De două săptămâni, o familie stă în stradă, sub cerul liber
Foto: Marian Calestru

De două săptămâni, o familie stă în stradă, sub cerul liber
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

În ultima perioadă primim din ce în ce mai multe sesizări de la gălăţeni referitoare la persoane fără adăpost, care îşi fac veacul în preajma bisericilor, pe lângă diferite imobile închise sau pur şi simplu pe stradă, prin cartiere. De cele mai multe ori, tentativele de a-i duce pe aceşti oameni la Centrul de Urgenţă pentru Persoanele fără Adăpost, aflat sub oblăduirea Primăriei Galaţi, se soldează cu eşecuri, oamenii refuzând să fie internaţi. Fără acordul lor, evident, nu se poate face nimic, aşa cum ne-a confirmat Biroul de Presă al Primăriei.
Un asemenea apel am primit ieri, de la cetăţenii din Micro 40, referitor la o familie aflată într-o asemenea situaţie-limită, mai exact, cu lucrurile şi mobila în stradă, în zona blocului L1. La faţa locului, reporterul "Vieţii libere" a găsit într-adevăr o femeie, Mirela Farcaş, aflată cu lucrurile în stradă. Din cele povestite de ea, a fost silită să părăsească locuinţa în care se afla cu soţul, motivele fiind mai multe. Pe de o parte, discuţiile între ea şi soţ se transformau în certuri care degenerau, pe de altă parte, apartamentul era al unei alte persoane şi intraseră în el fără voie.
În timpul discuţiilor reporterului nostru cu dumneaei, a apărut o echipă a Centrului de Urgenţă, care a încercat să desluşească lucrurile, situaţia fiind, însă, foarte complicată. Din cele aflate ulterior de la Biroul de Presă al Primăriei, femeia, care are grad de handicap şi un venit de 370 de lei pe lună, potrivit propriilor declaraţii, nu fusese chiriaşa municipalităţii, deci nu era evacuată pentru neplata chiriei.
Potrivit informaţiilor pe care le deţinem şi pe care Primăria ni le-a confirmat, o persoană din Galaţi, de pe strada Poşta Veche, s-a oferit să le asigure adăpost Mirelei Farcaş şi soţului acesteia, despre care ea declară că este angajat la Ecosal. Cei doi au şi un copil de cinci ani, momentan aflat la Protecţia Copilului, unde chiar mama l-a dus, potrivit propriei declaraţii, conştientă că nu îl poate ţine cu ea în stradă, unde se află de circa două săptămâni. Pentru moment, situaţia pare să îşi fi găsit o rezolvare, care, sperăm, să fie de durată. În situaţia Mirelei sunt, însă, mulţi alţii, iar soluţiile societăţii, din păcate, inexistente.

Citit 10415 ori Ultima modificare Duminică, 22 Mai 2022 00:05

3 comentarii

 • postat de Doru
  Vineri, 20 Mai 2022 11:30
  109.166.132.***
  Alo, teatru dramatic, nu statu ucrainean are nevoe de banii vostri, ei au cu mult mai mult decat noi, romanii, spre astfel de nenorociti indreptati va faptele de bnefacere, sau a celui amarat di slobozia conachii, cu trei fetite si care la 46 de ani are cancer la creer…ca populatia oropsita din ucraina trebue adapostita e una, dar despre ucraina…nu ne comparam, sunt mult peste noi.
  0
  1
  Raportează
 • postat de relu
  Joi, 19 Mai 2022 12:57
  136.255.148.***
  DACA S-A INCERCAT REZOLVAREA DE CATRE AUTORITATI SI FEMEIA REFUZA , CUM O VILA NU I SE POATE PUNE LA DISPOZITIE SI CUM ARE PROBLEME MEDICALE TREBUIE INTERNATA INTR UN AZIL. IMAGINEA ASTA CU SARMANI CARE PE DE O PARTE NU VOR SA MUNCEASCA DAR PE DE ALTA PARTE VOR CONDITII MAI BUNE DECAT SUFICIENTE NU TREBUIE SA MAI EXISTE .
  2
  5
  Raportează
 • postat de Ion
  Joi, 19 Mai 2022 07:30
  82.79.117.***
  Cred ca societatea romaneasca, prin institutiile ei, trebuie sa gaseasca solutii pentru membrii ei in dificultate, inclusiv locuri de munca, asa cum s-a aratat ca poate in cazul cetatenilor altor state. Adica se pot implica si pot gasi solutii pe termen scurt si lung. Inclusiv ong-urile si Biserica.
  1
  33
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.