Rachete pentru Ucraina, reprogramate să nu poată lovi teritoriul Rusiei

Rachete pentru Ucraina, reprogramate să nu poată lovi teritoriul Rusiei
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Germania analizează posibilitatea de a trimite rachete de tip Taurus Ucrainei, însă doar dacă va fi redusă raza de acțiune a acestora în așa fel încât să nu poată fi folosite pentru a ataca teritoriul rus. Ministerul Apărării german şi reprezentanţi ai companiilor producătoare sunt în contact pentru reprogramarea rachetelor pentru a le limita raza de acţiune, potrivit publicaţiei germane Der Spiegel, citată de Agerpres.

Surse din domeniul apărării apreciază că o astfel de modificare este posibilă, dar că ar fi nevoie de câteva săptămâni pentru a o pune în aplicare. Conform Der Spiegel, cancelarul german, Olaf Scholz, ar aproba expedierea acestui tip de rachetă numai dacă se va convinge că o astfel de schimbare este fezabilă.

Racheta „Taurus KEPD 350” are o rază de acţiune de peste 500 de kilometri şi dispune de un focos multiplu de 450 de kilograme. Prin combinarea diferitelor sisteme de navigaţie, acesta poate atinge ţintele cu precizie şi pe distanţe mari, potrivit săptămânalului german. „După integrarea sistemului cu avioanele de luptă ucrainene, ceea ce din punct de vedere tehnic nu ar trebui să reprezinte un obstacol major, Germania ar putea pune Taurus la dispoziţia Ucrainei ca armă cu rază lungă de acţiune”, scrie publicaţia germană.

Potrivit producătorului, Taurus Systems GmbH , racheta are o rază de acţiune de peste 500 de kilometri şi „se apropie în mod ideal de ţintă la o altitudine mai mică de 50 de metri. Zborul la joasă înălţime face ca Taurus să fie dificil de detectat de radarele convenţionale”.

Armata germană dispune, în prezent, de 600 de rachete Taurus, dar numai aproximativ 150 sunt gata de utilizare, potrivit presei din Germania.

Citit 704 ori Ultima modificare Vineri, 11 August 2023 20:33

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.