Galațiul, invadat de buruieni şi căpuşe (FOTO)
Foto: Marian Calestru

Galațiul, invadat de buruieni şi căpuşe (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(33 voturi)

Gălățenii se confruntă, și anul acesta, cu o problemă veche în ceea ce privește iarba necosită, uitată parcă de responsabilii spațiilor verzi. Mai mulți cetățeni și-au arătat nemulțumirea față de neglijența dovedită în ceea ce privește iarba necosită și pericolele de insecte la care suntem expuși. În mai multe cartiere din Galați, buruienile cresc pe zi ce trece, însă nimeni nu pare preocupat de această problemă.

Iarba devine jumătatea oamenilor, la propriu

Gălățenii se bucură de mai mult verde, în ultima perioadă, dar nu pentru că au fost înmulţite spaţiile verzi, ci pentru că buruienile au pus stăpânire pe fiecare bucăţică de pământ din oraş. În locurile special amenajate din centrul orașului vedem unele spații verzi bine îngrijite, însă pe premisa „Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”, periferia orașului nu pare sa se bucure de același tratament. Buruienile sunt peste tot, în parcurile pentru copii, lângă cluburile de șah, în jurul blocurilor, și au ajuns o ascunzătoare perfectă pentru copiii care se joacă printre ele. Măsurile ajungând chiar și la un metru, copiii abia se mai văd de aceste bălării uitate, care au reușit să fie parte din peisajul cartierelor. Situația este de nesuportat, iar gălățenii au trimis sesizări cerând măsuri urgente. Vineri, câteva echipe ale Gopodărire Urbană au putut fi zărite în  Micro 17, unde tundeau iarba din unele grădini de la parter de bloc, confruntându-se însă şi cu situaţii în care grădinile erau puse sub lacăt. Situaţia ar putea fi evitată dacă programul intervenţiilor ar fi anunţat asociaţiilor de proprietari.

Insectele, adevăratele pericole din iarba uitată

Dacă, din punct de vedere estetic, iarba uitată poate fi trecută cu vederea, pericolele care se ascund în spatele ei nu sunt de ignorat. Fie ca e vorba de căpușe sau de alte insecte, acestea nu trebuie uitate dacă vrem să păstrăm în deplină siguranță atât oamenii care sunt nevoiți să treacă prin bălării zi de zi, cât și animalele de companie pe care le scoatem la plimbare. Dacă ierburile nu sunt tunse, aplicarea soluțiilor necesare pentru combaterea insectelor, măsură anunţată deja de municipalitate, devine inutilă. Căpuşele, mai ales, s-au înmulţit peste măsură, situaţie semnalată de mai mulţi stăpâni de animale de companie, care spun că nu e zi în care câinii lor să nu se întoarcă de la plimbare cu musafiri neinvitaţi, în ciuda faptului că le-au fost aplicate soluţii repelente. Ținând cont de contextul pandemic în care ne aflăm, vizitele la spital cu potențialele căpușe pe care nu este indicat să ni le scoatem singuri ar complica şi mai mult situația actuală.

Citit 4518 ori Ultima modificare Marți, 25 Mai 2021 00:08

12 comentarii

 • postat de Gălățean
  Luni, 24 Mai 2021 23:51
  5.13.135.***
  Bună seara,

  Personal am sunat la ADP pt a ma interesa cand vor trimite o echipă in ICFRIMU, iar doamna de la telefon mai mult de a fi persiflanta, nu a putut oferi.

  Bine că echipele sunt programate pe cartiere, dar nu se știe intervalul datat.

  Rușine! Îi plătim de la privat să se scarpine după ureche.
  3
  4
  Raportează
 • postat de M.R. ..band ...
  Luni, 24 Mai 2021 19:56
  108.245.201.***
  Iarba verde de acasa .....sa ma ratacesc prin lume .....ma lasa....
  Bagati niste oi( ca aveti destule)_ ...la pascut si ...rezolvati problema ..ecologic.
  2
  6
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Luni, 24 Mai 2021 13:48
  5.13.168.***
  La 5...7 ani vad locala traversand prin fatza gradinii. Vin odata la usa... reclamatii sac de moloz murdarind trotuarul... zic vecina de langa. Pai nu sunteti toti dmv. Nu, nu e genul meu vecina... e scara alaturata! Nu sunt in stare sa localizeze o scara dupa nr de geamuri... asa s de CAPABILI! Un SAT fara cani... si CANI pe capatuiala asta e caTUNUL galatz! A fost, este si VA FI! Viata la tzara adusa la oras de experimentul comunist! Si cu asta sa tragi apa La La trina!
  13
  5
  Raportează
 • postat de SPECIALISTUL
  Luni, 24 Mai 2021 13:06
  81.12.149.***
  Problema nu e numai la Gospodarire Urbana, ci e de la Primarie si de la sistem.
  Stiti cati Directori se bat de musca la Gospodarire Urbana? E normal sa fie mare fondul de salarii si sa nu mai poata angaja si alti meseriasi.
  Problema cronica in Administratia Publica Locala este ca nu se realizeaza eficient DESCENTRALIZAREA tuturor lucrarilor! Ar trebui ca in fiecare Cartier sa existe cate un Centru gospodaresc care sa realizeze direct toate problemele cetatenilor, cu o baza materiala proprie si cu un minim de meseriasi platiti, stimulati intr-un fel sau chiar voluntari. Dar fara un sprijin din partea Primariei, a Compartimentului Asociatii de Proprietari, a Ecosal sau din partea Gospodarire Urbana nu se poate organiza asta. Daca e nevoie si de schimbarea legislatiei, atunci consilierii si politicienii o pot face acum!
  4
  7
  Raportează
 • Luni, 24 Mai 2021 12:28
  78.96.82.***
  Mulți penibili pe aici... dar doi care se întrec în lipsă de inteligență și ipocrizie sunt fsf și puchi! Sunt siguri că se găsesc 2 locuri libere la psihiatrie oricând pentru asemenea dezechilibrați!

