Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
22 comentarii

* 450 de lei într-o lună pentru un singur calorifer deschis * 152 de lei nota de plată la pauşal, pentru cinci calorifere * 

Dezbaterea lansată ieri de cotidianul nostru „Cât v-a venit factura pentru căldură?” a stârnit un val de comentarii şi reacţii din partea gălăţenilor. Cei mai mulţi sunt pur şi simplu şocaţi de preţul pe care va trebui să-l plătească pentru luna noiembrie, în condiţiile în care furnizarea agentului termic a început târziu, iar perioada scurtă nu a fost marcată de temperaturi foarte scăzute. Iată câteva dintre mesajele primite la redacţie:

Factură pentru două pensii
Doamnei Ileana Bejan, care locuieşte la demisolul unui bloc pe strada Mihai Bravu, nu i-ar ajunge nici două pensii pentru plata tuturor cheltuielilor de întreţinere. „450 de lei, atât mi-a venit factura pe luna noiembrie, pentru un singur calorifer, plasat într-o cameră, pe care l-am deschis când şi când! Nu am avut complet o lună de căldură. Ori este repartitorul defect, ori nu ştiu ce să mai cred. Pensia mea este de doar 570 de lei şi dacă numai căldura mă costă 450 de lei, mi-ar trebui două pensii doar ca să achit întreţinerea, telefonul şi restul utilităţilor. Unii vecini mi-au spus că ar costa mai puţin dacă am renunţa la repartitoare, dar dacă nu renunţăm toţi locatarii din bloc, cei care rămân cu aparatele de măsurat plătesc şi pentru restul”, ne-a spus supărată Ileana Bejan.

350 de lei 18 zile de căldură
Paraschiv Pelin, locuieşte în Siderurgiştilor Vest şi este surprins de factura care i-a venit pentru căldură: „Furnizarea căldurii a început pe data de 10 noiembrie, iar pe 28 s-au citit repartitoarele. Stau într-un apartament cu două camere, patru calorifere, dar nu am dat drumul la căldură decât în dormitor şi în sufragerie. Factura primită este de 350 de lei, din care 50 la sută reprezintă numai pierderile înregistrate de la intrarea în bloc. Nu mi se pare normal să fie aşa”, ne-a declarat revoltat gălăţeanul.

Hoţie pe faţă!
Pe site-ul cotidianului „Viaţa liberă” comentariile şi mesajele pline de reproş, acuzaţiile aduse repartitoarelor au curs încontinuu. Renunţarea la repartitoare pare să fie soluţia pentru o factură cât de cât decentă. Un cititor care semnează Ady declară că pe luna noiembrie nu a plătit decât 152 de lei, în regim pauşal, conform contorului de la scară, pentru cinci calorifere, care au funcţionat nonstop, într-un bloc fără repartitoare.

O cititoare care semnează cu iniţialele RV spune că a avut imensa „surpriză să constate la citirea repartitoarelor ca s-a înregistrat consum la caloriferul din bucătărie (pe care nu îl folosesc). Întrebând mirata pe cel ce înregistra indexul, cum este posibil să înregistreze un consum atât timp cât nu este folosit, am primit un răspuns halucinant: «Dacă nu a fost deschis caloriferul pe timp de vară, aşa vă trebuie, trebuia să citiţi instrucţiunile şi să vă conformaţi». Aşa ceva este inadmisibil, nu mai poate fi tolerat”. Şi Andrei Marius afirmă că „repartitoarele sunt o hoţie şi ar trebui eliminate”.

Cojanu Iulian locuieşte garsonierele din Ţiglina 1, în spatele Tribunalului şi nu poate înţelege de ce pe luna noiembrie i-a venit nota de plată pentru căldura la o cameră cu repartitoarele zero, care nu au fost pornite, 100 de lei. „Este o bătaie de joc şi nici măcar nu ştim cui să ne adresăm sau cine ar trebui şi ştie să-i verifice pe aceşti băieţi deştepţi”, spune gălăţeanul.

Un gălăţean propune chiar o petiţie publică prin care, lunar, de faţă cu câţiva martori de încredere din bloc, să fie notate într-un tabel indexul gicacalorimetrului de la bloc comparativ cu cel raportat de ISTA. „Eu bag mâna-n foc că indexul este umflat, cum fac şi cei de la Distrigaz, care nu citesc contoarele lunar, ci pun din burtă indexul şi reglează la regularizare; astfel, dacă eşti plecat de acasă te trezeşti pe luna trecută cu factura full options! Frumos, nu?! Dacă se va lua această măsură, garantat factura termică va scădea cu cel puţin 130 la sută!!!”, scrie gălăţeanul pe site-ul nostru.

De cealaltă parte a facturilor, societatea Apaterm, care aşteaptă cu nerăbdare data de 18 ianuarie, când Curtea de Apel va judeca recursul împotriva hotărârii de faliment, afirmă că facturile au fost calculate corect pe baza procedurii. Directoarea societăţii, Adriana Stratulat, ne-a promis că ne va explica modul de calcul al unor facturi pe care i le vom prezenta.

Vom continua această dezbatere şi în ediţia de mâine a ziarului nostru. Cititorii noştri nemulţumiţi de felul în care li s-a calculat factura la căldură sunt aşteptaţi la redacţie şi cu comentarii în ediţia electronică.

Citit 5552 ori Ultima modificare Luni, 09 Ianuarie 2012 18:48

22 comentarii

 • postat de Un cunoscator Luni, 23 Ianuarie 2012 21:36 Link la comentariu
  0
  0

  VARIANTA ROMANEASCA de aplicare a sistemului cu repartitoare este o INSELACIUNE. Repartitoarele trebuie montate in anumite conditii. este OBLIGATORIE ECHILIBRAREA HIDRAULICA A INSTALATIEI DE INCALZIRE. Neefectuarea echilibrarii este cauza facturilor aberante. Aceasta obligatie se incalca de firme, cu complicitatea ANRSC. Exista prezumtia absoluta a erorilor in caz de neefectuare a echilibrarii.
  Legislatia ANRSC este o VARIANTA FALSIFICATA a reglementarilor tehnice in constructii. ANRSC a facut copy/paste selectiv din standardul SR EN 834/2002, care reglementeaza repartitoarele, ascunzand aspectele privind conditiile de montare si erorile.
  Pentru a vedea REGLEMENTARILE REALE in domeniu, intrati pe http://www.fapr.ro, adevarul despre repartitoare!!!

  Raportează
 • postat de @eu Marți, 10 Ianuarie 2012 22:07 Link la comentariu
  0
  0

  mare dreptate ai.

  Raportează
 • postat de Marin Marți, 10 Ianuarie 2012 22:05 Link la comentariu
  0
  0

  Suntem o societate de plangaciosi. Electrocentrale ca nu i-a dat banii Apaterm, Apaterm ca nu a primit subvintiile de la guvern (desi ambele societati au pus din plin umarul la CRESTEREA cuntinua a gigacaloriei) si contravaloarea serviciilor de la asociatiile de proprietari, asociatiile de proprietari ca nu au primit banii de la proprietarii membri ai asociatiei, membrii asociatiei ca nu au bani deoarece li s-au diminuat salariile, pensiile in conditiile in care au CRESCUT toate preturile la produse si servicii. In aceasta increngatura si-a mai facut aparitia si firmele de repartitoare cu niste inventii, ( trbuie sa traiasca si ele bine, nu oricum),care fac jocul intre ceilalti jucatori, producator, distribuitor, intermediar (asociatie), consumator, pacalitul,care,mort copt, trebuie sa plateasca pentru ca altfel nu poate sa traiasca bine nici conducerea asociatiei ,nici firma de repartotoare,nici Apaterm, nici Electocentrale.
  In ce ma priveste, apartament cu 3 camere, centrala termica, cheltuieli cu incalzirea, incarcat de catre asociatia de proprietari, la porunca firmei de repartitoare, pe luna noiembrie cu 20 lei.(cost esimat, urmeaza regularizarea)
  Nu mai plangeti si treceti la fapte:
  Presedintele si administratorul sunt platiti de membrii asociatiei sa apere si sa serveasca interesele acestora.
  Presedintele este ales deci poate fi schimbat.
  Administratorul este angajat deci poate fi destituit.
  Nu exista nici o prevedere legala care sa oblige consumatorii sa foloseasca repartitoare.
  Repartitoarele le-ati pus de de buna voie deci puteti renunta la ele.
  Scuza presedintelui si a administratorului, ca asa le-a fost livrata defalcarea cheltuielilor nu sta in picioare deoarece sunt mina in mina cu firmele de repartitoare, ba mai mult fac si servicii de citire a repartitoarelor(moaca banuiesc).
  In condominiile in care procentul celor care au repartitoare a scazut sub procentul prevazut de actele normative (cel putin 80%, art. 2 din ordinul 255/2006, de modificare a legii 233/2006) nu se iau in calcul citirile repartitoarelor, aceste spatii fiind considerate fara repartitoare,(art.1, punctul 7, Norma tehnica din 2010 la Ordinul 343/2010), reglementare pe care presedintii si administratorii o cunosc dar, fiind prinsi de nas de catre firmele de repartitoare, se fac partasi la incalcarea ei.
  Pentru sezonul de incalzire 2011-2012 acolo unde nu sunt indeplinite conditiile de contorizare si repartizare a costurilor pe baza reparizoarelor, repartizarea se face de catre asociatile de proprietari (Detalii la ordinul 343/2010).
  In aceste conditii refuzati sa platiti, astfel, asociatiile vor fi nevoite sa se conformeze actelor normative si sa-si faca
  treaba in conformitate cu acestea.
  Dormiti linistiti, firmele de repartitoare CALCULEAZA si inventeaza noi porunci pentru asociatiile de proprietari.
  Succes in lupta impotriva celor care va scot cu forta banii din buzunare.

  Raportează
 • postat de sara Marți, 10 Ianuarie 2012 20:21 Link la comentariu
  0
  0

  locuiesc intr-o garsoniera de pe str saturn.In aprilie anul trecut am plecat pe alte meleaguri pentru a-mi castiga existenta si am facut cerere de scadere de la plata cheltuielilor de intretinere dar nu am stiut ca trebuie sa fac acelasi lucru si la ISTA pentru repartitor.Motiv pentru care un vecin mi-a adus la cunostinta acest lucru.Tot acest vecin la rugamintea mea a depus o cerere in numele meu la ISTA pt a fi scutita de plata caldurii pt ca logic nu sta nimeni in casa nu se consuma.Stiti ce raspuns a primit respectivul vecin cand s-a prezentat cu cererea la ISTA?Da va primim cererea dar trebuie sa achitati contravaloartea citirii repartitorului!Pai care citire?Ca nu este consum si nu se citeste nimic existand cerere de scadere si la ASOCIATIA DE PROPRIETARI.Daca nu achitati nu va primim cererea si veti fi calculat la plata caldurii la pausal!!!!Deci indiferent daca ai dreptate sau nu chiar daca demonstrezi ca ai dreptate tot trebuie sa platesti!!!!Eu ma intreb CUI PLATIM?Se fura si pe timpul comunismului dar astia din ziua de azi ne fura pe fatza si ne da si chitanta!Apropos!Cel care venea anul trecut si citea repartitorul daca aveam norocul sa inceapa citirea de la etajul 10 eram niste fericiti ca era treaz dar daca o lua invers de la parter in sus era jale pentru ca nu mai vedea ce citea si trecea ce voia el si daca il corectai era belea mare!

  Raportează
 • postat de jeje Marți, 10 Ianuarie 2012 20:09 Link la comentariu
  0
  0

  aceiasi situatie peste tot.iti este scarba.cu centrala si cu tevile care trec prin apartament reci(gheata pentru ca si sus si jos sunt debransati) a venit calcul de la ista 50 lei.de ce???stiti ce voi face??voi incheia un proces verbal cu asociatia in care sa constate acest lucru si apoi voi face plangere la OPC Galati. ii voi actiona in instanta si le voi cere chirie pentru tevile care trec prin casa.au resusit altii chestii de genul asta si cu granzi ca electrica sau petrom.trebuie sa se creeze un precedent ca nu se mai poate.daca nu facem noi cetatenii ceva ce pretentii sa ai de la presa aservita si autoritatile mizerabile de la noi.ar trebui facut un topic, un forum si poate va fi cineva sa se ocupe de asta pentru toti cetatenii.CERETI CHIRIE PENTRU TEVILE CARE TREC PRIN APARTAMENT

  Raportează
 • postat de Rex Marți, 10 Ianuarie 2012 17:51 Link la comentariu
  0
  0

  se poate verifica la registrul comertului sa stim cine sunt actionarii de la ista? poate de face putina lumina.

  Raportează
 • postat de Mitru Marți, 10 Ianuarie 2012 16:22 Link la comentariu
  0
  0

  Pe scurt: dupa ce am vazut chitanta trimisa de cei de la ista, am mers instant la ei la sediul.

  Pe scurt Consumul meu la calorimetre cumulat insemna 160 lei si un "consum" care nu era notat cu ceva a anume de 110 lei total incalzire pe noiembrie a fost de 270 lei.

  Consumul acela suplimentar este de fapt consumul care ti se impune ca iti trec tevile lor prin apartamentul tau si incalzezesc locuinta, problema interesanta este ca aceste tevi isi modifica dimensiunile la fiecare etaj si deci vecinu de la parter plateste mai putin ca mine iar vecinu de la 4 plateste mai mult ca mine pe aceleasi tevi care ne strabat apartamentul.

  Pierderi la subsol si comune sunt in total de 8 lei o nimica toata.

  Cautand explicatii am pus-o pe doamana de acolo sa ne dea un exemplu pentru aia cu centrala termica cu tevile IZOLATE tineti cont tevile izolate, am rugat-o sa se uite la u nvecin si acestia plateste 25 lei pe luna la caldura si tineti cont ca are tevile izolate.

  Asa zisele dimensiuni ale tevilor dupa care se calculeaza aceasta caldura cedata de ele este intocmita de apaterm, acum banuiesc ca va dati seama cine ne baga mana in buzunar, si cum hai sa dam dimensiuni gresite la tevile de incalzire care strabat apartamentele ca doar trebuie sa mai bagam si noi in buzunar pana da faliment de tot.

  Acum realitatea este ca eu platesc "caldura" pentru fiecare teava in schimb teava de la baie si de la bucatarie este rece pe coloana avand 2 vecini cu centrala iar restu ca si mine tinem caldura inchisa la baie si bucatarie deci in concluzie platesc "caldura" inexistenta din acele tevi.

  Traiam in Romania mai exact in Galati ne meritam soarta pentru ca aceste calcule sunt influentate la nivel local de partidele de la conducere.

  Raportează
 • postat de eu Marți, 10 Ianuarie 2012 13:58 Link la comentariu
  0
  0

  ...eu nu contest ca pe alocuri ori fi si unele erori!
  In majoritarea cazurilor insa, este vorba de furtul intre locatari. Cum Dumnezeu va fura cei care au montat repartitoarele, cand de fapt consumul se inregistreaza la intrarea in bloc si apoi aceste repartitoare il repartizeaza. Sigur ca era mai "bine" inainte cand se consuma diferit si se platea la fel!?
  La noi pe scara, de ex. acum este o ghetarie totala! De ce ?
  - Cum toata lumea a optat pentru centrala proprie, s-a obturat caldura centralizata, asa ca este un consum zero si o pierdere zero, eu fiind printre ultimii care am pus centrala. Sigur ca au fost discutii, insa pot sa va marturisesc ca atunci cand aveam si apartamente incalzite centralizat, cum toti sau aproape toti am izolat apartamentele inclusiv intrarea in bloc, in scara erau 20 grade oricat era de frig afara. Acum, cum fiecare economiseste si nu mai este de la centrala comuna, se intereseaza de caldura lui. Mai mult, cum destule apartamente sunt goale(fiind plecati din tara) iar in unele locuieste o singura persoana, este usor de inteles ce facea sistemul centralizat si de ce se platesc aceste pierderi acum. Ar fi interesant de stiut care este proportia celor nemultumiti de sistem!?
  Si inca ceva: daca se locuieste la comun, nu se pot respecta toate parerile individuale. Si apoi noi suntem romani si traim in Balcani si stiti cum este...

  Raportează
 • postat de virgil Marți, 10 Ianuarie 2012 12:58 Link la comentariu
  0
  0

  Perfect mi-a venit in luna noiembrie 230 lei.

  din care 140 lei consumul meu normal si 90 lei habaranam ce sunt adica stau in frig ca sa nu platesc mult da platesc 90 lei pe ceva care nu e specificat ce e

  Raportează
 • postat de Relu Tocala Marți, 10 Ianuarie 2012 11:37 Link la comentariu
  0
  0

  extrem de suspecta este tacerea celor de la ista la un asa potop de reclamatii.

  Raportează
 • postat de dana Marți, 10 Ianuarie 2012 11:23 Link la comentariu
  0
  0

  Daca intradevar vreti sa ajutati cetatenii acestui oras in lupta impotriva celor care cu nesimtire ne baga mana in buzunare , v-as sugera o campanie in care sa fie invitati sa de-a explicatii si cei de la firmele invinuite ca fac aceste fraude cat si forurile care ar trebui sa apere cetatenii!Este inadmisibil sa lasam sa fim furati , cu buna stiinta!
  As mai vrea sa precizez un fapt.Cei de la ISTA , nu stiu de cine sunt sustinuti, cui platesc asa zisa '' parte a leului'' , dar efectiv sfideaza pe toata lumea, de la adresele oficiale facute de asociatia de locatari si pana la locatarul de rand.Speram intr-o rezolvare a problemelor noastre , ale cetatenilor prin acesta actiune a dumneavastra!

  Raportează
 • postat de EPURE NASTASIE - expert tehnic Marți, 10 Ianuarie 2012 11:09 Link la comentariu
  0
  0

  Personal nu am inteles si nici nu am sa inteleg cum de s-a permis pe scara larga utilizarea acestor repartitoare. Ca specialist in instalatii nu am imbratisat aceasta idee de la inceput. Orice lucru nou si util in domeniu a fost dezbatut in cadrul reuniunilor cu specialistii. Despre aceasta minume care se numeste REPARTIROARE nu s-a discutat. Reclama care s-a facut acestor repartitoare care au imbogatit cu siguranta pe unii a indemnat pe consumatori la o economie mai mult paguboasa. In primul rand - sanatatea. Tot mai multi consumatori prefera sa stea in frig pentru a plati mai putin dar economia pe care o face o da pe medicamente. In ala doilea rand protectia constructiei. Tot mai multe locuinte sunt pline de egrasie de cand cu reparetitoarele, egrasie care deasemenea afecteaza si sanatatea. Sunt curios ce explicatie o sa dea Dna. Stratulat care este o specialista in domeniu Cred ca nu se va da de partea celor care au promovat aceasta inventie = REPARTITOARE.
  Ca specialist in instalatii pentru constructii care toata viata mi-am petrecut in slujba acestu domeniu (45 ani) consider ca este absolut necesar sa renuntam de urgenta la aceste REPARTITOARE si sa traim civilizat intr-un spatiu bine incalzit si sanatos.

  Raportează
 • postat de andrei victor Marți, 10 Ianuarie 2012 11:03 Link la comentariu
  0
  0

  stimati locatariiii
  repartitoarele sunt o hotie
  toata lumea acuza apatermul ca fura , Va prezint mai jos calculu la consumul blocului fara repartitoare
  cantitatea energie termica bloc =42.392Gcal
  suprafata radianta a blocului =388 mp
  42.392Gcal :Srad388mp :ore funct720=0.000151Gcal /mp
  0.000151x18mp(suprf aprt)x720ore=1.957 Gcal pe aprt cu 3camere si la 1.957Gcal x cu pretul Gcal faceti calcul si o sa vedeti ca este mult mai bine fara repartitoare si in casa este si caldura
  si o mare problema este lipsa reglajului hidraulic de la intrare in bloc

  Raportează
 • postat de Nae Marți, 10 Ianuarie 2012 11:02 Link la comentariu
  0
  0

  azi nu ma pot conecta direct la viata libera on line. imi apare mesajul "infinite loop in JError. la voi este la fel?

