Loredana, ca la 16 ani, pe scena Festivalului „Mamaia” 2023

Loredana, ca la 16 ani, pe scena Festivalului „Mamaia” 2023
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

În condițiile în care nu puține sunt doamnele care au probleme când trebuie să îmbrace hainele preferate după un an - pentru că le sunt fie prea strâmte, fie prea largi - Loredana a purtat pe scena Festivalului „Mamaia” rochița cu care a câștigat Marele Trofeu acum 37 de ani. Artista și-a asigurat publicul că este ținuta originală, nu o copie, și că nu a avut nevoie de ajustări... la pense. Loredana n-a uitat nici că, în noaptea dinaintea Galei laureaților, România a fost zgâlțâită de un cutremur de 7,1 grade pe Richter (31 august 1986), care a prins-o în timp ce făcea baie...

Loredana Groza a fost una dintre vedetele care au urcat pe scena ediției aniversare a Festivalului „Mamaia”, care ar fi împlinit anul acesta 60 de ani... dacă nu ar fi fost întrerupt acum 11 ani. Loredana a fost protagonistă în cea de-a treia seară de festival. A interpretat cele două piese care i-au adus Trofeul Festivalului la secțiunea Interpretare în 1986, apoi a încheiat evenimentul cu un recital live de peste 80 de minute de hituri.

„După 37 de ani, am îmbrăcat din nou aceeași ținută cu care am câștigat la 16 ani Trofeul Mamaia ‘86... și fără să umblu la pense! Este o rochie pe care mi-a făcut-o Oana Ionescu, o scenografă din TVR și n-am modificat nici măcar nasturii! Uitați, acest nasture e un pic accidentat! Cine și-ar fi imaginat că, după atâția ani, voi ajunge pe aceeași scenă de la Mamaia și voi avea la brațul meu propriul copil, pe Elena! Mulțumesc Universului și vă mulțumesc vouă, fanilor mei, care m-ați purtat în inimile voastre și mi-ați făcut drumul prin muzică neîntrerupt, atât de frumos, palpitant și plin de performanțe și dragoste!”, a mărturisit, pe rețelele de socializare, Loredana Groza, după experiența de la Mamaia - 60 de ani.

„Mamaia 60 a avut emoții și sentimente copleșitoare. Iar eu am ținut să trec peste ani rochița roz a scenei din 1986. La 16 ani, am participat pentru prima oară la Festivalul de Muzică Ușoară de la Mamaia (27-31 august 1986), unde am câștigat marele premiu - «Trofeul Festivalului Mamaia pentru interpretare», fiind atunci cea mai tânără participantă și câștigătoare din istoria festivalului. Am interpretat două cântece în primă audiție, care au devenit în scurt timp șlagăre: «Mă întreb ce să fac?» (Marius Țeicu/ Eugen Rotaru) și «Despre dragoste» (Dan Beizadea/ Angel Grigoriu, Romeo Iorgulescu)”, a scris artista pe Facebook.

Cutremur înaintea galei

Artista a avut un motiv în plus să nu uite vreodată prima participare la Mamaia, din numeroasele care au urmat: 1987, 1988, 1989, 1990, 1992 (Premiul I la secțiunea Șlagăre), 1993, 1994, 1995, 1996 și 2004. Un cutremur de 7,1 grade pe scara Richter a zgâlțâit România în noaptea dinaintea galei laureaților: „Și am zis: «Doamne, am câștigat și n-o să știe nimeni că am câștigat, pentru că vom muri aici, în acest hotel, sub dărâmături!». Atât de grav a fost! Să vă mai zic ceva: făceam baie! Și s-a oprit și lumina și mi-era rușine să ies în costumul Evei, așa că am zis: «Mai bine mor!». Ceea ce să nu faceți! Trebuie să treceți peste pudoare, prejudecăți, pentru că viața e mai importantă decât orice aparență”, a spus Loredana pe scenă.

Gest de recunoștință față de Horia Moculescu

În concertul live de peste 80 de minute de hituri, cu care Loredana a încheiat Festivalul „Mamaia”, artista a avut un invitat de onoare, pe compozitorul Horia Moculescu, alături de care a oferit un duet emoționant: „«Și dacă» este o piesă minunată, scrisă acum 60 de ani de Vasile Veselovschi, pe versuri de Puiu Maximilian. Aștept de foarte mulți ani acest moment. Visul meu s-a împlinit și nu am cuvinte să mulțumesc Universului muzicii pentru că am putut să-l am alături de mine, pentru prima oară, pe marele, imensul artist Horia Moculescu”, a spus artista.

La finalul duetului, Loredana a surprins atât publicul, cât și pe compozitor, cu un gest de recunoștință: a îngenunchiat în fața maestrului.

Citit 2976 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Septembrie 2023 12:22

1 comentariu

  • postat de Carcotasul
    Duminică, 10 Septembrie 2023 12:56
    82.76.59.***
    Doamna Melinte, aceste scrise despre festival, cred ca isi aveau rostul, atunci cand a avut loc, dupa….sa uitat….
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.