Maraton de idei şi soluţii pentru Galaţi

Maraton de idei şi soluţii pentru Galaţi
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Pe 14 decembrie, la Galați, a avut loc prima conferință pentru redactarea unei strategii de dezvoltare a municipiului Galați, pornită dinspre cetățeni înspre instituții și nu invers.

A fost un maraton de idei și soluții provenite din comunitate, puse la dispoziție în mod voluntar, de către profesioniști din Galați. GALATHON, organizat de platforma PACT pentru Galați, a reunit persoane cu experiență și expertiză în diverse domenii legate de dezvoltarea urbană, cu scopul de a genera un set de proiecte concrete și acționabile pentru cele mai presante probleme ale orașului nostru.

Cei peste 70 de participanți au făcut parte din grupuri de lucru pe următoarele domenii: Orașul cu chef de școală (conținut și infrastructură educațională), Orașul care decolează (infrastructură și economie), Orașul cu chef de muncă (antreprenoriat și business), Orașul Agora (cultură locală) și Orașul care nu stă la coadă (informatizarea și eficientizarea administrației).

Unul din grupurile de lucru s-a concentrat pe crearea unei arhitecturi instituționale necesare pentru îndeplinirea unui vechi deziderat comun al gălățenilor și brăilenilor, acela de a coopera și a deveni o comunitate integrată. Printre participanți s-au numărat oameni de afaceri, din mediul ONG și din administrația brăileană, tocmai pentru că viitorul celor două comunități este unul comun, pentru dezvoltare.

Evenimentul a inclus și o dezbatere pe tema ethosului local și a metodelor de a promova și conserva patrimoniul Galațiului. În urma acestuia, s-a identificat vocația de hub a Galațiului, născut și crescut în jurul Dunării. Comerțul a dinamizat acest oraș timp de secole, făcându-l un hub de mărfuri, idei și culturi. Regăsirea acestui caracter al orașului este posibilă prin reabilitarea centrului istoric, dezvoltarea de infrastructură de transport (rutier, aeroportuar, naval, feroviar) care să reconecteze Galațiul la fluxurile de mărfuri, informații, servicii și relansarea sectorului educațional prin conectarea sa la mediul economic.

Grupurile de lucru, sub coordonarea unui facilitator, au identificat, într-o primă etapă, principalele probleme și nevoi din domeniul lor de analiză și au propus, la finele evenimentului care a durat peste opt ore, un set de soluții adaptate la realitatea actuală a Galațiului. Soluțiile au fost creionate astfel încât să poată fi aplicate, în cel mai scurt timp, de către actori locali din mediul de afaceri, academic, asociativ și administrativ, fiind cât mai independente de sistemul administrației locale actual.

Pe lângă generarea de soluții fiabile și adaptate specificului Galațiului, GALATHON a adus laolaltă gălățeni care își iubesc orașul, unii din ei plecați de aici de ceva vreme, care au ales să își pună la dispoziție experiența și expertiza profesională pentru a contribui la creșterea comunității locale. Toate soluțiile propuse în cadrul GALATHON vor fi publicate în scurt timp într-un caiet documentar al evenimentului.

Citit 3053 ori Ultima modificare Luni, 16 Decembrie 2019 18:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.