Primele alegeri naţionale din Europa în ”era” COVID-19

Primele alegeri naţionale din Europa în ”era” COVID-19
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Sârbii au mers la urne duminică, 21 iuniei 2020 pentru a alege un nou parlament, la primele alegeri naţionale din Europa, după ce măsurile de distanţare socială impuse de criza coronavirusului au intrat în vigoare. Secţiile de votare au avut măşti pentru faţă şi dezinfectant pentru mâini. Era de aşteptat să nu vină mulți cetățeni sârbi la vot, din cauza temerii că se vor infecta cu noul coronavirus. Procentul de participare ar fi putut fi afectat şi de campania de boicot a unor partide de opoziţie, care au spus că scrutinul nu va fi corect şi echitabil, din cauza controlului ferm al președintelui Aleksandar Vucic asupra presei.

Conform ultimelor sondaje de opinie, partidul lui Vucic, SNS, era creditat aproximativ 50 la sută din voturi, stimulat de aprobarea largă a publicului cu privire la gestionarea pandemiei de către guvern. Partenerul coaliţiei lui Vucic, Partidul Socialist, este de aşteptat să ajungă pe locul al doilea, cu aproximativ 10 la sută, în timp ce partidul de opoziţie de centru-dreapta, condus de Aleksandar Sapic, primarul unei municipalităţi din Belgrad, este aşteptat să vină pe locul al treilea. Viitorul guvern se va confrunta cu o creştere a presiunilor din partea UE şi SUA pentru recunoaşterea autoproclamatei independenţe a Kosovo, fostă provincie a Serbiei, decizie considerată esenţială pentru stabilitatea regională.

Serbia, care are o populaţie de 7,2 milioane de locuitori, a raportat până în prezent 12.803 cazuri de COVID-19 şi 260 de decese. A fost printre primele ţări europene care a început deschiderea frontierelor, pe 22 mai, iar de atunci au fost ridicate majoritatea restricţiilor.

Citit 721 ori Ultima modificare Duminică, 21 Iunie 2020 19:19

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.