„Mișcarea prosoapelor” se extinde în Grecia

„Mișcarea prosoapelor” se extinde în Grecia
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Sub presiunea cetățenilor care cer „acces liber” pe plaje, adesea pline de șezlongurile și umbrelele de soare, autoritățile grecești au intensificat recent controalele, a declarat duminică pentru AFP primarul insulei turistice Paros, informează Hotnews. 

Markos Koveos, primarul acestei insule din Marea Egee, a spus că „încălcările legii privind instalarea de afaceri la malul mării sunt o problemă recurentă, dar în această vară problema s-a agravat și, datorită implicării cetățenilor, controalele au fost intensificate".

La sfârșitul lunii iulie, fotografii postate pe rețelele de socializare care arată sute de cetățeni adunați pe o plajă din Paros, ținând în mână un banner pe care scria „Reclaim the beach" (”Recuperați plaja”), au devenit virale. De atunci, numeroase fotografii și videoclipuri care arată plaje invadate de șezlonguri la „prețuri adesea exorbitante", potrivit utilizatorilor de rețele de socializare, au invadat rețelele sociale. Hashtagul „kinima petsetas" (mișcarea prosoapelor de plajă) sau „plaje libere" (n.r.) a devenit una dintre principalele tendințe pe platforma X, fosta Twitter.

Proteste au avut loc și pe alte insule turistice - Mykonos, Naxos, Creta -, precum și în stațiunile balneare de pe continent, din Halkidiki (nord) până la plajele din Attica, regiunea din jurul Atenei. „Vrem ca spațiile publice, precum cele de la malul mării, să fie libere, accesibile și curate. Nimic mai puțin”, rezumă colectivul „Cetățeni activi" pe X.

Potrivit legislației grecești, comercianții sau barurile de pe plajă sunt obligați să lase un spațiu liber egal cu cel puțin 50% din suprafața plajei, pentru a garanta accesul la mare. „În caz de încălcare a legii, primăriile trebuie să raporteze problema Ministerului de Finanțe, care este responsabil de acordarea de autorizații pentru societățile comerciale de pe plajă și de impunerea de amenzi", subliniază Markos Kovaios.

Uniunea Consiliilor Municipale din Grecia a cerut recent guvernului să transfere toate competențele de control asupra plajelor către autoritățile locale, astfel încât legea să poată fi aplicată mai eficient.

Săptămâna trecută, Ministerul de Finanțe a intensificat controalele pe insulele Ciclade, iar trei manageri de companii turistice din Naxos au fost arestați pe loc pentru ocuparea „ilegală" a plajelor. Potrivit televiziunii publice Ert, alți trei administratori de baruri de plajă din Laganas, o plajă turistică de pe insula Zakynthos din Marea Ionică (vestul Greciei), au fost de asemenea arestați recent pentru lipsa autorizației de instalare a umbrelelor de soare.

Citit 585 ori Ultima modificare Duminică, 13 August 2023 17:56

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.