UPDATE. Cum arată garajul de 11.000 de euro şi "vecinul" încă neevaluat (FOTO)
Foto: Anca Melinte

UPDATE. Cum arată garajul de 11.000 de euro şi "vecinul" încă neevaluat (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

Evaluat la 11.000 de euro pentru a fi cumpărat de Primărie şi demolat, ultimul supravieţuitor al bateriei de 69 de garaje din vecinătatea Spitalului Judeţean atrage deja curioşi, după cum se vede în imaginile surprinse vineri după-amiază. Prezenţa lui contrastează cu şantierul din jur: praf, pământ de umplutură, utilaje, suprafeţele pe care sau montat dale ce aşteaptă să fie înierbate – viitoare parcări - şi aleea de acces a cărei asfaltare s-a realizat până la poarta bisericii din curtea spitalului.

Garajului îi tine companie o altă construcţie provizorie, mai inestetică, dacă poate fi numită astfel. Nu e garaj ci „spaţiu comercial”, ridicat pe un teren concesionat de Primărie până în 2030. Nu vă putem spune cât va costa demolarea construcţiei parazitare, pentru că încă se negociază cu cel care o deţine.

Şi dacă tot vorbim de estetică şi de restructurare urbană, poate că n-ar fi rău să se găsească o soluţie pentru ca împrejmuirea Spitalului Judeţean să arate mai frumos şi mai prietenos…

 

Primăria cumpără cu 11.000 de euro un garaj ca să-l... demoleze

Nu mai puţin de 11.000 de euro ar putea plăti Primăria municipiului Galaţi pentru a cumpăra şi demola una dintre construcţiile care parazitează zona eliberată de garaje din vecinătatea Spitalului Județean, aflată în plină restructurare urbană. Este vorba despre un garaj proprietate privată, deţinut de un gălăţean care este proprietar şi pe terenul de sub construcţie, obţinut pe baza prevederilor Legii privind retrocedarea. În ceea ce priveşte cealaltă construcţie provizorie, încă se poartă negocieri cu avocatul celui ce are o concesiune asupra terenului, valabilă până în 2030.

"Facem demersuri în vederea evaluării şi acordării unor despăgubiri, astfel încât să putem să le demolăm şi să fie toată zona supusă modernizării urbane", ne asigurau reprezentanţii Primăriei municipiului Galaţi, în articolul "De ce-au rămas două construcţii parazitare în mijlocul regenerării urbane din Micro 19", publicat în ediţia de marţi, 12 aprilie 2022, a ziarului "Viaţa liberă".

Iată că pe masa aleşilor locali a ajuns un proiect de hotărâre prin care "se aprobă cumpărarea de către municipiul Galați a imobilului situat în strada Costache Conachi nr. 1A, format din teren în suprafață de 60 mp și construcție (garaj) în suprafață de 28 mp printr-un contract de vânzare-cumpărare. Se însușește prețul de vânzare-cumpărare al imobilului, în cuantum de 11.000 de euro, conform procesului-verbal al Comisiei de negociere constituite în baza HCL 279/27.05.2021. Cheltuielile ocazionate cu autentificarea contractului de vânzare-cumpărare vor fi suportate de către cumpărător - Municipiul Galați", se arată în proiect.

Explicaţii oficiale

În raportul de specialitate, se arată faptul că sunt în desfăşurare lucrări de "Reparații sistem rutier și resistematizare urbană - cartierele Micro 19, Micro 20, Micro 21". Lucrările au ca obiect reparații la carosabil și trotuare, amenajare parcări și spații verzi în zona vizată. Pentru a executa lucrările conform proiectului, a fost necesară desființarea construcțiilor provizorii (garaje) din zona amplasată în partea de sud a Spitalului Clinic de Urgență "Sf. Apostol Andrei" Galați.

Numai că, în bateria de garaje existentă, a fost identificat un teren proprietate cu garaj şi un spaţiu comercial cu concesiune pe teren, care nu pot fi desfiinţate.

"În vederea continuării lucrărilor din proiect este necesară desfiinţarea acestor două construcţii. În acest sens s-a procedat la evaluarea imobiliară prin expertiză tehnică a celor două imobile", se arată în adresa Direcției de Dezvoltare, Infrastructură și Lucrări Publice - Serviciul Reparații Străzi și Imobile, care a solicitat demararea procedurii de răscumpărare a acestui imobil.

Negocieri

Conform documentelor, pe 11 aprilie 2022, Comisia de negociere în vederea achiziționării unor imobile, formată din membrii comisiei de Buget Finanţe a Consiliului Local, s-a întâlnit cu proprietarii celor două imobile. Comisia de negociere a hotărât în unanimitate achiziționarea imobilului - teren și construcție - la prețul de 11.000 de euro. Preţul a fost agreat şi de proprietarul garajului, care, iniţial, ceruse 12.000 de euro.

În ceea ce priveşte celălalt imobil, i-a fost transmis reprezentantului proprietarului, un avocat, raportul de evaluare. Acesta ar urma să discute cu clientul său, urmând să comunice Comisiei de negociere hotărârea luată. De asemenea, i-a fost adus la cunoştinţă existenţa în cartea funciară a construcţiei a unei sarcini constând în urmărirea silită a imobilului pentru suma de 126.963 de lei.

Rămâne de văzut cât de repede vor ajunge autorităţile la o înţelegere pentru a putea finaliza lucrările de regenerare urbană.

Citit 11508 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Aprilie 2022 00:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.