Arhiepiscopia Dunării de Jos a ajutat, în 2023, aproape 90.000 de persoane
Foto: Cristian Gîrliceanu

Arhiepiscopia Dunării de Jos a ajutat, în 2023, aproape 90.000 de persoane
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Sâmbătă, 17 februarie 2024, în Arhiepiscopia Dunării de Jos au avut loc lucrările Adunării Eparhiale, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian

După slujba Sfintei Liturghii din Catedrala Arhiepiscopală, la finalul căreia Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a oficiat slujba de Te-Deum şi un Parastas pentru toţi membrii Adunării Eparhiale a Dunării de Jos trecuţi la cele veşnice, şedinţa propriu-zisă a început în sala mare de conferințe a Centrului eparhial. Au fost prezentate rapoartele de activitate ale sectoarelor Centrului Eparhial şi ale celorlalte subunităţi bisericeşti pentru anul 2023 şi au fost aprobate propunerile de activităţi pentru anul 2024.

Programe de ajutorare

S-a evidențiat implicarea Eparhiei Dunării de Jos pentru susţinerea activităţilor social-filantropice, cultural-educaţionale şi patrimoniale, prin toate unităţile de cult, respectiv Centrul eparhial, protoieriile, parohiile, mănăstirile, aşezămintele bisericeşti şi asociaţiile creştine. Menţionăm, printre altele,  programul „Ne înnoim de Sf. Paşti“, prin care 2.200 de copii şi peste 4.700 de vârstnici au beneficiat de sprijin spiritual şi material în valoare de 532.715 lei, programul social ”Hristos în școală”, prin care 3.500 de copii din familii numeroase au primit ghiozdane complet echipate, în valoare de peste 315.000 lei, programul de tabere pentru elevi „Vacanţa din pridvorul bisericii“, care a oferit unui număr de peste 2.000 de copii posibilitatea de a se bucura în vacanța de vară. În 2023, aflăm de la părintele Rareş Bucur, valoarea ajutoarelor social-filantropice a însumat peste 10.500.000 lei, având ca beneficiari aproape 90.000 de persoane, o parte asistaţi în cele 50 de aşezăminte bisericeşti sociale şi filantropice.

Între proiectele aprobate pentru anul 2024, amintim: sprijinirea unor centre medicale şi spitale din eparhie pentru dotarea cu cele necesare desfăşurării actului medical, dezvoltarea şi promovarea serviciilor medicale de balneo-fizioterapie din cadrul Clinicii Aşezământului Eparhial „Sf. Mare Mucenic Pantelimon” – Lacu Sărat, Brăila, extinderea spațiului pentru învățământ şi de cazare a elevilor, amenajarea unui teren de sport și continuarea lucrărilor de reabilitare a căminului Seminarului Teologic Ortodox ”Sf. Ap. Andrei” din Galaţi, îmbunătăţirea şi intensificarea activităţilor cu profil agricol, precum şi înfiinţarea unui Muzeu al Agriculturii la Dunărea de Jos în cadrul Gospodăriei Anexe a Centrului eparhial şi demararea lucrărilor de pictură în tehnica mozaic la Capela ”Sf. M. Mc. Pantelimon” a Aşezământului socio-medical din staţiunea Lacu Sărat şi finalizarea şantierelor de construcţie a celor două biserici din cadrul Garnizoanei şi Penitenciarului Galaţi.

34 de ani de slujire neîntreruptă a Înaltpreasfinţitului Părinte Casian

Au fost prezentate cele două volume dedicate Episcopului Mechisedec Ştăfănescu şi intitulate: ”Epistole. Făclii luminoase ale apostolatului epistolar”, volumul 24 al seriei „Biserică. Misiune. Slujire“ şi broşura ”Fie ţie după credinţa ta!”, apărute la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos. La întâlnire au participat ca invitaţi cadre medicale şi reprezentanţi ai instituţiilor spitaliceşti din Galaţi şi Brăila, preoţii protoierei, stareţii şi stareţele mănăstirilor din eparhie, profesori, oficialităţi locale şi judeţene, precum şi alte personalităţi ale vieţii culturale, educaţionale şi economice din judeţele Galaţi şi Brăila. Întrunirea a fost şi un bun prilej de a-I mulţumi lui Dumnezeu pentru cei 34 de ani de slujire neîntreruptă a Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, mai întâi ca arhiereu vicar şi apoi ca ierarh titular al Eparhiei Dunării de Jos. La ceas aniversar, preotul consilier eparhial Gelu Aron a transmis, cu emoţie şi recunoştinţă, mesajul de felicitare din partea clerului şi a mirenilor Eparhiei Dunării de Jos pentru păstorul lor de suflete.

Citit 1162 ori Ultima modificare Luni, 19 Februarie 2024 07:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.