Cât ne costă să vestim primăvara cu tradiționalul mărțișor. Prețuri și tendințe în Galați (FOTO)

Cât ne costă să vestim primăvara cu tradiționalul mărțișor. Prețuri și tendințe în Galați (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Mult așteptata primăvară a sosit, la fel și tarabele cu mărțișoare, care, ca în fiecare an, anunță anotimpul mult dorit ce ne aduce și temperaturi cu plus în termometre.

Deși nu am avut o iarnă atât de grea, căderea de zăpadă de la finalul lui ianuarie și gerul care i-a urmat au făcut ca primăvara să fie și mai așteptată, atât de cei mici, cât și de adulți. Și cum am putea vesti mai frumos primăvara decât cu tradiţionalul mărțișor, darul pe care toți îl oferim persoanelor dragi începând cu 1 martie.

Principalele zone pietonale ale Galațiului au început ușor-ușor să fie împânzite de tarabele cu mărțișoare, aranjate cât mai frumos, pentru a atrage priviri și mai ales clienți dornici să le facă un cadou persoanelor speciale din viața lor. Însă, întrebarea este cât ne costă să vestim primăvara în 2023, dar și care sunt variantele de mărțișor pe care le avem la dispoziţie. Piața este vastă, iar modelele foarte diverse, asta putem spune chiar și la o privire sumară, mărțișoarele fiind mai deosebite de la an la an, însă și mai scumpe. Încă de la primul punct în care am decis să vedem cu ce ne încântă comercianții anul acesta am putut observa diversitatea obiectelor, majoritatea lucrate manual, pe care le putem achiziționa.

Mărțișoare sunt pe alese, însă alegerea celui perfect depinde și de bugetul alocat pentru această tradiție. Prețurile, în Piața din Micro 39, încep de la 1 leu și urcă până la 50 de lei, diferențiate de complexitatea și mărimea mărțișorului dorit. Cele mai ieftine sunt mărțișoarele tradiționale, cele cumpărate în special de cei mici pentru a le oferi colegelor la școală, apoi prețurile urcă în ceea ce privește mărțișoarele tip brățară, broșă sau chiar bibelou, toate fiind ambalate care mai de care mai frumos, în culorile specifice, alb și roșu.

În ceea ce privește mărțișoarele de pe strada Brăilei, prețurile sunt ușor crescute, comparativ cu cele de la periferia orașului, însă și diversitatea este mai mare. Aici, gălățenii pot ajunge să scoată din buzunar chiar și până la 80 de lei, pentru cei care doresc să ofere cadouri mai aparte, care să cuprindă atât simbolul mărțișorului, cât și aranjamente din flori artificiale. Cei care doresc să ofere un mărțișor mai deosebit, din argint sau chiar aur, pot achiziționa o bijuterie din B&B, magazin situat în centrul comercial Shopping City Galați. Aici, prețurile pentru un mărțișor din argint încep de la 20 de lei și pot ajunge până la aproximativ 80 de lei, iar pentru cele din aur gălățenii pot plăti chiar și până la 180 de lei. Evident, mărțișoarele de acest gen pot fi găsite și în alte magazine de profil din Galați, la centrele comerciale gen Winmarkt și Dunărea Mall.

Deși atât aleile, cât și magazinele par pline, comercianții susțin că gălățenii par să fi uitat de tradiție, spunând că vânzarea este mult mai scăzută față de anii trecuți, când se făceau cozi interminabile, însă au speranța ca oamenii să nu fi uitat, ci doar să fie ușor întârziați și să își facă apariția pe ultima sută de metri, pentru a le face o bucurie celor dragi.

Dacă gălățenii nu mai sunt atrași de această tradiție sau dacă prețurile crescute sunt motivul pentru care oamenii au renunțat la cumpărarea mărțișoarelor, putem afla doar de ei, așa că am decis să întrebăm câteva persoane.

Viorel Gheorghe, 50 de ani: "Părerea mea despre 1 Martie și despre aceste mărțișoare este una simplă și anume pierdere de bani și de timp, când sărbătoarea este o dată pe an. Toți ies în stradă să vândă mărțișoare, cum este și normal, dar le dau la prețuri destul de mari."

Ionel Florea, 45 de ani: "Am cumpărat mărțișor pentru soția mea și a costat chiar 30 de lei, un preț destul de mare. În restul timpului, să zic așa, mă costă mult mai puțin. O sărbătoare frumoasă totuși, așa e. Îmi place să îi arăt soției în fiecare moment că o iubesc."

Grigore Alexandru, 37 de ani: "Nu am ce să zic mai mult decât că am o singură soție și merită apreciată. Despre prețuri, așa sunt în fiecare an în perioada asta. Sărbătoare frumoasă, în care bărbații cheltuie bani pentru soțiile sau pentru iubitele lor. Stai să vezi și pe 8 martie!"

Beatrice Dumitriu, Rareș Budeanu

Citit 1831 ori Ultima modificare Vineri, 03 Martie 2023 07:21

2 comentarii

  • postat de Seful lui Ichim
    Miercuri, 01 Martie 2023 09:07
    82.79.116.***
    Ichim, esti doar un scamator care isi arunca frustrarile pe internet si inventeaza povesti, fiind suparat ca tu nu ai bani nici de supa la plic. Succesuri!
    0
    0
  • postat de Ichim
    Marți, 28 Februarie 2023 20:45
    95.76.59.***
    Cum bine observa un "bun cetatean" care a pus avariile la "Mercedes" pentru a verifica incasarile la doua tarabe cu brose de tinichea aurite - "Nu mai are oamenii bani! La Braila la Yazaki merge mai bine. Tre-sa ducem tarabele la poarta Santierului Naval...".
    In rest o autoutilitara a politiei loca
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.