Directorul Teatrului Muzical, acuzat de abuz în funcție pe motiv de... căsătorie

Directorul Teatrului Muzical, acuzat de abuz în funcție pe motiv de... căsătorie
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Un comunicat de presă transmis luni de Agenția Națională de Integritate (ANI) anunța faptul că instituția în cauză a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la posibila săvârşire de către managerul Teatrului Naţional de Operă și Operetă "Nae Leonard" Galaţi, Teodor Niţă, a infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât, în calitate de manager, a semnat, avizat şi aprobat o serie de documente ce au avut ca efect angajarea soţiei sale în cadrul aceleiaşi instituţii, aceasta obţinând venituri, în perioada martie 2018 - iulie 2019, de 62.110 lei.

Prevederile respectivului articol din Codul penal explică faptul că "fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii cinci ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea și cu interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică". Așadar, Teodor Niță ar fi anchetat pentru faptul că ar fi facilitat angajarea soției sale la instituția pe care o conduce și că s-ar fi bucurat de foloasele materiale pe care aceasta le-a obținut ca urmare a angajării.

"Soția mea lucrează de peste 25 de ani la teatru"

Contactat telefonic de "Viața liberă", Teodor Niță ne-a povestit cum stau exact lucrurile. Directorul teatrului ne-a spus că situația în cauză a survenit în momentul în care toți angajații teatrului au fost reangajați. "Soția mea lucrează ca soprană de peste 25 de ani. Ea era angajată la teatru când eu am fost propus să fiu director. La acel moment, am solicitat părerea ANI despre incompatibilitatea de a fi directorul unei instituții în care lucrează deja soția mea, iar Agenția Națională de Integritate mi-a trimis scris un răspuns favorabil, prin care se arăta faptul că nu se pune problema unei incompatibilități", ne-a spus Teodor Niță.

Acesta susține că totul a pornit în 2010, când guvernul Boc a adoptat o ordonanţă prin care s-a stabilit un normativ de personal pentru fiecare unitate administrativ-teritorială, în dorinţa de a reduce cheltuielile bugetare. Această decizie îi afecta și pe artiştii Teatrului "Nae Leonard", care au fost angajați la Fundaţia "Andreiana Juventus", pentru a putea profesa în continuare în teatru. Această situație a durat până în 2018, când artiștii au fost reangajați la "Nae Leonard".

Directorului teatrului ne-a mai spus că nu este funcționar public şi nu intră sub incidența Legii 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnității publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, cum de altfel reiese şi din răspunsul ANI primit de acesta, din care cităm: "Opinăm că deţinerea funcţiei de director al Teatrului Muzical «Nae Leonard» Galaţi şi faptul că un angajat al acestei instituţii este soţie/rudă/afin a/al directorului nu este de natură să genereze o situaţie de incompatibilitate sau conflict de interese, întrucât, faţă de situaţia analizei, nu sunt aplicabile dispoziţiile legale privind incompatibilitățile pe cumul de funcţii  şi conflicte de interese din Legea 161/2003".

Citit 6975 ori Ultima modificare Luni, 05 Iunie 2023 07:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.