Pragul pentru abuzul în serviciu a fost eliminat de parlamentari

Pragul pentru abuzul în serviciu a fost eliminat de parlamentari
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Camera Deputaților a adoptat miercuri, proiectele de lege care vor modifica din nou codurile penale, informează Hotnews. Prin votul dat în Parlament nu s-a institut un prag la abuzul în serviciu, deși Curtea Constituțională a României (CCR) solicita acest lucru.

De asemenea, SRI revine în anchetarea dosarelor penale, mai exact pot fi folosite ca probe interceptările SRI făcute pe mandate de siguranță națională și în cazul dosarelor de corupție. Camera Deputaților este for decizional în acest caz, iar proiectele de lege ar trebuie să meargă la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Totuși, ambele proiectele de lege adoptate de Parlament ar putea fi contestate la Curtea Constituțională, după ce deputații AUR au anunțat acest lucru în ședința de plen. De asemenea, deputații Forța Dreptei intenționează să conteste la CCR proiectul de lege care modifică Codul de procedură penală. Este de văzut dacă opoziția va colabora pentru a aduna voturile necesare pentru a depune contestația. Până acum, USR nu și-a exprimat intenția de a ataca cele două proiecte la Curte.

De precizat este că proiectul Codului penal a fost adoptat de Parlament fără instituirea unui prag pentru abuzul în serviciu, fapt care contravine recomandărilor făcute de Curtea Constituțională. Astfel, dacă vor fi contestate, apare riscul ca acesta să fie declarat neconstituțional de către CCR.

Citit 630 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Aprilie 2023 20:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.