Americanii au doborât două „OZN-uri” în două zile

Americanii au doborât două „OZN-uri” în două zile
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Un avion de vânătoare american F-22 a doborât sâmbătă un obiect cilindric neidentificat deasupra Canadei, al doilea incident de acest fel în doar două zile, iar America de Nord pare tot mai nervoasă după o săptămână dominată de chestiunea baloanelor de spionaj chinezești, transmite Reuters, citată de Hotnews.

Pe lângă cazul din Canada, armata americană a mobilizat, de asemenea, avioane de vânătoare în Montana pentru a investiga o anomalie radar care a declanșat o scurtă închidere federală a spațiului aerian. „Aceste avioane nu au identificat niciun obiect care să coreleze loviturile radar", a precizat, însă, Comandamentul nord-american de apărare aerospațială (NORAD).

Premierul canadian Justin Trudeau a anunțat că un obiect zburător a fost doborât sâmbătă deasupra teritoriului nordic Yukon, precizând că forțele canadiene vor recupera și analiza rămășițele avionului.

Ministrul canadian al Apărării, Anita Anand, a refuzat să speculeze cu privire la originea obiectului, despre care a spus că are o formă cilindrică. Ea s-a ferit să îl numească balon, dar a spus că este mai mic decât balonul chinezesc doborât în urmă cu o săptămână în largul coastei Carolinei de Sud. Ea a precizat că acesta era aflat la o înălțime de 12.200 m, reprezenta un risc pentru traficul aerian civil. „Nu există niciun motiv pentru a crede că impactul obiectului pe teritoriul canadian poate să provoace îngrijorare publică", a declarat Anand într-o conferință de presă.

Piloții trimiși de armată au relatat în mod diferit ceea ce au observat după ce s-au apropiat de obiect, a declarat o sursă CNN. Unii piloți au spus că acesta „a interferat cu senzorii lor", dar alți piloți au spus că nu au avut această problemă. 

Pentagonul a precizat că NORAD a detectat obiectul deasupra Alaskăi vineri seară târziu. Avioanele de luptă americane de la Baza comună Elmendorf-Richardson, Alaska, au monitorizat obiectul în timp ce acesta traversa spațiul aerian canadian, unde avioanele canadiene CF-18 și CP-140 s-au alăturat formației. „Un F-22 american a doborât obiectul pe teritoriul canadian, folosind o rachetă AIM 9X, în urma unei coordonări strânse între autoritățile americane și canadiene", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder, într-un comunicat.

Președintele american Joe Biden a autorizat armata americană să colaboreze cu Canada pentru a doborî aparatul de mare altitudine, după o convorbire telefonică între Biden și Trudeau, a precizat Pentagonul. Casa Albă a precizat că Biden și Trudeau au convenit să continue coordonarea strânsă pentru „apărarea spațiului nostru aerian. Cei doi președinți au discutat despre importanța recuperării obiectului pentru a determina mai multe detalii despre scopul sau originea acestuia", a precizat aceasta într-un comunicat.

Cu doar o zi mai devreme, președintele Joe Biden ordonase o altă doborâre a unui obiect zburător neidentificat în Alaska. Armata americană nu spune deocamdată ce știe despre obiect (dacă știe ceva nou), în timp ce eforturile de recuperare sunt încă în curs de desfășurare în înghețata Alaskă. Vineri, Pentagonul a oferit doar câteva detalii, cum ar fi faptul că obiectul avea dimensiunea unei mașini mici, zbura la aproximativ 12.000 m, nu putea manevra și părea să fie fără pilot. „Nu avem alte detalii în acest moment despre obiect, inclusiv despre capacitățile, scopul sau originea acestuia", a declarat Pentagonul.

Citit 1166 ori Ultima modificare Duminică, 12 Februarie 2023 18:39

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.