„Păsărica! Zâmbiţi, vă rog!”

„Păsărica! Zâmbiţi, vă rog!”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Nu daţi banii pe prostii, faceţi poze la copii!” * Pozele cu maimuţa sau cu ursul, în mare vogă prin anii ’80-’90, au fost înlocuite de fotografiile în costume de epocă şi cu imaginile tematice * Domniţe, prinţese, contese ori curtezane, cavaleri, paji, baroni, piraţi sau mafioţi prind viaţă pentru o şedinţă foto *  Crâmpeie de viaţă unice, imortalizate pe hârtie specială, fotografică, vor rămâne mărturie peste timp şi ne vor amuza nepoţii şi strănepoţii *

Bebeluşul gol-goluţ, întins pe burtică pe cea mai bună pătură sau pe o blăniţă, poza cu maimuţa pe malul mării sau în faţa unui vaporaş pe care scrie „Neptun - 1987”, poza cu ursul împăiat decorat, fotografia cu mezinul familiei călare pe un cerb, făcută în vacanţă la munte...

Cine nu se poate lăuda că are măcar una dintre aceste mărturii în istoria fotografică personală? În urmă cu 35-40 de ani, asemenea poze făceau deliciul familiei.

Erau arătate cu mândrie de bunici sau de mame, păstrate cu grijă în albume, ba chiar trimise la reviste sau la almanahuri, la concursurile dedicate celor mici „Al meu e cel mai frumos!”.

Moda s-a mai schimbat între timp. Se poartă, de câţiva ani încoace, fotografiile cu membrii familiei îmbrăcaţi în costume de epocă, fotografiile tematice şi trucajele, cum ar fi, poza cu familionul editată pe fondul unui răsărit exotic de soare.

Tot în fotografii, ne place să ne transformăm copiii în personaje de poveste, în prinţese, mici piraţi sau napoleoni. Asemenea studiouri foto, capabile să vă trimită cu un blitz şi cu un click înapoi în timp, există în staţiunile de pe litoralul românesc şi bulgăresc, dar şi în zone montane, cum ar fi Bran, ori în locuri tipic medievale – Sighişoara.

Adevărul în fundul gol

Când ai 1,95 metri şi 100 de kilograme, muşchi lucraţi, freză cu ţepi şi impresii de macho, parcă nu-ţi mai arde să-ţi arăţi poza în care erai „Bobiţă”, un bebe gol şi plângăcios, aşezat cu fundul în sus pe o păturică. Şi totuşi mulţi dintre noi avem acasă asemenea fotografii.

Iar moda lor nu a apus nici astăzi. Nu se lasă mai prejos nici fotografiile în care micuţii arată adorabil şi haios, în costumaţii de iepuraş, ursuleţ, pisică, tigru, marinar sau balerină. Chiar dacă nu sunt haine speciale pentru vreun carnaval ori vreo scenetă jucată la serbarea de la grădiniţă, ci doar ţinute obişnuite pentru o plimbare, apariţiile celor mici fac un adevărat spectacol.

„Nu daţi banii pe prostii, faceţi poze la copii!”, aşa strigau fotografii care colindau, de dimineaţă până la apus, plajele de pe malul mării, dornici să vă facă fotografii. Prin anii ’80, cea mai solicitată era maimuţa, cu care s-au pozat sute de familii. Urmau apoi poza cu vaporaşul şi cea cu mingea uriaşă, colorată şi gonflabilă.

Prin anii ’90, locul maimuţei a fost luat de puiul de leu cu care turiştii veniţi la Mamaia ori la Neptun erau dornici să se pozeze. Au intrat apoi în top cămila cu o privire blazată şi un pui de urs pe care te apuca jalea privindu-l chinuit zi-lumină prin soarele de pe malul mării.

La munte, tot prin anii ’80 familia, sau măcar copilul, trebuia musai pozat cu ursul sau cu un cerb (împăiat!), ca să se ştie pe unde a fost în vacanţă. Asemenea fotografii au făcut, cu siguranţă, istorie, în albumele noastre de familie.

