Sechestru pe fotbalistul gălăţean George Bârlădeanu

Sechestru pe fotbalistul gălăţean George Bârlădeanu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Nu se poate transfera în altă parte şi are senzaţia că Fiscul îl consideră bun fix * Mijlocaşul George Bârlădeanu, plecat anul trecut de la FCM Dunărea Galaţi la Politehnica Iaşi, este legat de glie din cauza datoriilor către bugetul statului ale grupării recent retrogradate din Liga I * „Să pună sechestru pe altceva, eu nu sunt casă sau maşină!”, face haz de necaz sportivul de 22 de ani *

E cotat la 300.000 de euro

Ajuns cu cuţitul la os, statul încearcă să scoată bani şi din piatră seacă, astfel că se ajunge la situaţii nemaiîntâlnite ca, de pildă, un fotbalist să fie legat de clubul cu care se află sub contract dacă are datorii la Fisc!

George Bârlădeanu, gălăţean transferat anul trecut la Politehnica Iaşi, este considerat unul dintre cei mai valoroşi jucători ai grupării din Dealul Copoului după retrogradarea acesteia în Liga a II-a, deci un bun de pe urma căruia Agenţia Naţională de Administrare Fiscală îşi poate scoate o parte din pârleală.

Clubul ieşean are datorii de aproape 20 de milioane de lei, în timp ce Bârlădeanu valorează, conform site-ului german transfermarkt.de, aproximativ 300.000 de euro. Totuşi, în situaţia gălăţeanului se află şi alţi sportivi de la Politehnica!

Nu cumva e o încălcare a dreptului la muncă?

Dar iată cum stau lucrurile! Socotind că n-are ce scoate la licitaţie pentru a-şi acoperi paguba, Fiscul a pus sechestru asigurător pe drepturile de transfer ale fotbaliştilor, ceea ce se poate interpreta drept o încălcare a drepturilor la muncă.

Sorin Blejnar, preşedintele ANAF, are o altă versiune, dând de înţeles că posesorul de şort şi jambiere ar putea părăsi echipa actuală, dar că suma de transfer ar trece, astfel, în contul statului:

„Nu s-a pus sechestru pe fiinţe vii, ci pe drepturile federative ale jucătorilor. Asta implică imposibilitatea clubului de a utiliza, sau transfera, acest jucător sau de a se folosi de o sumă de bani rezultată din transfer fără ca ea să intre în contul Fiscului.”

În practică, gruparea aflată în culpă nu va vinde niciodată acel jucător, ştiind că va pierde nişte bani, şi va prefera alte căi de a ieşi la suprafaţă, deci tot fotbalistul are de pierdut.

„Bine că am voie să mă deplasez”

„Este clar o încălcare a dreptului sportivilor la muncă”, susţine şi şeful sindicatului jucătorilor de fotbal, Dumitru Costin, iar George Bârlădeanu - gălăţeanul crescut la FCM Dunărea şi care a prins apoi o jumătate de an şi la fosta campioană Unirea Urziceni - admite că ar fi avut ocazia de a părăsi Iaşiul în această vară.

„N-a fost o ofertă clară pentru mine, ci numai câteva vorbe, dar dacă s-ar pune problema să plec în altă parte aş pleca. Nu-mi convine să-mi fie sechestrate drepturile federative, doar nu sunt obiect. Nu-s casă sau maşină, să pună sechestru pe altceva!”

„Mă bucur că mă pot deplasa, că nu sunt ţinut cu forţa undeva. Acum, spre exemplu, sunt în maşină şi vin acasă, la Galaţi”, face haz de necaz mijlocaşul de 22 de ani, care mai are patru ani de contract cu Politehnica Iaşi.

Citit 2144 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.