Mircea Coşea: Austeritatea este inevitabilă în România. Suntem în mare pericol
Foto: Pixabay

Mircea Coşea: Austeritatea este inevitabilă în România. Suntem în mare pericol
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Profesorul de economie Mircea Coşea trage un semnal de alarmă cu privire la criza economică ce va lovi România, în ciuda mesajelor optimiste date de premierul Florin Cîţu.

"Austeritatea este inevitabilă în România. Trebuie să spunem asta foarte clar, să nu ne mai amăgim cu fel de fel de carnaval la Rio, cu paiete şi sclipici. Este inevitabilă pentru că România, prin PNRR, a preluat sau va prelua şi partea de creditare, de împrumuturi, iar aceste împrumuturi cer garanţii. În condiţiile în care România este în procedură de deficit bugetar, va trebui să aducă dovezi că reduce cheltuielile, în aşa fel încât să poată recupera şi plăti împrumuturile.

Se ştie că asta va însemna blocarea salariilor şi a pensiilor, o reformă în sectorul public care va însemna până la 3-400.000 de oameni daţi afară, în următoarele 6-12 luni. Problema socială se va agrava, pentru că nu putem recalifica această forţă de muncă. Iar lucrul cel mai important aici este că ni se va cere să listăm societăţile cu capital majoritar de stat. Listarea nu înseamnă vânzare, să nu cădem în această retorică, este o chestiune care se practică în lume, dar nu în acest moment. În acest moment, lucrurile nu sunt stabilizate, nu poţi controla listarea şi am putea avea pierderi.

Deocamdată avem probleme mari în agricultură, deci nu putem spera că ne va salva. Economia României este condamnată pe viaţă să rămână subdezvoltată, dacă nu schimbă structura. Oricât ne-am chinui, tot nu vom putea să colectăm şi să folosim cât ar trebui, pentru că nu avem cum. Deci vom împrumuta în continuare", a declarat Mircea Coşea.

România, în pericol cu împrumuturile faţă de alte ţări din UE. Mai multe detalii, pe dcnews.ro

Citit 877 ori Ultima modificare Marți, 25 Mai 2021 17:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.