„La Belle Époque”

Spectaculoase şi la mare modă sunt, de câţiva ani buni, fotografiile retro. Studiourile amenajate în staţiunile de pe malul românesc sau bulgăresc nu duc lipsă de clienţi. În decorul special vintage, prind viaţă pentru măcar un sfert de oră, cât durează şedinţa foto: prinţese, domniţe de altădată, curtezane, ducese, dansatoare de cabaret, contese ori napoleoni, mafioţi, piraţi, cavaleri cu tricorn, regi ori militari de carieră la curtea regală.

Turiştii se adună „ca la urs” şi urmăresc cu interes spectacolul transformării unei familii obişnuite într-una demnă de secolul trecut. Domnul cu tricorn pe cap, veston cu fireturi, pantaloni bufanţi şi... şlapi (las’ că nu ies în poză!), se aşează pe jilţul tapisat, pufăind din pipă.

În spate, doamna în rochie cu crinolină şi pene, cu mănuşi lungi de dantelă, pălărie cu flori şi evantai surâde transpirată sub kilogramele de material. „Cum naiba rezistau femeile îmbrăcate aşa gros pe căldura asta?!”, murmură în barbă.

Să zică merci că nu o sugrumă un corset! Din spate, costumiera îi aranjează bretelele costumului de baie, ca să nu se vadă din decolteul adânc al rochiei bogate care o face să arate precum Coana Chiriţa în vacanţă. Părinţilor li se alătură băieţelul în costum militar, cu şapca prea mare, gata să-l înghită, şi fetiţa, în rochiţă lungă cu spumă de dantele şi coroniţă de prinţesă pe cap.

Tinerii îndrăgostiţi de pe litoral preferă fotografiile sepia din anii ’30: el, periculos în costum dungat de mafiot, cu pălărie şi pistol, ea sexy, rea şi foarte amorezată. Un fel de Bonnie şi Clyde ai zilelor noastre.

Piraţii de Mamaia

După costumele de epocă, urmează cele tematice. Printre cele mai cerute sunt costumele de piraţi, chit că sunt prea departe Caraibele. Studiourile special amenajate sunt dotate cu tot ce trebuie: haine, peruci, bijuterii, mănuşi, săbii, evantaie, salbe de galbeni, pumnale, umbreluţe de dantelă, ţigarete lungi, flori de plastic, pelerine, pălării de tot felul pentru ca transformarea să fie perfectă.

Pentru piraţii cu trecut tumultuos, există plasturi negri de pus pe ochi, mânuşă cu cârlig şi un picior de lemn. Decorul şi luminile, fotografii şi editorii foto fac totul pentru a vă transporta într-un trecut fascinant pe care nu l-aţi trăit. Şi chiar dacă prietenii sau rudele vor râde la vederea fotografiilor aduse din vacanţe, până la urmă sunt nişte amintiri vii, pline de strălucire şi de culoare! Crâmpeie de viaţă, momente unice, imortalizate, mai grăitoare decât o mie de cuvinte!

Poza cu vedeta!

Pozele cu vedete fac valuri indiferent de vreme şi vremuri. Apariţiile în spaţii publice ale vedetelor veritabile sau inventate, ale personajelor publice, prezentatorilor sau realizatorilor de emisiuni, artiştilor, maneliştilor sau politicienilor se lasă întotdeauna cu şedinţe foto prelungite.

Oamenii se dau în vânt după o fotografie de gât cu Gigi Becali, Dan Diaconescu, Vali Vijelie, Dan Bursuc, Florin Salam, Jean de la Craiova ori cu preşedintele Traian Băsescu.

Nici apariţiile „sexoaselor” din tabloide, asistentele tv, manechinele sau prestatoarele de playback nu sunt de neglijat când e vorba de poze. Amintiţi-vă ce cozi se făceau pentru o poză cu Monica pe vremea când o chema Columbeanu şi apărea la braţ cu Iri.

Citit 3166 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.