Evaluaţi acest articol
(7 voturi)
1 comentariu

Pentru a avea un copil e nevoie de ambii parteneri. Niciunul dintre ei nu ar putea realiza aşa ceva de unul singur. De asemenea, pentru îngrijirea şi educarea copiilor, vor fi necesare eforturile amândurora. Când un singur părinte creşte un copil, acel părinte munceşte dublu pentru a compensa pierderea celuilalt părinte.
Nu de puţine ori, cei doi viitori părinţi pot fi nepregătiţi din punct de vedere emoţional pentru lărgirea familiei cu un al treilea membru.
Când o femeie se pregăteşte să devină mamă, anxietatea ei creşte la un nivel nebănuit până atunci. Oare va fi capabilă să...? Oare va putea să...? Întrebări, nesiguranţă, dorinţa de a nu face aşa cum a făcut mama ei, dorinţa de a se informa cât mai mult, de a şti dinainte, de a preveni, etc. Însă, a fi părintele ideal e o iluzie. Fiecare dintre noi încearcă să fie cât de bun poate, folosind resursele pe care le are la dispoziţie.
Sunt mulţi părinţi care ajung la cabinet şi vor să fie învăţaţi, să primească sfaturi, scheme de acţiune în legătură cu familia lor. Dar nu existe scheme general valabile. Iar ceea ce se potriveşte unei familii, s-ar putea ca la alta să nu funcţioneze. Atât timp cât există iubire necondiţionată pentru copil, atât timp cât există comunicare, atât între părinte şi copil, dar şi între cei doi părinţi, atât timp cât lăsăm deoparte orgoliile şi recunoaştem chiar şi faţă de propriul copil că am greşit, putem construi un mediu sănătos pentru dezvoltarea pruncului, dar şi a noastră ca oameni.
Provocările sunt multe şi diverse şi se modifică de la o etapă la alta. O femeie la prima sarcină poate fi de-a dreptul speriată/sau nu de noul rol pe care îl va avea – a deveni mamă. Folosesc cuvântul "a deveni” şi nu "a fi”, pentru că o mamă e într-un proces de transformare toată viaţa ei. A deveni tătic este un lucru la fel de emoţionant şi uneori puţin mai complicat. Mama are un avans de nouă luni în faţa lui tati, corpul ei se transformă încet – încet împreună cu mintea, însă pentru tată transformarea efectivă începe când îşi ţine în braţe copilul pentru prima dată.

Citit 1261 ori Ultima modificare Vineri, 17 Martie 2017 18:17

1 comentariu

  • postat de dorel Duminică, 19 Martie 2017 21:40 84.117.40.*** Link la comentariu
    0
    1

    In viitor doar cei care au venituri de peste 3000 lei fiecare pot sa creasca un copil decent. Restul nu mai faceti copii ca o sa ajunga ratati si saraci lipiti sau infractori. Asa am ajuns! Pe vremea dictatorului nu era asa.

    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.