Bonus la impozitare pentru angajații care au copii școlari

Bonus la impozitare pentru angajații care au copii școlari
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Părinții salariați ai căror copii sunt înscriși la creșă, grădiniță sau școală beneficiază de 100 de lei pentru fiecare copil. Acest lucru este posibil, conform Ordonanței Guvernului nr. 16 din 15 iulie 2022, al cărei text a intrat în vigoare începând cu 1 ianuarie 2023. Ordonanța a modificat Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal.

Articolul 77 din Ordonanța menționată mai sus se modifică, noul text al actului normativ fiind următorul: ”(10) Deducerea personală suplimentară se acordă astfel: b) 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu vârsta de până la 18 ani, dacă acesta este înscris într-o unitate de învățământ, părintelui care realizează venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora. 

(11) Prin părinte, în sensul alin. (10) lit. b), se înțelege: părintele firesc, potrivit Legii nr. 287/2009 privind Codul Civil, republicată, cu modificările ulterioare, adoptatorul, persoana care are copilul/copiii în încredințare în vederea adopției, persoana care are în plasament copilul sau în tutelă, persoana desemnată conform art. 104 alin. (2) din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare.”

Normele metodologice de aplicare a noii ordonanțe fac lumină în ceea ce privește aplicarea acestora. Astfel, în cazul unui copil întreținut de ambii părinți, deducerea suplimentară se acordă doar unuia dintre părinți. Acesta trebuie să prezinte la Serviciul Contabilitate al angajatorului un document eliberat de școală care să demonstreze calitatea de elev a copilului aflat în întreţinere, precum şi o declarație pe propria răspundere că altcineva nu beneficiază de deducerea respectivă: ”(12) În cazul în care copilul este întreținut de ambii părinți, deducerea personală suplimentară prevăzută la alin. (10) lit. b) se acordă unuia dintre părinți prin prezentarea documentului care atestă înscrierea copilului într-o unitate de învățământ și a unei declarații pe propria răspundere din partea părintelui beneficiar”.

Dacă părintele beneficiar al deducerii suplimentare are raporturi de muncă, în condiţiile prevăzute de lege, cu mai mulți angajatori, acesta are obligația legală să anunțe acolo unde are funcţia de bază că nu beneficiază de astfel de deduceri la un alt loc de muncă: ”(13) În situația în care părintele desfășoară activitate la mai mulți angajatori, în plus față de documentele prevăzute la alin. (12), părintele care beneficiază de deducerea personală suplimentară prevăzută la alin. (10) lit. b) are obligația să declare că nu beneficiază de astfel de deduceri de la un alt angajator.”

Citit 2211 ori Ultima modificare Vineri, 13 Ianuarie 2023 01:14

1 comentariu

  • postat de Roman Ionel
    Miercuri, 18 Ianuarie 2023 12:17
    86.124.201.***
    De ce pensionarii care au copii, nu beneficiază de OG16/15.07.2022 ? Pensia este impozitată ca și salariul unui angajat.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.