S-a mai tăiat un tei!

S-a mai tăiat un tei!
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

„Oraşul teilor” începe să-şi piardă, într-un ritm parcă tot mai rapid, emblema. După ce mai mulţi tei seculari au fost puşi la pământ pe strada Mihai Bravu, „în numele” modernizării unei străzi unice în Galaţi, a urmat o nouă „rafală” de tăieri, pe strada Traian, motivată tot de modernizare. La vremea respectivă, directorul Agenţiei de Mediu Galaţi, Carmen Sandu, explica declara pentru „Viaţa liberă” că „ne-am dat acordul pentru tăierea unui număr de 18 copaci din acel tronson de stradă, o parte dintre ei uscaţi, o parte cu rădăcinile uscate, însă am fost asiguraţi de firma care se ocupă de modernizarea străzii că în locul celor tăiaţi vor fi plantaţi alţi tei, cu vârsta cuprinsă între trei şi cinci ani şi cu o înălţime de până la doi metri”. Teii noi urmează să fie plantaţi în această toamnă, în perioada octombrie-noiembrie. Iată, însă, că, miercuri, un alt tei a fost pus la pământ, tot pe Traian. „Un copac absolut sănătos, un tei, tăiat astăzi bucăţi pe Traian colţ cu Cezar. E normal??? De ce s-a tăiat copacul asta? Vă rugăm să vă sesizaţi, ne temem că de mâine vom asista şi la alte tăieri pe porţiunea aflată în modernizare de pe strada Traian! În poze se poate vedea că teiul tăiat astăzi era absolut sănătos. Nu vrem să se repete genocidul de pe Mihai Bravu! (..) Când vin spre casă, mă apropii cu teama în suflet că o să mai văd iar alţi copaci doborâţi la pământ. Dacă vor mai vrea să taie vreunul din copacii din jur, o să ies şi o să mă leg de copac şi astfel poate voi împiedica tăierea. Rămăşiţele lui sunt încă acolo pe trotuar, se poate vedea foarte clar că a fost absolut sănătos, ramurile sunt pline de sevă, iar frunzişul e tot verde, mare păcat!”, se afirmă într-o sesizare a unei gălăţence, care ne-a parvenit pe adresa redacţiei prin intermediul Centrului de Consultanţă Ecologică Galaţi.

Reprezentanţii firmei Gospodărire Urbană au declarat că tăierile copacilor respectivi s-au făcut în cadrul lucrărilor de modernizare care au loc pe strada Traian şi că toate acţiunile de acest gen sunt comandate de Primărie.

La rândul său, preşedintele Centrului de Consultanţă Ecologică Galaţi, Petruţa Moisi, ne-a spus: „Am crezut că s-a terminat cu tăierile pe Traian, pentru că se turnase deja asfalt pe trotuare în jurul copacilor rămaşi. Oricum, este un masacru care trebuie oprit, iar justificările oficiale  apărute în presă sunt de neacceptat. Trebuie găsite alte soluţii, în concordanţă cu legislaţia de protecţie a mediului! Deocamdată este un război şi nu ştiu cine o să-l câştige, dar în mod sigur nu copacii!”.        

Citit 2600 ori Ultima modificare Joi, 21 Iulie 2016 18:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.