Posibil absenteism record la europarlamentare în România din cauza clientelismului şi corupţiei

Posibil absenteism record la europarlamentare în România din cauza clientelismului şi corupţiei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Clientelismul, nepotismul şi scandalurile de corupţie în rândul europarlamentarilor români vor contribui probabil la o rată de participare scăzută la alegerile europene din mai, absenteismul putând atinge un record, comentează publicaţia electronică EUObserver.

Principalele partide din România întocmesc liste de candidaţi la alegerile europarlamentare care, cu unele excepţii, deschid calea rudelor, prietenilor şi soţiilor elitei politice de la Bucureşti către un loc de muncă destul de comod în vest. Printre actualii europarlamentari posibil de a fi realeşi se numără soţia premierului român Victor Ponta, Daciana Sârbu, soţia preşedintelui Partidului Naţional Liberal Crin Antonescu, Adina Vălean şi, posibil, fiica preşedintelui ţării Traian Băsescu, Elena Băsescu.

Listele includ şi foşti candidaţi la prezidenţiale, foşti miniştri şi consilieri care şi-au declarat loialitate faţă de liderii lor. "Poziţii eligibile pe listă sunt oferite ca răsplată soldaţilor vechi şi merituoşi ai partidului sau (care sunt consideraţi) o altă resursă ce trebuie păstrată în familie", susţine Claudiu Tufiş, profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice din Bucureşti.

Au fost două scandaluri majore în rândul europarlamentarilor aleşi în 2009. Este vorba despre George Becali, acum fost europarlamentar, care în prezent ispăşeşte o pedeapsă cu închisoarea, şi europarlamentarul social-democrat Adrian Severin, implicat într-un scandal de corupţie.

Citit 659 ori Ultima modificare Luni, 10 Martie 2014 14:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.