La o fermă din Timiș s-a reușit izolarea virusului pestei porcine

La o fermă din Timiș s-a reușit izolarea virusului pestei porcine
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Un număr de 22.000 de porci au fost sacrificaţi şi valorificaţi economic după ce în cadrul unei exploataţii comerciale din judeţul Timiş s-a reuşit izolarea virusului pestei porcine africane în cadrul focarului şi uciderea unui număr mic de suine raportat la totalul capetelor existente, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), citată de Agerpres.

„Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a obţinut un succes important în lupta cu pesta porcină africană (PPA): 22.000 de porci au fost sacrificaţi şi valorificaţi economic după ce în cadrul unei exploataţii comerciale s-a reuşit izolarea virusului în cadrul focarului şi uciderea unui număr mic de suine raportat la totalul capetelor existente. Planul a fost implementat într-o fermă din localitatea Pădureni din judeţul Timiş, care în momentul apariţiei virusului avea peste 42.000 de capete. Dintre acestea, mai puţin de 5.000 de suine au fost ucise. După 30 de zile de la confirmarea virusului PPA, au fost ridicate toate restricţiile din fermă", se arată în comunicatul ANSVSA.

Planul de măsuri a fost elaborat de o echipă de specialişti ai ANSVSA, condusă de vicepreşedintele desemnat, Ioan Oleleu. Punerea sa în aplicare s-a realizat împreună cu medicii veterinari din Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Timiş şi a constat în monitorizarea strictă a stării de sănătate a tuturor porcilor care nu au fost afectaţi în prima fază şi regândirea unor fluxuri în ceea ce priveşte biosecuritatea fermei.

Astfel, s-a compartimentat exploataţia respectivă în trei unităţi epidemiologice cu grade diferite de supraveghere şi monitorizare a animalelor, pornind de la furaje, personal implicat, măsuri de profilaxie generală nespecifică, deratizări, dezinfecţii şi bineînţeles, limitarea circulaţiei persoanelor în incinta exploataţiei.

Potrivit ANSVSA, esenţiale în aplicarea acestui plan au fost diagnosticarea precoce a bolii şi evaluarea responsabilă a tuturor aspectelor de natură structurală şi operaţională din cadrul fermei afectate. Încă din momentul suspiciunii, reprezentanţii exploataţiei au furnizat echipei coordonatoare de medici veterinari oficiali informaţii epidemiologice esenţiale, iar măsurile suplimentare instituite au făcut posibilă salvarea a peste 37.000 de porci.

„În acest caz, operatorul economic este de apreciat pentru eficienţa şi rigurozitatea cu care a aplicat şi respectat măsurile dispuse. Atitudinea sa este un exemplu de colaborare între fermieri şi autorităţi, singura cale prin care această epidemie poate fi ţinută sub control", subliniază sursa citată.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social şi economic.

Citit 742 ori Ultima modificare Vineri, 23 Decembrie 2022 17:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.