Țânțăroiul - „monstrul" de lângă noi (VIDEO)

Țânțăroiul - „monstrul" de lângă noi (VIDEO)
Nephrotoma cornicina - "Crane Fly"
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Ceea ce vedeți în filmuleț nu e deloc ceea ce pare a fi!

Da, seamănă foarte mult cu țânțarii, doar că nu sunt... țânțari, ci... tipulide, "muște-macara" (Crane Fly)

Tipulidele și țânțarii nu fac parte din aceeași familie! În mod greșit, tipulidele sunt denumite popular... "șoimii țânțarilor", sunt presupuse mâncătoare de... țânțari. Aparatul lor bucal nu e construit pentru a sfârteca, mușca sau pentru a înțepa! În România sunt cunoscuți, în limbaj popular, ca fiind... "țânțăroi". 

Citește și Călugăriță cu un picior amputat, pe strada Domnească

Foarte puține tipulide se hrănesc după ce ajung la maturitate, la stadiul de "zburătoare". Nu sunt deloc agresive și unele specii de tipulide se hrănesc doar cu... nectar, sunt deci foarte bune polenizatoare. Viața tipulidelor, după ce ajung la stadiul de maturitate, e foarte scurtă: 10-15 zile. Larvele acestei insecte se dezvoltă în sol sau în apă, adesea sunt fitofage, unele sunt răpitoare în apă dulce sau se hrănesc cu materii organice în descompunere și provoacă adesea pagube culturilor de cereale, cărora le rod rădăcinile.

Dacă vedeți o tipulidă, nu e cazul să vă panicați. E o insectă inofensivă, cu un colorit viu, frumos, e chiar un "monstru drăguț".

În filmuleț, e posibil să fi surprins doi "țânțăroi" din specia "Nephrotoma cornicina". Sunt atat de multe specii, încât chiar și entomologilor le e foarte dificil să le identifice. 

Tipulidele sunt o familie de insecte diptere nematocere asemănătoare cu niște "țânțari giganți", dar nu înțeapă animalele și oamenii. Au un corp subțire și lung, două aripi lungi și picioare foarte lungi și subțiri și trăiesc de obicei în locuri umede sau umbroase. Sunt cele mai mari nematocere, putând avea anvergura de 10 cm. Familia cuprinde peste 4000 de specii, grupate în 3 subfamilii: Ctenophorinae, Dolichopezinae și Tipulinae. (wikiwand.com) 

Sz.E.Kely

Media

Citit 3072 ori Ultima modificare Joi, 18 Ianuarie 2024 02:51

3 comentarii

  • postat de CLANTA
    Duminică, 18 Iunie 2023 18:26
    86.124.202.***
    bai PIF, esti cel mai prost primar al orasului, la fel ca alta epava, KWI! ati pus tara pe chituci si ati adus romanii cinstiti la sapa de lemn... cu ultimul maruntis merge la biserica! ne rup tantarii in oras, ghenele duhnesc, orasului e sufocat de beroane.. va mai voteaza P.. Spataru!
    0
    0
  • postat de observator
    Duminică, 18 Iunie 2023 07:32
    178.138.97.***
    ne rup țânțarii în oraș și în cartierele mărginașe.dupa ora 18 nu poți sta pe o bancă la răcoare...cum oare sunt bani pentru spectacole dar pentru dezinsecție și puful de la plopi nu ? rușine administrației locale ! din nou !
    0
    0
  • postat de Unde sunt libelulele de altădată ?
    Sâmbătă, 17 Iunie 2023 22:02
    109.166.129.***
    prin anii 60 chiar și 70, erau țânțari, dar erau roiuri, roiuri de libelule la vânătoare de țânțari.....acum au dispărut, nu țânțarii, ci libelule.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.