Măsuri de protecţia animalelor, în consultare publică

Măsuri de protecţia animalelor, în consultare publică
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Bun găsit, dragi iubitori de animale! Ni se pare important să aflaţi că, până pe 23 septembrie, se află în consultare publică un proiect de Ordonanță de Urgență pentru completarea unor acte normative cu incidență în protecția animalelor, precum și pentru stabilirea unor măsuri organizatorice. Îl puteţi accesa aici.

Proiectul este necesar, având în vedere nenumăratele abuzuri și violențe direcționate asupra animalelor, raportate în ultimii ani. Potrivit celor mai importante prevederi, pentru "încadrarea funcțiilor de polițist din structura Poliției Române, cu atribuții în protecția animalelor se transferă, fără examen sau concurs, personal specializat în medicină veterinară din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, cu acordul acestuia, în numărul și structura de posturi stabilite prin ordin al ministrului afacerilor interne".

Proiectul prevede că animalele aflate în pericol vor putea fi confiscate, iar polițiștii vor avea dreptul să intre pe o proprietate privată fără mandat de la judecător dacă se constată că animalul este în pericol. Prin pericol se înţelege: rănirea sau schingiuirea animalelor, organizarea de lupte între animale sau cu animale, practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive, folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, prezența fără supraveghere, pe căile de circulație publică, a animalelor din speciile ecvine și rumegătoare mari și mici.

Polițiștii se vor potea folosi de forțele și mijloacele din dotare ca să acționeze pentru salvarea unui animal. Animalele maltratate vor fi cazate în adăposturile publice pentru a fi tratate, apoi vor fi date spre adopție.

În cazurile în care nu s-a putut interveni la timp pentru salvarea animalelor, se prevede că "în situația în care este necesară curmarea suferințelor fizice inutile ale animalului rănit, serviciile publice, prin medici veterinari, efectuează eutanasia acestuia la fața locului".

Citit 983 ori Ultima modificare Joi, 03 Septembrie 2020 16:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.