Şase români, pe lista miliardarilor lumii în 2024

Şase români, pe lista miliardarilor lumii în 2024
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

România are şase reprezentanţi în clasamentul miliardarilor lumii, publicat marţi de revista Forbes: Daniel Dines, Ion Ţiriac, fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl, Ion Stoica şi Matei Zaharia. Averile lor însumate totalizează 10,6 miliarde de dolari.

Cel mai bogat român este Daniel Dines, în vârstă de 52 de ani, cofondator şi CEO al companiei UiPath, cu o avere estimată de Forbes la 2,7 miliarde de dolari. El ocupă locul 1.238 în clasamentul mondial, în care figurează 2.781 de persoane care au averi de cel puţin un miliard de dolari. Dines, absolvent al Universităţii Bucureşti, trăieşte în prezent la New York. Averea lui a crescut în 2024 cu 1,1 miliarde de dolari faţă de 2023.

Al doilea cel mai bogat român este Ion Ţiriac, cu o avere de 2,1 miliarde de dolari. În vârstă de 84 de ani, fostul tenismen a făcut avere în domeniul bancar şi al asigurărilor, în real estate şi auto, ocupând locul 1.545 în clasamentul Forbes. În 2024, Ţiriac a atins cea mai mare valoare a averii, în uşoară creştere faţă de anul trecut, când era evaluat cu 2 miliarde de dolari.

Pe locul 1.623 în clasamentul Forbes, cu o avere de 2 miliarde de dolari, figurează Dragoş Pavăl, 57 de ani, cofondatorul lanţului de magazine de construcţii şi bricolaj Dedeman. Averea sa este în creştere, de la 1,7 miliarde în 2023.

Fratele său, Adrian Pavăl, 55 de ani, cofondator Dedeman, are o avere estimată la 1,4 miliarde de dolari şi este pe locul 2.152 în lista Forbes. El a avut 1,1 miliarde de dolari în 2023. Fraţii Pavăl şi-au fondat afacerea în 1992, în Bacău, iar acum au ajuns la 57 de magazine.

Al cincilea miliardar al României este Ion Stoica, 59 de ani, cofondator şi preşedinte executiv al firmei de software Databricks. Stoica ocupă locul 2.410 în clasamentul Forbes, cu o avere de 1,2 miliarde de dolari, ca şi anul trecut. Stoica locuieşte în Statele Unite şi este profesor de informatică la Berkeley. Pe aceeaşi poziţie în clasament, 2.410, figurează şi partenerul său de afaceri, Matei Zaharia, 38 de ani, cofondator şi director de tehnologie la Databricks, cu o avere estimată la 1,2 miliarde de dolari.

Citit 1058 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Aprilie 2024 16:38

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro