La mulţi ani, Alexandra şi Andreea!

La mulţi ani, Alexandra şi Andreea!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Visul cel mai de preţ al Alexandrei este să meargă! * Îi dorim din toată inima să se împlinească * Mai mult, îi urăm ca aniversarea celor opt ani să o sărbătorească într-o familie adevărată, înconjurată de dragostea şi căldura unei mame şi a unui tată *

Pentru toţi copii din Centrul de Plasament nr. 3 al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului ziua de ieri a fost şi va rămâne una de neuitat. Alexandra şi Andreea şi-au sărbătorit împreună ziua de naştere.

Alexandra a împlinit şapte ani şi nu şi-a cunoscut niciodată părinţii. „Mama” sunt toate doamnele care au grijă de copiii din Centrul de Plasament, iar „tata” este inimosul kinetoterapeut. Visul cel mai de preţ al fetiţei este să meargă şi suntem siguri că va reuşi pentru că voinţă are cât zece. Alexandra suferă de tetrapareză spastică, a trecut până acum prin patru operaţii.

Andreea, cealaltă sărbătorită a zilei, a venit să-i aducă daruri Alexandrei – un muţunachi haios cu care să se joace şi care să-i ţină de urât în zilele de spital – să-i spună la mulţi ani şi să fie sănătoasă. Andreea a împlinit ieri 17 ani şi este fiica dnei Manon Cristoloveanu, directoarea DGASPC. Andreea Cristoloveanu, care seamănă leit cu mama ei, a ţinut să se bucure de propria aniversare alături de copiii din Centrul de Plasament nr. 3.

Birthday party!

Sala de joacă a centrului s-a transformat într-o veritabilă sală de petrecere pentru copii: inimioare, baloane colorate, baloane de săpun, muzică pentru copii, coifuri de petrecere. Toată lumea s-a îmbrăcat frumos, dar nimeni n-a întrecut-o pe Alexandra.

Cu părul prins în mai multe codiţe nostime, copila a fost îmbrăţişată de fiecare „mamă” din centru, a primit bucheţele de flori, zeci de jucării şi hăinuţe noi. Cel mai mult i-a plăcut aragazul– jucărie primit, o minunăţie electronică aşa cum n-am mai văzut. Alexandra are o pasiune pentru aragaz. Jucăria de pluş oferită de fiica dnei Cristoloveanu a fost şi ea printre favorite, dar n-a trecut neobservat nici micul nostru dar, un căţel ROLDA.

Şampanie şi tort!

Copii au dansat, cei mai mici în braţele „mamelor” din centru, apoi au luat cu asalt masa. Cu pocnet a fost deschisă şampania pentru copii şi sărbătorita a ciocnit un pahar cu invitaţii. „Mulţi ani trăiască! La mulţi ani”, a cântat toată lumea în timp ce tortul cel mare şi delicios, făcut chiar de doamnele din centru - strălucind de artificii poposea pe masă.

Alexandra şi-a luat având, a suflat în lumânare şi şi-a pus o dorinţă. Până când tortul a ajuns în farfuriile copiilor, s-a dansat din nou. Alexandra a vrut neapărat la dna directoare Cristoloveanu.

Directoarea a luat-o în braţe şi a dansat cu ea cântându-i „E ziua ta/ Îţi ofer dragostea!”. Pe scurt, la dubla petrecere s-a dansat în familie: Alexandra, Andreea şi Manon Cristoloveanu, plus toţi copii şi „mamele” din Centrul de Plasament.

Copilărie în plasament

Dna Mioara Neculau – şef Complex de servicii „Iovan Iorgovan” ne-a spus că în Centrul de Plasament nr. 3 sunt 41 de copii cu handicap grav motor, psihic sau asociat, majoritatea abandonaţi:

„Alexandra e la noi de când avea doi ani. E un copil cu probleme medicale. A avut nevoie de o intervenţie chirurgicală la câteva zile de la naştere şi de alte câteva operaţii pentru a rezolva o parte din probleme. Merge de la cinci ani, dar destul de greu. Visul Alexandrei este să meargă singură şi va merge pentru că are o voinţă fantastică”.

„Nu se opreşte la jumătatea spalierului, merge până sus. Urcă singură scările până în biroul meu şi nu se opreşte chiar dacă ajunge sus epuizată. Are potenţial pentru a se dezvolta ca un copil normal. Ne-am dori o familie care s-o vrea cu toate problemele ei. Toţi copiii noştri sunt sărbătoriţi de ziua lor, indiferent de problemele pe care le au. Ei simt bucuria şi o simţim şi noi”.

Am lăsat-o pe Alexandra şi pe ceilalţi copii „luptându-se” cu câte o felie de tort care se cerea musai mâncată cu poftă.

La mulţi ani Alexandra, la mulţi ani Andreea!

Citit 1620 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.