Franţa renunţă la pensiile speciale

Franţa renunţă la pensiile speciale
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Noul sistem universal de pensii al guvernului francez va anula pensiile spciale, a anunțat miercuri premierul Edouard Philippe, care subliniază că acest lucru nu înseamnă că nu vor fi situații speciale, cum ar fi pompierii, soldații și polițiștii, care vor avea în continuare o vârstă de pensionare mai mică, relatează Reuters și AFP. Noul sistem va păstra vârsta legală de pensionare la 62 de ani, dar guvernul va încuraja oamenii să muncească mai mult, folosind un sistem de bonusuri și reduceri, a spus Philippe.

Premierul francez a anunțat că reforma sa privind pensiile, care este puternic contestată, se va aplica doar francezilor născuți în 1975 și după, o concesie făcută sindicatelor, care au fost furioase săptămâna aceasta. Tranziția va fi graduală către un sistem universal de pensionare, care își propune să fuzioneze cele 42 de sisteme actuale din Franța, a promis Philippe.

Guvernul, susținut de Comisia Europeană care consideră reforma „necesară”, apără un „sistem universal” pentru abolirea pensiilor speciale, în special la SNCF și la RATP, unde salariații pot ieși mai repede la pensie.

Sute de mii de persoane au manifestat, marţi, în mai multe oraşe din Franţa, în cadrul mişcării de protest faţă de proiectul de reformare a sistemului pensiilor. Potrivit sindicatului Confederaţia Generală a Muncii (CGT), 885.000 de persoane au participat la protestele de marţi, însă Ministerul de Interne a comunicat că au fost 339.000 de manifestanţi.

Citit 1793 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Decembrie 2019 19:06

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.