei de vaccinare. Altfel spus, la scanarea codului de pe certificat va fi evidențiat cu roșu dacă nu au trecut cele 10 zile și va apărea verde dacă au trecut cele 10 zile. Atenție foarte mare pentru a nu risca sancțiuni!
  0
  3
  Raportează
 • postat de pentru DAS
  Joi, 28 Octombrie 2021 14:10
  213.218.53.***
  intr-adevar se genereaza un certificat cu un cod QR si la vaccinarea cu prima doza insa la scanarea acestuia orice aplicatie de verificare din Europa, deci inclusiv cea din Romania spune ca este invalid, ROSU.
  am testat acum 1 minut.
  0
  5
  Raportează
 • postat de Romania
  Joi, 28 Octombrie 2021 08:04
  109.70.100.***
  Mai rău ne trebuie! Acceptăm mizerii fără să clipim ! M-am vaccinat ca oaia, că nu mă primea la muncă. Am avut gripă asta acum un an și nu mi-a fost rău ca acum după vaccin !
  30
  20
  Raportează
 • postat de DAS
  Joi, 28 Octombrie 2021 01:15
  89.137.231.***
  Certificatul verde se obtine si e valabil si daca ai prima doza facuta. Cititi regulamentul. Deci cei care iau amenzi sa le spuna si politistilor ca si cei cu prima doza au certificat verde deci automat pot circula fara restrictii. E clar? Amenzile abuzive merg in instanta.

  Persoanele care pot obtine certifictul sunt :
  - cele care au efectuat schema completa de vaccinare in Romania
  - cele care au efectuat cel putin o doza in Romania din schema completa

  Cei care au facut doza 1 pot descarca imediat certificatul de pe https://certificat-covid.gov.ro si ai automat acel cod QR.

  Nu scrie in hotarare care oricum nu e constitutionala ca trebuie sa ai doar schema completa.
  20
  13
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.