Cenaclul „Noduri şi Semne”. Poemul jugului

Cenaclul „Noduri şi Semne”. Poemul jugului
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Ioan Iosif Roca ne-a surprins cu o proză emoţionantă, intitulată MAMA, gândindu-se, probabil, și la faptul că martie este Luna Mărţișorului, dar și la femeile din viaţa oricăruia dintre noi. Această proză, ne-a destăinuit autorul, era un fragment dintr-o carte mai veche, dar pe care a simţit că trebuie s-o readucă în atenţia cititorilor, adică a cenacliștilor, teleportând-o din trecut în prezentul imediat.

Proza este un portret al mamei pe care autorul îl creionează, punându-ne în faţă niște scrisori din familie, ale copiilor. Suntem familiarizaţi, astfel, cu viaţa dintr-un sat de creștini catolici, situat în Moldova, din perioada colectivizării forţate a anilor ‘50, în urma căreia mulţi ţărani au simţit că și-au pierdut identitatea ancestrală. Scenele de la ţară mi-au amintit de scrierile altor scriitori români, respectiv, Marin Preda, Ion Lăncrăjan, Dinu Săraru, Nicolae Velea sau - la noi, în Covurlui - Apostol Gurău și Ion Avram.

Textul este însoţit de un motto într-o limbă românească arhaică, amintind de letopiseţe și cronici - după cum s-a pronunţat cu încântare scriitoarea Stela Iorga, remarcând și amărăciunea ţăranului care nu mai poate conversa cu animalele din ogradă, care i-au fost confiscate de noile autorităţi, instalate după război.

Carmen Neacșu a declarat că proza a emoţionat-o profund, amintindu-i de copilăria ei. A impresionat-o delicateţea relaţiilor dintre mamă și fiu.

Adrian Talabă a fost scurt și la obiect, declarându-se încântat de profunzimea scriiturii.

Ecaterina Păun găsește similitudini între proza citită de Iosif Roca și celebrul Jurnal al fericirii, scris de Nicolae Steindhart.

Ion Avram a spus că, în ciuda emoţiei autorului, simţită la citire, acesta a reușit într-un discurs succint să transmită un mesaj emoţional răvășitor, unele pasaje, cum ar fi cel al jugului, metamorfozându-se într-un adevărat poem.

În ceea ce mă privește, ca autor al acestor rânduri, cred cu tărie că Cenaclul „Noduri şi semne“ a reușit să atragă în echipa sa încă un prozator autentic.

Citit 1004 ori Ultima modificare Duminică, 19 Martie 2023 11:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.