„Noaptea, ca hoții”. Macron i-a înfuriat și mai tare pe francezi

„Noaptea, ca hoții”. Macron i-a înfuriat și mai tare pe francezi
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Președintele Emmanuel Macron a promulgat în cursul nopții de vineri spre sâmbătă legea privind reforma pensiilor.

Acest lucru a provocat furia sindicaliștilor, care au anunțat că nu vor mai merge la discuțiile care ar fi urmat să aibă loc marți la Palatul Elysee.

Legea prin care pragul de pensionare a fost majorat de la 62 la 64 de ani a fost validată vineri seară de Consiliul Constituțional. Imediat după decizie, francezii nemulțumiți au incendiat pe străzile capitalei scutere și pubele de gunoi.

Preşedintele francez a promulgat legea cu privire la reforma sistemului de pensii, care prevede creşterea vârstei de pensionare cu doi ani, la ora 3 și 28 de minute ora Franței, 4.28 ora României. Graba lui Macron, care avea la dispoziție, legal, 15 zile pentru promulgare, a crescut furia sindicatelor. Sindicaliștii consideră că gestul președintelui francez e o ușă închisă în față, așa că nu vor mai merge la discuțiile de marți și se pregătesc de proteste de amploare.

Controversatul act normativ, al cărui text a fost validat vineri de Consiliul constituţional, a fost publicat în Jurnalul Oficial. Noua lege, care prevede creşterea vârstei de pensionare de la 62 de ani la 64 de ani, este profund nepopulară în Franţa şi a declanşat ample proteste în ultimele săptămâni în această ţară.

După decizia de vineri a Consiliului constituţional, sindicatele franceze i-au cerut „în mod solemn” preşedintelui Emmanuel Macron să „nu promulge legea”, solicitare ignorată de şeful statului francez. Macron avea la dispoziţie 15 zile pentru a semna legea după validarea celor mai multe măsuri incluse în reforma sistemului de pensii de către Consiliul constituţional francez. „Codul securităţii sociale este astfel modificat. În primul alineat, cuvintele 'şaizeci şi doi' sunt înlocuite cu 'şaizeci şi patru'”, indică textul noului act normativ.

Separat, Consiliul constituţional a respins o propunere a opoziţiei de a organiza un referendum asupra reformei pensiilor.

O nouă cerere pentru referendum a fost depusă şi ar urma să fie analizată de Consiliu la începutul lunii mai.

Citit 596 ori Ultima modificare Sâmbătă, 15 Aprilie 2023 15:05

3 comentarii

  • postat de Dax
    Duminică, 16 Aprilie 2023 16:01
    89.39.81.***
    Dovada ca si "Macroul" tot de la cap se-mpute. Urata situatie.
    0
    0
  • postat de Un Oarecare
    Sâmbătă, 15 Aprilie 2023 19:45
    89.136.185.***
    Se cântă „Internaționala” peste tot în Franța. E greu de Franța și de acest „vechi apus”. E revoluție și dacă se propagă ca un incendiu în acest „vechi apus”, vin vremuri grele pentru stăpânii lumii. Ferească Dumnezeu de o revoluție mondială că nu se știe la ce se va recurge și cum se va termina.
    0
    0
  • postat de Sclavi pe plantatie
    Sâmbătă, 15 Aprilie 2023 19:22
    5.13.234.***
    Asta inseamna sa modifici un contract de asigurare in timpul derularii acestuia. Hotie! Adica ader ( obligatoriu!) la un contract de asigurare pentru pensie, imi platesc primele de asigurare regulat, lunar, iar asiguratorul, catre sfarsitul perioadei de contributie, cand ar trebui sa inceapa sa plat
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.