Automatele de reciclare, greu de găsit în Galați
Foto: Anca Melinte

Automatele de reciclare, greu de găsit în Galați
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

„Există automate de reciclare în Galați pentru PET-uri, doze de aluminiu, ulei uzat?”, ne-a întrebat unul dintre cititorii noștri. Răspunsul, pe scurt, este că da, există, dar sunt mult prea puține.

Gălățenii care vor să recicleze ambalaje din plastic sau aluminiu, și să și primească ceva în schimbul acestora, nu au prea multe variante la dispoziție. Nu vorbim aici de punctele de colectare selectivă dintre blocuri, cu tomberoane colorate diferit sau inscripționate cu „hârtie”, „plastic” și „sticlă”, ci de automatele care oferă diverse beneficii celor care le folosesc. Astfel de automate au fost amplasate în Galați cu ocazia unor diferite campanii. De exemplu, la sfârșitul anului trecut, gălățenii care aduceau PET-uri și doze de aluminiu la Kaufland primeau la schimb bilete Transurb, o inițiativă inedită la vremea respectivă și care s-a bucurat de succes.

Au mai fost campanii, ca aceea de acum doi ani, când Auchan a colectat ulei alimentar uzat. Gălățenii au fost atunci campioni la colectare, cei care au predat recipiente cu ulei uzat fiind răsplătiți cu detergent de vase și apă plată. Campania respectivă nu s-a derulat prin niciun fel de automat de reciclare, uleiul se aducea la biroul Servicii Clienți al hipermarketului.

Și alte organizații, cum este Ecotic, de exemplu, au derulat campanii de colectare a deșeurilor, în principal electrice și electrocasnice, în schimbul unor premii. Deșeurile s-au colectat la puncte fixe, și nu prin intermediul automatelor.

Singurele automate, în rețeaua Kaufland

De altfel, singurele automate de reciclare care există la ora asta în Galați se pare că sunt numai la Kaufland. Rețeaua a anunțat, încă de la sfârșitul anului trecut, că a instalat astfel de aparate în toate unitățile sale din țară. Gălățenii care reciclează deșeuri prin ele primesc reduceri la diverse sortimente de marfă din magazin. Unii au primit reduceri la înghețată sau la vin, iar alții la detergenți. Fiecare, după cum îi e norocul, în funcție și de produsele oferite de magazin. Reprezentanții Shopping City ne-au confirmat că la mall nu este niciun astfel de aparat instalat și, după știința noastră, nici la vreun alt supermarket din Galați. Dacă totuși există automate și în alte magazine, le vom aduce la cunoștința cititorilor imediat ce aflăm.

Deocamdată, rămânem cu opțiunea tomberoanelor

Administrația locală gălățeană nu are niciun astfel de automat amplasat în oraș. Ne-au confirmat acest lucru atât Ecosalul, cât și Primăria. O sugestie ar fi amplasarea unor automate care, în schimbul unui anumit număr de doze sau PET-uri, să ofere bilete de călătorie Transurb. Ar reprezenta și un impuls pentru mulți gălățeni să folosească transportul în comun și să-și lase mașinile personale acasă. Mai puține autovehicule pe străzi, mai puțini combustibili consumați, mai puțină poluare, un oraș puțin mai „verde”. Biletele nu ar fi problemă, pentru că Transurb este tot al Primăriei, însă automatele costă, iar municipalitatea pare să nu aibă în plan, cel puțin deocamdată, astfel de cheltuieli.  

„În municipiul Galați există puncte de colectare selectivă a deșeurilor și nu există impedimente pentru ca populația să le poată utiliza. În același timp, Primăria municipiului Galați derulează, cu sprijinul unor parteneri, campanii de informare și conștientizare în privința beneficiilor pe care le poate aduce colectarea selectivă a deșeurilor, a electrocasnicelor uzate etc. Instalarea unor automate care să stimuleze colectarea selectivă prin diverse beneficii aduse celor care le folosesc este însă posibilă doar prin implicarea unor parteneri privați care să poată oferi aceste beneficii”, a răspuns Biroul de Presă al Primăriei Galați, la solicitarea „Vieții libere”.

Citit 3141 ori Ultima modificare Joi, 01 Septembrie 2022 10:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.