Rodica Tapalagă, actriță de teatru și film

Rodica Tapalagă, actriță de teatru și film
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Actriţa Rodica Tapalagă s-a născut pe 12 ianuarie 1939, la Dorohoi, județul Botoșani. La doar trei luni, s-a mutat cu familia la București. A urmat cursurile Liceului "Gheorghe Lazăr" din București. În 1959 a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale" din București.

A avut o bogată activitate teatrală, cu precădere în roluri comice, la Teatrul Național Craiova, Teatrul "Nottara", Teatrul Mic şi, în special, la Teatrul "Bulandra", unde a jucat din 1961. La Craiova a interpretat roluri în "Pygmalion", de G.B. Show, "Steaua fără nume", de M. Sebastian, "Poveste din Irkutsk", "Celebrul 702". Dintre piesele în care a jucat pe scena Teatrului "Bulandra", amintim: "Copiii Soarelui", de Maxim Gorki, "Proști sub clar de lună", de Tudor Mazilu, "Opera de trei parale", de B. Brecht, "Comedia erorilor", de W. Shakespeare, "D’ale carnavalului", de Ion Luca Caragiale. După o perioadă de absență, în 2004, a putut fi din nou admirată în "Nebunia regelui George", de Alan Bennett, în compania altui actor celebru, Mircea Albulescu.

Vocea inconfundabilă a putut fi auzită și în rolurile interpretate de-a lungul timpului la Teatrul Radiofonic.

În film, Rodica Tapalagă a întruchipat personaje de neuitat. Din filmografia sa menționăm: "Alo?... Ați greșit numărul!", "Politică și... delicatese", "Tănase Scatiu", "Între oglinzi paralele", "Vis de ianuarie", "Artista, dolarii și ardelenii", "De dragul tău, Anca!", "Dragostea și revoluția", "Vreau să știu de ce am aripi", "Cui i-e frică de Virginia Wolf". În filmul "Sistemul nervos" (2005), Rodica Tapalagă a realizat unul din cele mai strălucite roluri ale sale.

A fost distinsă cu Premiul Asociației Cineaștilor din România - ACIN pe anul 1976, pentru rolul din "Tănase Scatiu". În 2001, a primit Premiul UNITER pentru întreaga activitate, iar în 2006, Premiul revistei "Cuvântul" la categoria film, pentru rolul din "Sistemul nervos". A fost premiată și la Gala Premiilor Municipiului București pentru artă și cultură, în decembrie 2009.

A decedat pe 18 decembrie 2010, la Bucureşti.

Citit 1060 ori Ultima modificare Joi, 12 Ianuarie 2023 10:22

1 comentariu

  • postat de Un oltean….
    Joi, 12 Ianuarie 2023 15:57
    82.76.59.***
    Dumnezeu sa o ierte si sa o odihneasca in pace….aportul moldovenilor la mari actori, mari scriitori , mari muzicieni si mari valori, este inegalabil
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.