  Raportează
 • postat de andrei victor Marți, 10 Ianuarie 2012 11:00 Link la comentariu
  0
  0

  stimati locatariiii
  repartitoarele sunt o hotie
  toata lumea acuza apatermul ca fura , Va prezint mai jos calculu la consumul blocului fara repartitoare
  cantitatea energie termica bloc =42.392Gcal
  suprafata radianta a blocului =388 mp
  42.392Gcal :Srad388mp :ore funct720=0.000151Gcal /mp
  0.000151x18mp(suprf aprt)x720ore=1.957 Gcal pe aprt cu 3camere si la 1.957Gcal x cu pretul Gcal faceti calcul si o sa vedeti ca este mult mai bine fara repartitoare si in casa este si caldura
  si o mare problema este lipsa reglajului hidraulic de la intrare in bloc

  Raportează
 • postat de andrei victor Marți, 10 Ianuarie 2012 10:59 Link la comentariu
  0
  0

  stimati locatariiii
  repartitoarele sunt o hotie
  toata lumea acuza apatermul ca fura , Va prezint mai jos calculu la consumul blocului fara repartitoare
  cantitatea energie termica bloc =42.392Gcal
  suprafata radianta a blocului =388 mp
  42.392Gcal :Srad388mp :ore funct720=0.000151Gcal /mp
  0.000151x18mp(suprf aprt)x720ore=1.957 Gcal pe aprt cu 3camere si la 1.957Gcal x cu pretul Gcal faceti calcul si o sa vedeti ca este mult mai bine fara repartitoare si in casa este si caldura
  si o mare problema este lipsa reglajului hidraulic de la intrare in bloc

  Raportează
 • postat de DOINA Marți, 10 Ianuarie 2012 10:44 Link la comentariu
  0
  0

  stimata redactie.
  nu v-ati lamurit ce păreri si ce intâmpuna cetatenii Galatiului cu ISTA???
  mai bine ati face un articol un interviu cu ce-i de la conducerea acesteti firme, despre acesta situatie..in care sa vedem si explicatiile lor, sa stati de vorba si cu cineva de Protectia Consumatorului despre măsurile pe care le intreprind ei pornid de la acesta situatie....
  vad ca tot faceti articole in care oamenii se vaită si se vaită..si..nimic..pt ce mai scrieti..?? ca sa ce? ca sa ne enervam degeaba?? problema e cunoscuta .. si arhicunoscuta !!!! interesant este acum cum se rezolva acesta situatie, cei de la ISTA ce spun despre asta? de ce nu mergeti si la ei, cu intrebarile??

  Raportează
 • postat de Un locatar Marți, 10 Ianuarie 2012 10:41 Link la comentariu
  0
  0

  OAMENI BUNI... v-am zis de nenumarate ori sa renuntati la asa zisele REPARTITOARE sint o cacialma,sint afacerea unora care nu mai stiu cum sa faca sa-si mai rotunjeasca veniturile .Noi locatarii sintem obligati sa platim din banii nostri delegatii de la firmele FANTOMA de repartitoare ca sa le citeasca.,cind putem sa la citim noi ca si apometrele.Sintem pacaliti de aceste firme si asta este.

  Raportează
 • postat de Mihela Marți, 10 Ianuarie 2012 10:28 Link la comentariu
  0
  0

  Locuiesc in Micro 16, la Bujor2, si a venita factura, pe luna noiembrie 2011, la intretinere 607 ron din care 422 ron e caldura.Desi am 3 camere nu folosesc decat 1 dormitor, baie si bucatarie deoarece sunt doar eu si fetita si stam intr-o camera.E revoltator ce se intampla cu aceste asa zise repartitoare....nu stiu ce repartizeaza de fapt....banii nostrii in buzubnrele altora.De ce sa mai platesc tevile comune si la noi?????Chiar nu inteleg!!!!!!!!!!!
  E hotie pe fata! Cu siguranta voi renunta la repartitioare......

