Cum dezvățați cățelul să muște în joacă

Cum dezvățați cățelul să muște în joacă
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Bun-găsit, dragi iubitori de animale! Și astăzi vom încerca să vă fim de folos cu sfaturi care să vă ajute să vă înțelegeți și îngrijiți mai bine prietenul necuvântător. Așa cum am promis, continuăm tema începută săptămâna trecută, când vă arătam de ce nu este bine să încurajați nici măcar în joacă agresivitatea animalelor de companie, în special a câinilor.

Data trecută explicam că unor posesori de câini li se pare amuzant să-și îndemne puiul „Mușcă, mușcă!” și să-i permită să-și înfigă dinții și să tragă de hainele lor sau de un deget. Numai că patrupedul va înțelege că este normal un astfel de comportament și va ajunge la maturitate convins că poate mușca după bunul plac. Riscurile sunt pe măsură. Tocmai de aceea, cu ajutorul stăpânilor cu experiență, am încercat să aflăm cum puteți dezvăța cățelul de obiceiul de a mușca.

Prima regulă e clară: nu loviți și nu agresați cățelul nici în momentul mușcăturii, nici ca pedeapsă ulterioară! Nu veți face decât să îl incitați să fie și mai agresiv sau să muște mai tare. Corecțiile fizice nu au ce căuta în relația cu câinele și cu nicio altă ființă!

Nu trageți brusc mâna sau obiectul în care puiul și-a înfipt colțișorii. Nu veți face decât să-l incitați să muște mai tare! Un țipăt scurt sau un „Nu” sau „Gata” rostit ferm îi va atrage atenția că a făcut ceva rău. Unii stăpâni recomandă să aveți la îndemână un pulverizator cu apă și să îl acționați stropind câinele în față, dacă mușcătura persistă sau devine mai puternică. De îndată ce a dat drumul, patrupedul trebuie să înțeleagă că a făcut ceva greșit și că nu trebuie să mai repete.

Chinologii vă recomandă ca imediat după incident să vă purtați ca și cum v-ar fi rănit cu adevărat, ignorându-l câteva minute. Puteți chiar să părăsiți încăperea și să reveniți un minut mai târziu. Abia după ce înțelege că a făcut ceva rău și vă linge, puteți să îl lăudați.

Mai țineți seama și de faptul că animalul descoperă lumea folosindu-și gura, că mușcăturile făceau parte din joaca lui cu alți pui sau cu mama lui. Prin urmare, educația și, ulterior, dresajul sunt esențiale pentru a avea cățelul pe care vi-l doriți.

Citit 607 ori Ultima modificare Sâmbătă, 04 Februarie 2023 11:39

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.