Ce se va întâmpla cu FACTURILE LA CURENT ELECTRIC ale clienţilor casnici

Ce se va întâmpla cu FACTURILE LA CURENT ELECTRIC ale clienţilor casnici
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Prin intermediul "Vieţii libere", reprezentanţii societăţii Electrica Furnizare SA le dau asigurări clienţilor casnici gălăţeni că sunt protejaţi de explozia preţurilor energiei de pe bursă.

Începând de la jumătatea lunii ianuarie şi până în prima săptămână a lui februarie, preţurile de pe bursă ale energiei electrice au cunoscut o adevărată explozie, triplându-se faţă de perioada similară a anului trecut. Astfel, preţurile pe OPCOM (operatorul pieţei de energie electrică şi de gaze naturale din România) au ajuns şi la 700 de lei pentru un MWh, în condiţiile în care preţul mediu de închidere a pieţei a fost de 184,38 lei/MWh în ianuarie 2016 şi de 194,45 lei/MWh în decembrie 2016. În aceste condiţii, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a demarat o anchetă şi a dat publicităţii primele concluzii, conform cărora preţurile mari de pe bursă au avut mai multe cauze. Furnizorii au reziliat contracte, după declaraţiile alarmiste ale fostului ministru Vlad Grigorescu, care anunţa că ne apropiem de o criză. Asta a provocat o reacţie în lanţ, care a dus la creşterea preţului pe bursă, iar de câştigat au avut tocmai companiile despre care ministrul spunea că nu mai pot funcţiona pentru că nu au suficiente rezerve, a afirmat Nicolae Havrileţ, preşedintele ANRE.

Un alt oficial, Iulian Tudorache, secretar de stat în Ministerul Energiei, a dat asigurări că preţul ridicat de pe bursă al energiei nu se va reflecta în facturile plătite de populaţie.

Pentru a confirma că, într-adevăr, clienţii casnici nu vor fi afectaţi de această creştere a preţurilor, „Viaţa liberă” a solicitat şi punctul de vedere al Electrica Furnizare SA. Iată-l: „În contextul complex actual al pieţei naţionale de energie electrică, clienţii Electrica Furnizare care au încheiat contract cu preţ fix pe piaţa concurenţială sunt protejaţi de creşterea preţurilor de pe bursă. Tarifele reglementate aplicabile clienţilor casnici nu se modifică, fiind stabilite la nivel de an. Componenta de piaţă concurenţială aplicabilă clienţilor care nu au uzat de dreptul de eligibilitate este stabilită semestrial. Electrica Furnizare, companie naţională de tradiţie, cu o experienţă de peste 120 de ani în comercializarea energiei electrice din România, urmăreşte cu interes poziţia oficială comună a autorităţilor în ceea ce priveşte măsurile ce vor fi luate şi oferă asigurări că va susţine soluţii eficiente de reducere a impactului costurilor pentru clienţii proprii”.

Citit 13496 ori Ultima modificare Vineri, 16 Iunie 2023 11:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.