Amenzi pentru părinții care nu acceptă vaccinarea copiilor

Amenzi pentru părinții care nu acceptă vaccinarea copiilor
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Părinţii care refuză să îşi vaccineze copiii chiar şi după ce vor fi informaţi despre riscuri vor primi avertismente şi apoi amenzi care pot ajunge la 10.000 de lei. Sunt prevederi din forma finală a proiectului Legii vaccinării, potrivit TVR. Aceleaşi pedepse sunt prevăzute şi pentru medici şi instituţiile statului, dacă nu respectă Legea vaccinării, care va intra în vigoare în 2019.

Astfel, devin obligatorii la întrarea în colectivitate vaccinurile care îi protejează pe copii împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B. La înscrierea copiilor la creşă, grădiniţă sau şcoală, părinţii vor trebui să prezinte adeverinţe care să arate dacă cei mici au fost sau nu imunizaţi. Dacă există contraindicații la vaccinare, părintele trebuie să aducă o scutire emisă de Comisia Judeţeană de Vaccinare, iar pentru cei care nu au probleme medicale, un calendar de recuperare.

În cazul părinţilor care nu aduc adeverințe, conducerea şcolii va sesiza Comisia Judeţeană de Vaccinare. Din aceasta vor face parte medici specialişti, psihologi, reprezentanţi ai direcţiilor de sănătate publică şi ai inspectoratelor şcolare. Membrii comisiei vor avea obligaţia de a-i consilia, cel puţin o dată la trei luni, pe părinţi, pentru ca aceştia să accepte, până la urmă, vaccinarea. Dacă în 18 luni de la înscrierea în colectivitate nu a început imunizarea, va fi sesizata Protecţia Copilului.

Obligaţii şi pentru Ministerul Sănătăţii

De cealaltă parte, Ministerul Sănătăţii va fi obligat să asigure toate vaccinurile şi un stoc de rezervă. Astfel, va fi evitată situaţia din acest an, când, în plină epidemie de rujeolă, România a rămas fără ser.

Medicii de familie trebuie să le explice părinţilor care sunt beneficiile imunizării, dar şi posibilele reacţii adverse, în caz de vaccinare. Copiii care nu sunt imunizaţi nu vor mai merge la şcoală când sunt epidemii. În cazul în care Legea vaccinării nu este respectată de către instituţiile statului, părinţi sau medici, sunt prevăzute sancţiuni.

Pentru prima abatere, inspectorii sanitari dau avertisment, apoi amenzi cuprinse între 500 şi 1.000 de lei. Dacă legea este încălcată de mai multe ori, amenzile ajung până la 10.000 de lei.        

Citit 2779 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 20:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.