  Raportează
 • postat de dana Marți, 10 Ianuarie 2012 09:58 Link la comentariu
  0
  0

  urmaresc de 3 ani consumu de caldura al meu cu repartitoare si cel al baiatului meu fara repartitoare si cistig de cauza este la el fara repartitoare ,cea mai mare magarie a fost sa ne punem repartitoare sa facem fundu mare la cel care lea conceput ,prin acordu scris a jumatate din locatari plus unu putem sa le desfiintam si mergem la pausal si facem o economie si nu se mai strica nici apartamentele ca se incalzesc numai citeva camere din toata scara

  Raportează
 • postat de Ion Cetateanu Marți, 10 Ianuarie 2012 09:26 Link la comentariu
  0
  0

  Completare : Platesc totul , inclusiv penalizarile , daca cineva imi demontreaza ca apartamentul meu se incalzeste prin pereti de la apartamentul racordat la incalzirea centrala ,vecinii mei de pe latura sud si vest au centrale ,la fel si cel de dedesubt ,sus ,la est si vest ma incalzeste sau raceste mama natura.Trebuie sa-mi demostreze cum se determina caldura cedata de niste tevi izolate din subsol si de niste coloane inchise.Apropo de subsol ,stramosii mai mult sau mai putin indepartati ai omului traiau in bordee subterane fiindca erau calduroase ( cu cat sapi mai adanc cu atat temperatura pamantului creste) si evident nu beneficiau de incalzire potrivit ANRSC .Oare apa calda, de la spalat de orice fel ,care curge prin coloanele de evacuare si racordurile din subsol nu contribuie la incalzirea acestuia ? Cine or fi si ce specialitate au istetii de la ANRSC ? Scuze pentru "äbuzul" in folosirea spatiului destinat opiniilor dar sun realmente revoltat . Nu se lasa si nu ne lasa unii sa evadam din cazanul egalitarist ai comunismului.

  Raportează
 • postat de Ion Cetateanu Marți, 10 Ianuarie 2012 08:44 Link la comentariu
  0
  0

  Nu "beneficiez"de binefacerile caldurii furnizate in sistem centralizat ,asa cum nu beneficiaza inca 18 vecini de pe scara mea ,scara care are 20 de apartamente ,asa cum nu circula nici aagentul lor termic prin toate coloanele inchise si evident nici prin caloriferele inexistente in spatiile comune.Anul trecut a aparut in tabelul cu intretinerea o coloana care cuprindea costul energiei termice consumata chipurile pentru incalzirea condominionului ,ala din Ordinul aberant al ANRSC 343/2010 .Evident ca nu am platit un serviciu de care nu am beneficiat , Astept cu nerabdare sa vad ce se intampla in acest an si cum o sa fie calculat si repartizat asa zisul cost al incalzirii condominionului avand in vedere ca chestia cu procentele a cazut ,ca trebuiau inventariate suprafetele radiante din apartamente si ca trebuiau instalate aparate de masura pentru caldura furnizata spatiilor comune.Nimic din toate prevederile ordinului de mai sus nu s-au pus in practica ,era asa de simplu pentru noi , trebuia sa se constate ca totul este pe zero in ceea ce priveste apartamentele cu centrale propii ,functioneaza numai racordul pana la apartamentul ne debransat .Tot ce se inregistreaza la gigacalorimetrul de la intrarea in scara trebuie facturat apartamentului in cauza.O intrebare am totusi pentru furnizor , cum isi permite sa suporte pierderile si sa mentina in functiune un singur racord din toata scara.? Nu am incotro si voi fi nevoit sa-mi respect principul ,nu beneficiez nu platesc . In apartament din instalatia veche ,aia racordata la incalzirea centrala nu mai am nici un surub , erau prea grele si ineficiente caloriferele si prea subrezi peretii de care erau prinse,asa ca le-am dus la fier vechi.. Cat despre coloane ,locatarii au hotarat sa nu le mai inlocuiasaca sau repare ,dat fiind faptul ca erau inutile , le-au inchis definitiv , in definitiv depasisera de mult termenul de RK.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.