Cea mai mare CASCADĂ din România

Cea mai mare CASCADĂ din România
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Apa adunată într-un circ glaciar se scurge peste un abrupt calcaros numit ‘Podul Cailor’, în mai multe trepte, rezultând cea mai mare cascadă din România: Cascada Cailor. Este situată în apropiere de stațiunea turistică Borşa, în partea de NE a Munţilor Rodnei, la altitudinea de 1.300 m. Căderea de apă este de 90 de metri. Cascada este accesibilă dinspre Borşa-Complex, cu telescaunul, sau dinspre zonele mai înalte ale Munţilor Rodnei.

Denumirea Cascadei Cailor nu are la bază un mit, ci o întâmplare ce s-a petrecut în zonă. Oamenii îşi ţineau hergheliile de cai, din primăvară până în toamnă, pe păşunile bogate din zonă. Însă, nu a trecut mult timp, şi urşii au început să atace caii. La un moment dat, aceştia au reuşit să încolţească animalele deasupra prăpastiei de lângă ceea ce astăzi se numeşte Cascada Cailor. Astfel, unii cai au fost prinşi, iar alţii, pentru a scăpa, s-au aruncat în hău.

În urma acestui incident, care a costat averea localnicilor, mai multe locuri din împrejurimi au fost numite Muntele Cailor, Podul Cailor şi Izvorul Cailor.

Parcul Naţional Munţii Rodnei reprezintă cea mai mare arie protejată din Carpaţii Orientali, cu o suprafață de 47.227 de hectare, din care 3.300 de hectare au fost declarate rezervaţie a biosferei în 1979. (sursa: cunoastelumea.ro)

Citit 6942 ori Ultima modificare Vineri, 19 August 2016 00:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.