Industria ospitalității, la punctul zero

Industria ospitalității, la punctul zero
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Federaţia Ospitalităţii solicită Guvernului reducerea impozitelor pe salarii şi venituri ale angajaţilor, menţinerea TVA la 9% pentru mâncare şi păstrarea tichetelor de vacanţă, avertizând că, în prezent, toată industria HoReCa se află la punctul zero.

"Pentru următorii ani, ori alegem să mâncăm de la marile lanţuri ori alegem să susţinem jucătorii români mici şi mijlocii. Federaţia solicită ferm Guvernului reducerea impozitelor pe salarii şi venituri ale angajaţilor, menţinerea TVA la 9% pentru mâncare şi păstrarea tichetelor de vacanţă", se precizează într-un comunicat al Federaţiei Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România (FPIOR), citat de Agerpres.

Potrivit preşedintelui organizaţiei, Valentin Şoneriu, industria traversează o perioadă dificilă, pentru că nu doar materiile prime s-au scumpit, ci sunt majorări de costuri pe toate planurile. "Marea majoritate a businessurilor din ospitalitate nu au rezultate financiare mai bune decât anul trecut, iar cele care reuşesc au, în mare parte, creşteri mici, de maximum 6%. Industria traversează o perioadă dificilă, pentru că nu doar materiile prime s-au scumpit, ci sunt majorări de costuri pe toate planurile, iar asta duce la creşteri foarte mari, pentru că majorările au un efect multiplicator", a declarat Valentin Şoneriu.

În aceste condiţii, FPIOR atrage atenţia că orice creştere a cheltuielilor avute de companiile din industrie generează, automat, o evoluţie similară a preţurilor către consumatorul final. Situaţia este critică, cu atât mai mult cu cât se estimează că, de anul viitor, vor fi introduse noi majorări de taxe, iar plafonarea preţului la energie va dispărea. Mai mult decât atât, businessurile din sectorul ospitalităţii sunt dependente de calitatea angajaţilor, mâna de lucru reprezentând 30% din cheltuielile din această industrie, susţine sursa citată. "Mulţi antreprenori sunt pe un minimum de profit, motiv pentru care orice creştere va deveni un compromis - fie vor fi nevoiţi să facă rabat de la calitatea serviciilor, adică să scadă numărul de angajaţi şi să le crească nivelul de muncă, lucru care se va simţi în scăderea calităţii serviciilor turistice din România, fie vor face rabat de la calitate. În ambele cazuri, vom fi martorii unui nou lanţ de falimente ale businessurilor româneşti. Acesta va fi încă un motiv pentru ca românii să plece în străinătate şi pentru alte lanţuri internaţionale să acapareze piaţa ospitalităţii din România", a mai precizat preşedintele FPIOR.

În context, Corina Martin, secretar general al FPIOR, solicită menţinerea sistemului tichetelor de vacanţă, pentru susţinerea industriei ospitalităţii din România.

Citit 359 ori Ultima modificare Marți, 29 Octombrie 2024 15:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.