  Până acum, s-au realizat lucrări de tăiere a ierbii în multe cartiere. Că nu în toate, asta e... oricum, nu va rămâne cartier cufundat în buruieni! De asemenea, s-au realizat stropiri împotriva țânțarilor. Despre căpușe nu știu nimic, așa că presa să ceară un punct de vedere primăriei.

  Faptul că Galațiul arată încă a oraș se datorează domnului Pucheanu și echipelor din primărie! În mucurești, nici măcar nu s-au apucat de tăiat iarba și de lichidat ȘOBOLANII - atenție - și nici n-o vor face prea curând pentru că sunt la fel de incompetenți și fățarnici ca și votanții lor cu creier mononeuronal de mărimea sâmburelui de măr! Că veni vorba de capitală... primarul general a anunțat că oprește orice continuare a lucrărilor privind Podul Ciurel... Muhahahaha, mă înec în râs!! Asta e... tăntălăii care l-au votat își merită soarta! Bine că Galațiul nu e în aceeași oală, IPOCRIȚI NEinteligenți!
  19
  5
  Raportează
 • postat de Gălățean
  Luni, 24 Mai 2021 11:18
  109.166.129.***
  Cred că problema s-ar putea rezolva dacă fiecare asociație ar pune o persoană care să fie scutită de la întreținere numai în cadrul asociației respective, nu și de la utilități pe tot parcursul anului. Această persoană să se ocupe de tot ce înseamnă gospodărire, iar asociația să-i pună la dispoziție tot ce are nevoie cu ajutorul primăriei și atunci acea persoană să răspundă de tot ce înseamnă activitate în cadrul asociației. Trebuie căutată o persoană care nu are posibilitatea să-și plătească întreținerea și în acest caz s-ar rezolva problema fără să mai fie angajate alte persoane in plus la gospodărire urbană. Cred că ar fi o soluție.
  25
  12
  Raportează
 • postat de florin
  Luni, 24 Mai 2021 09:27
  86.124.200.***
  Domnul Pucheanu ii dadea lectii de buna administrare a orasului Galati lui Nicusor Dan!Explica Pucheanu cit de gospodar este el !In Galati sau facut deja stropiri la sol si din aer!Si altele......Ce naiba ne meritam conducatorii!!!!
  14
  22
  Raportează
 • postat de Fsf
  Luni, 24 Mai 2021 09:19
  5.13.216.***
  Ce-ati ales aia aveti. Sarakilor! Cu îngrijorare, Ionut Betonut
  12
  26
  Raportează
 • postat de macarie banu
  Luni, 24 Mai 2021 09:17
  95.76.3.***
  pai nu e luna infratirii capuselor?! capuse in iarba,capuse in gradini,capuse in primarie,in CJ......capuse peste tot....Lasati-le asa ca oricum se inmultesc si se inrudesc cum vor ele.......
  7
  30
  Raportează
 • postat de Puchi
  Luni, 24 Mai 2021 09:14
  86.124.205.***
  Iarba va fi tunsa in preajma viitoarelor alegeri!
  12
  29
  Raportează
 • postat de Laur
  Luni, 24 Mai 2021 07:58
  51.37.93.***
  Știm bine ce se va spune. Nu avem personal, resurse financiare,etc. Scuze se găsesc. Dar o concluzie se poate trage văzând boschetaraia din tot orașul, spatii verzi doar cu numele, mizerie, praf, pământ uscat.
  10
  27
  Raportează
 • postat de Vals
  Luni, 24 Mai 2021 06:05
  86.124.206.***
  E nenorocire. Galatiul e un sat cu blocuri . Cine sa tunda iarba? Angajati firme de profil si subcontracati pe zone intretinerea spatiilor verzi.
  8
  51
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.